Με αφορμή τη ”Γυναίκα στον Πυρήνα’‘ την εκπληκτική παράσταση που μας εντυπωσίασε το χειμώνα , αλλά και το επερχόμενο live στο θέατρο βράχων στον Βύρωνα, ο Dmtrs και ο Thanos ”ανακρίνουν” τον Απόστολο Ρίζο..
Την Tρίτη στις 17 Ιουλίου θα βρίσκεσαι στο θέατρο βράχων στο Βύρωνα για μια ιδιαίτερη παράσταση αφιερωμένη στη γυναίκα. Τι είναι η γυναίκα για σένα και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή σου;
-Είναι μια διαρκής κίνηση. Προς έναν ορίζοντα που ανοίγεται μπροστά μας και μας καλεί σε ταξίδι. Συνδέω τη γυναίκα με θεμελιώδεις έννοιες της ζωής και δεν είναι τυχαίο που είναι γένους θηλυκού: γη, φωτιά, θάλασσα, γέννηση, αθανασία, ψυχή, δύναμη, ομορφιά, αγάπη, ελευθερία, ειρήνη, εξουσία επανάσταση, αλληλεγγύη, ζωή, απουσία… Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηριζόταν κυρίως από το θηλυκό στοιχείο και αυτό με έχει καθορίσει. Ήμουν εκτεθειμένος απόλυτα στην γυναικεία ευαισθησία ,στην οπτική πως μέσα από από τις σχέσεις άντρα-γυναίκας περπατάμε σ’ ένα δρόμο με την αυτογνωσία χέρι-χέρι, εξερευνώντας τον αληθινό μας εαυτό και τους γύρω μας.
Αλήθεια, η πηγή έμπνευσης του θέματος ποιά ήταν;
-Το ανεξερεύνητο μαγικό τοπίο που ξεδίπλωσε ξαφνικά μπροστά μου η ύπαρξη στην καθημερινή μου ζωή μιας μικρής γυναίκας , που αναπτύσσεται από το μηδέν,της κόρης μου. Μάλλον κινητοποίησε μέσα μου έναν ανοιχτό λογαριασμό χρόνων. Τραγούδια που αγαπώ από μικρός και πάντοτε ήθελα να πω. ‘Οπως για παράδειγμα το “Σίδερο μ΄ατμό” του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου ή το “Ελένη” του Θάνου Μικρούτσικου και του Μπάμπη Τσικληρόπουλου, το “Μαμά” του Charles Aznavour σε ελληνικούς στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου, την Περιμπανού του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου.
Η ”Γυναίκα στον πυρήνα” έλαβε χώρα σε κάποιες μουσικές σκηνές με ιδιαίτερη επιτυχία, σε μια απο αυτές στο club του ”Σταυρού του Νότου” την απολαύσαμε και εμείς. Θα δούμε κάποιες διαφορές – προσθήκες την ερχόμενη Τρίτη;
-Οπωσδήποτε! Είναι τέτοιο το θέμα που “γεννά” κάθε φορά και κάτι καινούργιο. Με ανανεωμένη διάθεση, η “αγοροπαρέα” είναι έτοιμη. Ο Απόστολος Καλτσάς στο μπάσο, ο Βαγγέλης Παρασκευαΐδης στο βιμπράφωνο-drums και ο Κώστας Νικολόπουλος στις κιθάρες. Εκτός από διαφορές-προσθήκες τραγουδιών, αυτή την Τρίτη στην παρέα μας θα έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί τον μοναδικό Παναγιώτη Τσεβά στο ακορντεόν!
Στο νέο σου δίσκο που κυκλοφόρησε, με τίτλο “Τι είδες που δεν είδα εγώ; “, η μουσική, οι στίχοι, η ενορχήστρωση και γενικά όλη η δουλειά είναι αποκλειστικά από εσένα, μίλησέ μας για αυτό σου το εγχείρημα.
