Οι Caspian είναι μια αμερικάνικη instrumental rock μπάντα που σχηματίστηκε την άνοιξη του 2003 στο Beverly της Μασαχουσέτης. Έχουν στο ενεργητικό τους ήδη ένα EP (You Are The Conductor– 2005) και δύο στούντιο άλμπουμ (The Four Trees-2007 και Tertia– 2009). Η μουσική τους έχει διαμορφωθεί μέσα από ένα ευρύ φάσμα επιρροών από Brian Eno μέχρι ακόμα και Isis ή Tool.

Επιστρέφουν τρία χρόνια μετά την τελευταία κυκλοφορία τους με το “Waking Season”. Η επιλογή του Matt Bayles (Isis, Mastodon) για την παραγωγή αποδείχτηκε λίρα εκατό για τους Caspian μιας και ο συγκεκριμένος κύριος κατάφερε να δώσει στον ήχο τους όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τον καθιστούσαν τέλειο.

 Από την πλευρά τους οι Caspian δείχνουν πιο ώριμοι και πιο δεμένοι παρά ποτέ. Κάθε τους σύνθεση είναι τόσο καλά δουλεμένη που δεν αφήνει περιθώριο στον ακροατή να αποσπαστεί από την διαδικασία ακρόασης του άλμπουμ. Οι συνθέσεις τους έγιναν πιο δομημένες πλέον, με μια σταδιακή ανάπτυξη που σου δίνει την αίσθηση ότι πλησιάζεις σε ένα οργασμικό τελείωμα κάθε φορά που ο ρυθμός εναλλάσσεται.

 Το πιάνο στο “Akiko” αλλά και τα synths και τα βιολιά του “High Lonesome”  ενσωματώνονται ιδανικά, προκαλώντας μια ένταση, που δεν οδηγεί τελικά σε κιθαριστικές εκρήξεις αλλά σε χαμηλόφωνες μελωδίες. Στο “Hickory’54” που είναι σχεδόν ενιαίο με το “High Lonesome” σιγά σιγά αντιλαμβάνεσαι ότι ακούς Caspian με το γνωστό κάποιες στιγμές επικό τους παίξιμο στις κιθάρες.

 Τα ίδια κιθαριστικά ξεσπάσματα συναντάς και στο “Long the Desert Mile” όπως και στο “Fire Made Flesh” που έχει ένα ιδιαίτερο εμφατικό και δυνατό κλείσιμο. Στο δεκάλεπτο “Gone In Bloom and Bough”, οι αργές κιθάρες και τα παραμορφωμένα φωνητικά αλληλοσυμπληρώνονται χωρίς να υπερκαλύπτει το ένα το άλλο. Αντιπροσωπευτικό δείγμα του νέου τους ηχητικού στίγματος σίγουρα είναι το “Porcelious“- ένα ιδανικό κράμα ambient και δυνατής post-rock. Το “Halls Of Summer” προσδίδει όλη εκείνη την απαραίτητη γαλήνη που χρειάζεται κάποιος . Αγαπημένο κομμάτι!

Το “Waking Season” είναι πραγματικά μοναδικό από την αρχή ως το τέλος. Έχει μια τέλεια εσωτερική ισορροπία μέσα από μια ποικιλία μουσικών αλλά και κινηματογραφικών στοιχείων και σε αφήνει να δημιουργείς εικόνες που μπορούν να περνούν από μπροστά σου αν το ακούς με τα μάτια κλειστά!