eaf870fbeb5d68b0211c909da19aa5f8_XLΓια 16η χρονιά τα Υακίνθεια θα συνεχίσουν την παράδοση των Μουσικών εκδηλώσεων στ’ Ανώγεια. Τα πρώτα Υακίνθεια ήταν αφιερωμένα στη μνήμη του «Μεγάλου Ερωτικού» του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος τόσο αγάπησε τ’ Ανώγεια και ένα απ’ τα όνειρά του ήταν να κάνει τ’ Ανώγεια πολιτιστικό κέντρο. Τα φετινά Υακίνθεια, στις 25, 26, 27 και 28 Ιουλίου, είναι αφιερωμένα στον σύγχρονο Ίκαρο Κανέλλο Κανελλόπουλο, ο οποίος πέταξε από Κρήτη για Σαντορίνη με πτητική μηχανή ποδήλατο.

Ο άντρας που δικαίωσε τον Δαίδαλο, αποδεικνύοντας ότι με τη μυϊκή δύναμη μπορείς να πετάξεις, θα παρευρεθεί το Σάββατο 27 Ιουλίου στα 1260 μ. υψόμετρο του Άγιου Υακίνθου στα Ανώγεια και θα μας καταθέσει την εμπειρία του από το μεγάλο εγχείρημα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Υακινθείων 2013:

Πέμπτη 25 Ιουλίου

   Αγιασμός από τον Iερέα του ναού Ανδρέα Κεφαλογιάννη
21.00: Ομιλία του Αρχιτέκτονα Κώστα Καζαμιάκη με θέμα «Ίκαρος και Ικαρία»
21.30: «Όσο κι αν δέρνει ο άνεμος».
Συναυλία του Ψαρογιώργη και του Γιάγκου Χαιρέτη. Συμμετέχει ο Γιάννης Αγγελάκας.
H συναυλία είναι αφιερωμένη στην Γιαννούλα Χαιρέτη.

 

Παρασκευή 26 Ιουλίου
12.00: Σεμινάριο – βιωματική διδασκαλία κρητικών χορών από τον Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη
Πληροφορίες για συμμετοχή: 6971870962
21.00: Ο Λευτέρης Χαρωνίτης παρουσιάζει τρία αγαπημένα τραγούδια του Γιάννη Σακελλαράκη με την τέχνη του σινεμά.
Παρουσίαση του έργου «Ιδαίο Άντρο Ιερό και Μαντείο» του Γιάννη Σακελλαράκη και της Έφης Σακελλαράκη – Σαπουνά από τον Αρχαιολόγο Γιώργη Α. Καλομοίρη. Τριάντα ένα χρόνια πέρασαν από την αρχή της πλέον ολοκληρωμένης και συστηματικής ανασκαφής του Ιδαίου Άντρου από τον Γιάννη Σακελλαράκη. Το αποτέλεσμα αυτής της χρονικής και επιστημονικής ωρίμανσης είναι η συγγραφή και έκδοση του τρίτομου έργου «Το Ιδαίο Άντρο, Ιερό και Μαντείο».
21.30: «Ανάμεσα σε δυο ποτάμια», μουσικοχορευτική παράσταση με φλαμένκο και κρητική μουσική και χορούς. Ένας σημαντικός ισπανός χορευτής φλαμένκο ο Oskar Des Los Reyes, μαζί με την χορεύτρια Eλένη Παπαδοπούλουσυνυπάρχουν χορευτικά με τους Γιάννη και Γιώργη Μεγα- λακάκη. Μαζί τους ο σπουδαίος κιθαριστής – συνθέτηςΧρήστος Τζιφάκης. Συμμετέχουν: Όθωνας Μπικάκης λύρα, Μιχάλης Σταυρουλάκης λαούτο, Ανδρέας Φασάκηςλαούτο, Pedrο Fabian κρουστά, Παναγιώτης Μπουραζάνης ηλεκτρικό μπάσο, Βαλέριος & Μελίνα Ιωαννίδηπαλαμάκια – palmas.
22.30: Συναυλία κρητικής μουσικής με την «παρέα του Υακίνθου». Τέσσερις νέοι Ανωγειανοί, της «Ανωτάτης Μουσικής Σχολής Ανωγείων», ενώνουν την κοινή τους αγάπη και αισθητική για τη μουσική και τον στίχο της καταγωγής τους. Παίζουν και τραγουδούν στον φυσικό τους χώρο. Οι Υάκινθοι είναι: ο Βασίλης Δραμουντάνης μαντολίνο, οΔημήτρης Μπέρκης λαούτο, ο Γιάννης Σπαχής λύρα και ο Γιώργος Σπαχής λαούτο.

 

Σάββατο 27 Ιουλίου
Nωρίς το απόγευμα: H βάφτιση της μικρής Αμαλίας.
Βαφτίζουμε και γιορτάζουμε την μικρή Αμαλία γιατί είναι η συνέχεια των αγαπημένων προγόνων που έζησαν ποιμένες, εκατοντάδες χρόνια, εδώ στην περιοχή του Αγίου Υακίνθου.
21.00: Διάλεξη του Καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη με θέμα «Ένας αστρολάβος διασταυρώνεται με τον Ίκαρο στους ουρανούς».
Στη μουσική, ο Οδυσσέας Γραμματικάκης.
21.30: Συναυλία με την Mαρία Μπιλντέα και τον Σέρτζου Ναστάζα.
Στην συναυλία συμμετέχει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο οποίος θα παρουσιάσει το τραγούδι «Ο Ίκαρος». Μαζί του, στη φωνή, η Στέλλα Σειραγάκη.

 

Kυριακή 28 Ιουλίου
21.00: Ομιλία του Καθηγητή Χρήστου Γιανναρά με θέμα τον Ίκαρο και την καθαρότητα της τόλμης.
21.30 Συναυλία με τους: Έλλη Πασπαλά, Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Λουδοβίκο των Ανωγείων.Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Κλέωνας Αντωνίου & Αγγελική Τουμπανάκη. Οι τρείς τους δημιουργούν τη μουσική σύμπραξη «ο Κήπος με τις Κιθάρες» που παίζει, χορεύει, συγκινεί… σε μια παράξενη συλλογή από jazz του μεσοπολέμου, pop-art μελόδραμα, παιδικό κιτς και θολές προσευχές. Έλλη Πασπαλά & Τάκης Φαραζής στο πιάνο.Λουδοβίκος των Ανωγείων, Μανώλης Μπαρδάνης, Αντώνης Μυτακίδης & Νατάσσα Καμπαστάνα. Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων θα παρουσιάσει τα τραγούδια από την νέα του δισκογραφική εργασία που θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο «Το βλέμμα θέλει δύο μ»

 

Παράλληλες εκδηλώσεις:
Πτήσεις στη διάρκεια των εκδηλώσεων από την «Αεραθλητική λέσχη Ίκαρος».
Έκθεση «τα δώρα του Ψηλορείτη».
Φωτογραφική έκθεση πτήσεων.
Ποδηλατική ανάβαση στον Άγιο Υάκινθο από τις ομάδες “Ανεβόλεμα” & Creta Cycling Sports.
Εικαστικό δρώμενο με τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο, από τους Αρχιτέκτονες Γ. Πετράκη και Ν. Μουρέλλο.
Mην ξεχάσετε να φέρετε τις φωτογραφίες αγαπημένων σας προσώπων που έφυγαν για το δέντρο των αναμνήσεων.
Υπό την Αιγίδα του Δήμου Ανωγείων.

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Κινητό: 6977238157, Fax και Τηλέφωνο: 2834031768