30 χρόνια λες και ήταν εχθές.

29 Απριλίου του 1994. Πρώτη μέρα των δοκιμαστικών στο San Marino και ο Rubens Barrichello προσκρούει σε τοίχο και και μένει αναίσθητος για αρκετά δευτερόλεπτα. Οι πρώτοι που θα φτάσουν στο σημείο του ατυχήματος βλέποντας το τί έχει συμβεί παθαίνουν σοκ. Ο Rubens έχει καταπιεί την γλώσσα του και απο θαύμα και μόνο γλιτώνει απο βέβαιο θάνατο.

30 Απριλίου του 1994. Μεγάλο Σάββατο και η δεύτερη μέρα του grand prix της Ίμολα είναι σε πλήρη εξέλιξη. 13:18 το μεσημέρι στην δεύτερη περίοδος των δοκιμαστικών στην ευθεία πριν την στροφή Villeneuve σπάει η μπροστινή αεροτομή απο την Simtek του Roland Ratzenberger και με 195km/h το μονοθέσιο του Αυστριακού πιλότου συγκρούεται στον τοίχο. Ο Roland στα 34 του είχε κάνει το όνειρο του πραγματικότητα και 2 μήνες νωρίτερα είχε υπογράψει συμβόλαιο 5 ετών με την Αγγλική ομάδα. Ήταν το πρώτο θανατηφόρο ατύχημα στην F1 απο το 1982.

1 Μαίου 1994. 26 ώρες αργότερα ανήμερα Πάσχα και πρωτομαγιάς ο Ayrton στον 6ο γύρο της Imola δεν έστριψε ποτέ το τιμόνι της FW16 της Williams στην στροφή Tamburello και o μεγαλύτερος πιλότος της ιστορίας της F1 άφησε την τελαυταία του πνοή μόλις στα 34 του χρόνια.

To πιο καταραμένο 3μερο της ιστορίας της F1 μόλις είχε τελειώσει.

1 Μαίου 2014 στην Βραζιλία στον αγώνα Κυπέλλου κόντρα στη Νασιονάλ οι παίκτες της Κορίνθιανς βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο, φορώντας κράνη, όπως αυτό του Ayrton.

30 χρόνια μετά και ο Ayrton Senna παραμένει ο μεγαλύτερος πιλότος της φόρμουλα ένα. Όχι πια για τους τίτλους του αλλά για αυτά που έκανε, όπως στο παρακάτω βίντεο.

Γράφει ο Θάνος Τεγόπουλος