1946

Γεννιέται στο Halifax, της κομητείας West Yorkshire, ο Bρετανός τραγουδιστής John Lawton. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του υπήρξε μέλος των Lucifer’s Friend, Les Humphries Singers και Uriah Heep. Το πρώτο του μεγάλο βήμα το έκανε το 1969, ενώ κατοικούσε στη Γερμανία και του προσφέρθηκε να εργαστεί ως τραγουδιστής του γερμανικού cult rock συγκροτήματος, Lucifer’s Friend με τους οποίους ηχογράφησαν εννέα άλμπουμ. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ενσωματώνεται στους Les Humphries Singers, παραμένοντας για έξι χρόνια στη σύνθεσή τους για να έρθει το 1976, όταν και γίνεται frontman των Uriah Heep με παρουσία σε τέσσερα άλμπουμ τους (Firefly – 1977, Innocent Victim – 1977, Fallen Angel – 1978, και Live in Europe – 1979). Γενικώς έχει ασχοληθεί με διάφορα project κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του στο χώρο και έχει συνεργαστεί με πολλά και μεγάλα ονόματα. Το Δεκέμβριο του 2008, ο Lawton εισήλθε και στον κόσμο της τηλεόρασης, παρουσιάζοντας μια σειρά Βουλγαρικών ντοκιμαντέρ με θέμα τα ταξίδια και τίτλο “John Lawton presents”.

1957

Ο Βρετανός τραγουδιστής και μουσικός, μέλος του Βρετανικού συγκροτήματος Bauhaus, Peter Murphy (Peter John Murphy) γεννήθηκε στο Northampton. Είναι γνωστός και ως “The Godfather of Goth”. Το γκρουπ διαλύθηκε το 1983 για να επανενωθεί και πάλι το 1998. Έχει κυκλοφορήσει πέντε στούντιο άλμπουμ με το συγκρότημα και εννέα σόλο άλμπουμ. Δημοφιλή τραγούδια του: “Bela Lugosi’s Dead”, “Kick in the Eye”, “Spirit” κ.α.

1959

Ο Αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδοποιός Richie Sambora (Richard Stephen Sambora) γεννήθηκε στο Perth Amboy του Νιου Τζέρσεϊ. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο rock συγκρότημα Bon Jovi από το 1983 μέχρι και σήμερα. Το όνομα του γράφτηκε στο UK Music Hall of Fame το 2006 και στο Songwriters Hall of Fame το 2009. Μαζί με το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει έντεκα στούντιο άλμπουμ και δύο στην παράλληλη σόλο καριέρα του: “Stranger in This Town” (1991) και “Undiscovered Soul” (1998). Το περιοδικό Time τον έχει κατατάξει ως ένα από τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.

1969

Κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία το τραγούδι του David Bowie με τίτλο “Space Oddity”. Θα είναι μέρος του ομότιτλου άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 7 Νοεμβρίου. Το τραγούδι κυκλοφόρησε βιαστικά από την δισκογραφική του εταιρεία, με σκοπό να είναι κοντά στην αναμενόμενη προσελήνωση του Apollo 11 (20/07/69).

1981

Οι Def Leppard κάνουν το δεύτερο δισκογραφικό τους βήμα με τη κυκλοφορία του δίσκου “High ‘n’ Dry”. Είναι το τελευταίο με τον κιθαρίστα Pete Willis στη σύνθεση τους και το πρώτο την παραγωγή του οποίου αναλαμβάνει ο Robert John ‘Mutt’ Lange, βοηθώντας τους να καθορίσουν τον ήχο τους. Πρόκειται για μια περισσότερο μελωδική προσπάθεια με πιο μαζεμένη παραγωγή συγκριτικά με το ντεμπούτο τους. Τα κομμάτια παρουσιάζουν μεγαλύτερη ποικιλία μεταξύ τους με άλλα να βγάζουν έντονη ενέργεια, άλλα να κινούνται σε μεσαίο τέμπο, ενώ δε λείπουν οι μπαλάντες όπως το “Bringin’ Οn Τhe Ηeartbreak”,  που είναι και από τις πιο γνωστές επιτυχίες του συγκροτήματος. Άλλα δημοφιλή κομμάτια του δίσκου: “High ‘N’ Dry (Saturday Night)”,  “On Through The Night”,  “Let It Go” κ.α

www.musicdiary.gr