ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ
Στη συνέχεια των αναζητήσεων μου σε νέα γκρουπ και νέα τραγούδια όσο αναφορά την ελληνική χιπ χοπ σκηνή, έφτασα και στους Κοινούς θνητούς.
Η πρώτη φορά που τους είδα live μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Τους είδα στο Κύτταρο τον χειμώνα που μας πέρασε και είδα μια μπάντα να ροκαρει και να ραπαρει. Στοιχεία πού με καλύπτουν απόλυτα ως ακροατή. Κάτι όμως έλειπε. Ή για να είμαι πιο σαφής, ήταν κάτι που δεν κόλλαγε στην όλη ατμόσφαιρα. Μιλάμε φυσικά για μια μπάντα μόλις 6-7 ετών και η εικόνα του γεμάτου αυτού ιστορικού χώρου, μάλλον τους γέμισε άγχος! Φεύγοντας είπαμε πως θα θέλαμε να τους δούμε και σε ανοιχτό χώρο γιατί είμαστε σίγουροι πως θα έχουνε να μας δώσουν ακόμα πιο πολλά.
Αυτή η στιγμή λοιπόν ήταν εχθές (σ.σ. Παρασκευή 2/9). Οι Κοινοί Θνητοί ανέβηκαν στη σκηνή του θέατρου Βράχων, στο πλαίσιο του φεστιβάλ και τα έδωσαν όλα. Όλα όμως. Ζήσανε μάλλον την πιο μαγική και εκρηκτική νύχτα της μουσικής τους πορείας και αυτό είναι μόνο η αρχή.

“Εγώ έχω για θεούς όλους τους κοινούς θνητούς
Μεσ’το αστέρι γράφει ΚΑΠΑ ΘΗΤΑ
Χωρίς αυτούς δε θα ‘κανα, δε θα’μουν, δε θα ‘χα
Δε θα’ ήξερα ούτε την Αλφαβήτα”

Αυτή η παρέα από το Αλιβέρι ήρθαν για να μας δείξουν πως ακόμα καίει η φλόγα στις νέες γενιές και με στίχους δυνατούς και αληθινούς, με ήχους πότε ροκ και πότε χιπ χοπ, δείχνει να εμπνέει τη νέα γενιά, γεμίζοντας χώρους, ακολουθώντας τους σε συναυλίες και φωνάζοντας στιχούς τους σε πορείες και διαδηλώσεις.
Άλλωστε  το γεγονός πως η πολιτική τους ταυτότητα και ο στιβαρός επαναστατικός τους λόγος τους ανάγκασαν το Youtube να προχωρήσει στο  κόψιμο του τραγουδιού “Σε αυτή τη μηχανή” , αποδεικνύει περίτρανα πως οι ΚΘ, ήρθαν για να μείνουν.
Ένα γεμάτο setlist με σχεδόν 20 ολόδικα τους τραγούδια, με το κοινό από κάτω να παραλληρει και να ζει τη συναυλία με όλη τους την ψυχή. Βλέπεις οι Κοινοί Θνητοί έχουν φτιάξει μια αληθινή σχέση με τους φίλους τους από κάτω και σε πολλά μέρη της συναυλίας είναι λες και συμμετέχουν και αυτοί. Αυτό το ρυθμικό Κ-Θ είναι ο κώδικας που γουσταρουν να φωνάζουν και οι μεν και οι δε.
“Αφιερωμένο”, “Ακρόαση”, “Προκαθορισμένο”, “Όμως” με full band επί σκηνής με ντραμς, ηλ. κιθάρες και μπάσα, παρέα με λαούτο και πλήκτρα και μετά από λίγο “Τα πάντα Ραπ”, “Απογείωση”, “Θεοί” σε ραπ ρυθμούς με μιξαρίσματα και flowes.
Το καλύτερο βέβαια ήρθε στο τέλος. Το τραγούδι “Του κόσμου οι λαοί”, ήταν το έναυσμα για να “πάρει φωτιά” ο Βύρωνας και να αναδείξει την σαπίλα του καπιταλισμού και τον διαχωρισμό των ανθρώπων βάσει το πορτοφόλι τους!
Οι ΚΘ είναι μια μπάντα με σοβαρό πολιτικό και κοινωνικό στίχο και η μουσική τους είναι  μια μίξη από rock, hip hop, και ελληνική παραδοσιακή μουσική.  και τους γουστάρουμε πολύ! Η συναυλία τους στο Βύρωνα ήταν η μεγαλύτερη τους και είμαστε σίγουροι πως θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα!
Καλή αντάμωση.

Κείμενο – Φωτογραφίες – Επιμέλεια : Θάνος Τεγόπουλος
video : mousikes ebeeries channel


Οι ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ είναι :
Μήτσοφου: Ραπ
Αντώνης Μεϊμάρης: Μπάσο
Τάσος Μεϊμάρης: Λαούτο, Τρομπέτα, Φωνή
Παναγιώτης Μπαρόλας: Κιθάρα, Φωνή
Κωνσταντίνος Μαργαρίτης: Πλήκτρα
Στέλιος Γκίνης: Τύμπανα