Όπως τα περισσότερα πια άλλαξαν, έτσι και η φετινή παγκόσμια ημέρα βιβλίου, δεν είχε καμία σχέση με τις προηγούμενες. Πολλοί λένε πως τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο έπειτα απο την εξάπλωση του Covid-19, ή τουλάχιστον οι πιο αισιόδοξοι λένε πως σίγουρα θα αργήσουμε πολύ να επιστρέψουμε στα παλιά. Η σημερινή παγκόσμια ημέρα βιβλίου, ήταν αλλιώς. Χωρίς εκθέσεις, χωρίς bazaar, χωρίς τις εκδηλώσεις που είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Από καιρό έχει αναβληθεί, για το διάστημα 29 Οκτωβρίου ως 1 Νοεμβρίου, η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Μαΐου.
Όλες οι διεθνείς εκθέσεις βιβλίου της άνοιξης και του καλοκαιριού έχουν αναβληθεί ενώ με πλήθος εκδηλώσεις, στην Ελλάδα και στον κόσμο, γιορταζόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που διοργανώνεται επί ετησίας βάσεως από την UNESCO, με σκοπό την προώθηση και την προβολή της ανάγνωσης – και όχι μόνο της ανάγνωσης.
Γιατί όμως είναι η 23η απριλίου, ημέρα αφιερωμένη στο βιβλιό; Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων. Ο ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπιρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.
“…Εκείνος που κυκλοφόρησε ένα βιβλίο διέτρεξε ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο από τους αναγνώστες του…”
Μιγκέλ Ντε Θερβάντες
Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.
Σύμφωνα με το Sansimera.gr, στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα», η πιο ζωντανή γωνιά της πόλης, «ο μόνος δρόμος, που δεν ήθελα να τελείωνε ποτέ», όπως είχε πει κάποτε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.