Ξημερώματα 30 Μαρτίου 2020, στα 98 του χρόνια ο  Μανώλης Γλέζος έφυγε από τη ζωή. Η ίδια μέρα σημαδεύει και τον θάνατο του Νίκου Μπελογιάννη στις 30 Μαρτίου το μακρινό 1952
Ο Μανώλης Γλέζος ήταν Ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ακτιβιστής και πολιτικός με διεθνή αναγνώριση.

Τη νύχτα της 30ής προς την 31η Μαΐου 1941, μαζί με τον Απόστολο Σάντα, σκαρφάλωσαν στα βράχια της Ακρόπολης, κατέβασαν από εκεί το μισητό σύμβολο του κατακτητή, τη σβάστικα, με μοναδικά τους «όπλα», ένα φαναράκι και ένα σουγιά. Οι δύο τότε δεκαεννιάχρονοι έφηβοι έχουν περιγράψει σε κατοπινές συνεντεύξεις τους πώς ανέβηκαν, πού κρύφτηκαν αμέσως μετά (στις σπηλιές του Βράχου που είναι ταυτισμένος με το ιδανικό της Δημοκρατίας), πώς έκρυψαν στον κόρφο τους ένα κομμάτι από τη σημαία!

Το 1959 το πρόσωπο του Μανώλη Γλέζου τυπώθηκε σε σοβιετικό γραμματόσημο.

Με ρωτάνε διαρκώς για τη σημαία. Εγώ όμως, ακόμα κι από την ιστορία της σημαίας, θυμάμαι τη μάνα μου. Όταν γυρίζαμε εκείνη την ημέρα στα σπίτια μας, η ώρα ήταν περασμένη, μετά τα μεσάνυχτα. Πάω στο σπίτι και βλέπω τη μάνα μου ένα κουβάρι στα σκαλοπάτια απ’ έξω.

Με περίμενε. Την πλησιάζω και της λέω, «Μάνα!»

Σηκώνεται απότομα, με πιάνει από τον λαιμό, με πάει στην κουζίνα για να μην ακούσουν οι άλλοι και ξυπνήσουν και μου λέει, «Πού ήσουν;»

Τότε εγώ ανοίγω το σακάκι και της δείχνω το κομμάτι της σβάστικας που είχαμε κόψει. Με αγκαλιάζει, με φιλάει και μου λέει, «Πήγαινε κοιμήσου».

Την άλλη μέρα το πρωί, ακούω τον εξής διάλογο: Ο πατριός μου τη ρωτάει, «Πού ήταν χθες το βράδυ ο μεγάλος σου γιος;».

Του απαντάει, «Ανέβα στην ταράτσα και κοίταξε στην Ακρόπολη».

Ποτέ μου δεν τη ρώτησα πώς το κατάλαβε. Θα το θεωρούσα προσβολή στη νοημοσύνη της.

Αλλά για μένα αυτό ήταν το πιο συγκινητικό συμβάν στην ιστορία μου. Η μάνα μου.”

Μανώλης Γλέζος

Η ζωή του Μανώλη Γλέζου ήταν πολυτάραχη και με γνώμονα πάντα τη Δημοκρατία. Συλλήψεις, δικαστήρια, καταδίκες, πορείες, αγώνες.

Το 2018 ο σκηνοθέτης Ανδρέας Χατζηπατέρας στο ντοκιμαντέρ Ο τελευταίος Παρτιζάνος προσεγγίζει τον Μανώλη Γλέζο με έναν τρόπο γεμάτο φρεσκάδα και διαύγεια αποκαλύπτοντας την φλογερή προσωπικότητά του, ενώ άλλοτε με χιουμοριστικό και άλλοτε με βαθιά συγκινητικό τρόπο  καταφέρνει να αναδείξει το πάθος του για την ίδια τη ζωή

Θα αλλάξει τούτος ο κόσμος κύριε Μανώλη!
Καλό ταξίδι!

 

Στις 30 Μαρτίου του 1952 ο εξόριστος ο Γιάννης Ρίτσος. Την ίδια μέρα θα γράψει το ποίημα «Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο».

Σήμερα το στρατόπεδο σωπαίνει.
Σήμερα ο ήλιος τρέμει αγκιστρωμένος στη σιωπή
όπως τρέμει το σακάκι του σκοτωμένου στο συρματόπλεγμα.
Σήμερα ο κόσμος είναι λυπημένος.
Ξεκρέμασαν μια μεγάλη καμπάνα και την ακούμπησαν στη γη.
Μες στο χαλκό της καρδιοχτυπά η ειρήνη.
Σιωπή. Ακούστε τούτη την καμπάνα.
Σιωπή. Οι λαοί περνούν σηκώνοντας στους ώμους τους
το μέγα φέρετρο του Μπελογιάννη

“…Ερνέστο Τσε Γκεβάρα τον ελέγανε και Νίκο Μπελογιάννη…”