-Αυτός ο δίσκος είναι μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα από 14 τραγούδια. Μετά την πρώτη – δεύτερη ακρόαση κάποιος ίσως να μπορεί να δει, σε κάθε τραγούδι και μια σκηνή, σαν ταινία. Είναι η ιστορία της σχέσης δύο ανθρώπων, μια ψυχολογική διαδρομή γεμάτη ήχους και εικόνες. Απ΄το “πρώτο βλέμμα” τους, πώς “λέξη – λέξη”, “περάσαν χρόνια”.
Ανήκεις σε μία γενιά νέων καλλιτεχνών/τραγουδοποιών που σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργείτε στις ζωντανές σας εμφανίσεις συνεργασίες επί σκηνής και δείχνετε πως είστε μία παρέα. Αυτό περνάει στο κόσμο και αρέσει πολύ. Μπορεί αυτή η γενιά να κρατήσει το ελληνικό τραγούδι σε υψηλό ποιοτικά επίπεδο;
-Ναι, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει κοινό που το έχει ανάγκη και το στηρίζει. Κάθε εποχή έχει την αλήθεια της, το επίπεδό της και αναζητά τους αντίστοιχους εκφραστές της είτε μιλάμε για το τραγούδι είτε για οποιοδήποτε άλλο πομπό και δέκτη της προσωπικής και κοινωνικής μας ζωής.
Τον τελευταίο καιρό είχαμε την απώλεια ορισμένων αξιόλογων καλλιτεχνών όπως του Παπάζογλου και του Μητροπάνου. Πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρξει «αντικατάσταση»;
-Μοναδικής αυθεντικότητας και οι δύο. Πέρασαν στο λαϊκό αίσθημα,στην κουλτούρα μας. Χωρίς να έχουν ηχόχρωμα φωνής ενός τόπου ή μιας πατρίδας, γίναν οι ίδιοι τόπος και πατρίδα, όπως συμβαίνει στις πραγματικά σπουδαίες περιπτώσεις. Θα έρθουν κι άλλοι. Και θα αφήσουν ίσως το δικό τους στίγμα. Όμως οι ίδιοι είναι αναντικατάστατοι.
Φυσικά θέλουμε και το σχόλιό σου για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας .
-Τόσα χρόνια αφήσαμε το χρήμα να μας κυβερνάει και τώρα το πληρώνουμε πολύ σκληρά. Έχουμε φτάσει στο σημείο οι οικονομικοί δεικτες να καθορίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Αν καταφέρουμε να βάλουμε τον άνθρωπο πάνω από όλα αυτά και μάθουμε απ΄τα λάθη μας ίσως να υπάρχει ελπίδα να βρούμε μια ισορροπία.Όσα συμβαίνουν γύρω μου με θλίβουν, με θυμώνουν αλλά και δυναμώνουν την εμπιστοσύνη μου σε βασικές μου προτεραιότητες και επιλογές που έχω κάνει στη ζωή μου.
Το πλάνο που έχεις για το καλοκαίρι; Θα σε δούμε κάπου αλλού μετά απο εδώ ή ξεκούραση και μπάνια με την οικογένεια;
-Το Σάββατο 18 Αυγούστου θα είμαι στο Φεστιβάλ Σάνη της Χαλκιδικής συμμετέχοντας στο εξαιρετικό αφιέρωμα για τον Μάρκο Βαμβακάρη που επιμελήθηκε η Λίνα Νικολακοπούλου και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ηρώδειο. Μπάνια με την οικογένεια οπωσδήποτε και προετοιμασία των καινούργιων μου τραγουδιών.
Εμείς σαν Μουσικές Εbeerίες θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Απόστολο Ρίζο για το χρόνο που μας αφιέρωσε και του λέμε απλά πως περιμένουμε την Τρίτη το βράδυ να τον απολαύσουμε για μια ακόμη φορά!!