Στους ήρωες των μεγάλων μύθων και αφηγήσεων εστιάζει η φετινή σειρά δραματοποιημένων αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου, εξερευνώντας την εξέλιξη του ηρωικού προτύπου από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Ξεκινώντας από εμβληματικές μορφές ηρώων των αρχαίων χρόνων (Ορέστης, Αχιλλέας) και εξετάζοντας στην πορεία χαρακτηριστικούς ήρωες της Αναγέννησης και του ύστερου Διαφωτισμού (Δον Κιχότε, Ήρωας των Επαναστάσεων), θα καταλήξουμε στους αντιήρωες του σύγχρονου κόσμου, επιχειρώντας έτσι μια ιδιόμορφη αφήγηση της ενηλικίωσης του ανθρώπου όπως αυτή καθρεφτίζεται στις ιστορίες και τους μύθους του.
Με όχημα αρχετυπικά κείμενα έξι μεγάλων ποιητών και συγγραφέων (Όμηρος, Αισχύλος, Μιγκέλ ντε Θερβάντες, Στρατηγός Μακρυγιάννης, Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, Τόμας Μπέρνχαρντ) θα παρακολουθήσουμε τη σταδιακή απεξάρτηση των ηρώων από τους θεούς και τις μεγάλες αφηγήσεις και την επώδυνη προσγείωσή τους στο σύγχρονο κόσμο. Εδώ όπου οι αντιήρωες παλεύουν με τη ματαιότητα και την απελπισία βρίσκοντας διαφυγή είτε στην ειρωνεία και τον κυνισμό είτε στην τρέλα και την απόσυρση. Ορφανοί πια από τιμωρούς και προστάτες, ψάχνουν με αγωνία να χαθούν μέσα σ’ ένα μύθο που θα τους πει ποιο είναι το επόμενο βήμα και η επόμενη φράση τους.
Στρατηγού Μακρυγιάννη,
Απομνημονεύματα: η πολιορκία της Ακροπόλεως
Ο Ιωάννης Τριανταφύλλου, o Στρατηγός Μακρυγιάννης, ήταν από τους πιο αντιφατικούς αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης. Γεννημένος στα τέλη του 18ου αιώνα σε ένα μικρό χωριό της Φωκίδας, υπηρετεί ως έφηβος έναν χωροφύλακα συγγενή του, αποκτά πλούτη ως έμπορος και δανειστής, μυείται στη Φιλική Εταιρεία στα 1820 και ένα χρόνο αργότερα μπαίνει στον ένοπλο αγώνα, προσχωρώντας στις τάξεις των κλεφταρματολών της Ρούμελης και παίρνοντας μέρος σε μερικές από τις σημαντικότερες μάχες της οκταετίας που θα ακολουθήσει, είτε ως απλός πολεμιστής είτε ως στρατηγός. Στα 1829, διορισμένος πολιτικός πια, αποφασίζει να μάθει σε όψιμη ηλικία γράμματα και αρχίζει τη συγγραφή των Απομνημονευμάτων του, παλεύοντας να εκφράσει με την «απελέκητη» γλώσσα του το πάθος, τη σύγχυση αλλά και την παραφροσύνη που του προκαλούσε η ταραγμένη εποχή του και τα μεγάλα γεγονότα της.
Τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, εκτός από ένα πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο, που φωτίζει με τον υποκειμενισμό του τα συμβάντα της Επανάστασης του 1821, αποτελούν κι ένα μνημειώδες κείμενο της νεοελληνικής γραμματείας, καθώς προσφέρουν ένα σπάνιο τεκμήριο του λαϊκού πολιτισμού, αλλά και της προφορικής γλώσσας της εποχής.
«Αφού λοιπόν καταγίνηκα ένα δυο μήνες να μάθω ετούτα τα γράμματα οπού βλέπετε, εφαντάστηκα να γράψω τον βίον μου, όσα έπραξα εις την μικρή μου ηλικία και όσα εις την κοινωνία, όταν ήρθα σε ηλικία, και όσα δια την πατρίδα μου, οπού μπήκα εις της Εταιρίας το μυστήριον δια τον αγώνα της λευτεριάς μας και όσα είδα και ξέρω οπού ᾿γιναν εις τον Αγώνα, και σε όσα κατά δύναμη συμμέθεξα κ᾿ εγώ κ᾿ έκαμα το χρέος μου, εκείνο οπού μπορούσα.»
Σκηνοθετική επιμέλεια: Έκτορας Λυγίζος
Ερμηνεύουν: Αλεξία Καλτσίκη, Αινείας Τσαμάτης
Κυριακή 04/04, 18.00 | ΦΑΡΟΣ
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση live στο https://www.snfcc.org/ParabasesMakriyannis, καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube.
O θεματικός προγραμματισμός εκδηλώσεων Πρόσωπα του Ήρωα πραγματοποιείται χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).