Οι Circus Maximus από τη Νορβηγία, κυκλοφορούν φέτος,  5 χρόνια μετά το “Isolate”, τον καινούριο τους δίσκο με τίτλο “Nine”. Δεν είναι ο ένατος, αλλά ο τρίτος και ο δίσκος δε περιέχει 9 κομμάτια, αλλά 10.. Άρα κάτι άλλο σημαίνει ο τίτλος, που γνωρίζουν μόνο τα μέλη του. Αυτό που γνωρίζουμε εμείς, όμως είναι πως το “Nine” είναι εξαιρετικό, χωρίς καμία υπερβολή.. Όχι εξαιρετικό, υπέροχο (βάλτε όποιο άλλο επίθετο θέλετε εσείς).

Με τα δύο πρώτα albums του, (“The First Chapter” -2005 και “Isolate” -2007), το συγκρότημα έδωσε σαφή δείγματα γραφής στον χώρο του Ευρωπαϊκού progressive, φανταστείτε μια ηχητική μίξη Dream Theater/Kamelot, ενώ ο τραγουδιστής τους Michael Eriksen συγκαταλέγεται άνετα ανάμεσα στις κορυφαίες φωνές της γηραιάς ηπείρου αυτή τη στιγμή. Tα μέλη των Circus Maximus σε συνεντεύξεις που έδωσαν προ της κυκλοφορίας του, τόνιζαν πως το “Nine” θα είναι ένας διαφορετικός δίσκος σε σχέση με ότι μας είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα. Και αυτό ισχύει απόλυτα, καθώς το album είναι περισσότερο κιθαριστικό σε σχέση με τα δύο πρώτα album της μπάντας, ενώ υπάρχει και μια πιο heavy rock αισθητική σε σχέση με τις περισσότερο progressive και δαιδαλώδεις συνθέσεις του παρελθόντος.

Για τα κομμάτια δε θέλω να πω πολλά, καθώς τα λόγια μερικές φορές δεν αποδίδουν επακριβώς μια κατάσταση. Ακούστε απλά το εκπληκτικό, διάρκειας 10:30”, “Architect of Fortune” και δε θα καταλάβετε για πότε τελείωσε.. Φοβερά riffs, που εναλλάσσονται με πανέμορφες μελωδίες και φωνητικά.. Ίσως το κορυφαίο κομμάτι για το 2012! Πολύ όμορφες συνθέσεις επίσης, είναι το 9λεπτο “Burn After Reading”, με τον αέρα των Dream Theater ολόγυρα του, το μελωδικό “Last Goodbye”, το “I Am” με το οποίο προσωπικά έχω κολλήσει, το “Namaste” που, άσχετα αν έχει Ελληνική χροιά ο τίτλος, παρόλαυτά η λέξη προέρχεται από την Ιαπωνία και σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ‘υποκλίνομαι’..  Κάτι που εύκολα θα κάνει όποιος ακούσει αυτό το πάρα πολύ όμορφο album.

Οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες σε όλους τους τομείς. Μια από τις λίγες διεξόδους που μας έχουν απομείνει είναι η μουσική. Οι Circus Maximus μας την προσφέρουν απλόχερα και σε εξαιρετική ποιότητα. Συνειδητά δε δίνουμε βαθμό στα albums που παρουσιάζουμε, καθώς η Τέχνη δε πρέπει να υπόκειται σε αριθμούς, αλλά αν έπρεπε να βάλω βαθμό στο “Nine”, θα ήταν δέκα με τόνο!

[box type=”info”] Circus Maximus line up: Mike Eriksen − vocals,  Mats Haugen − guitar,  Glen Cato Møllen − bass,  Truls Haugen − drums,  Lasse Finbråten − keyboards

Ο δίσκος κυκλοφορεί από την 1η Ιουνίου μέσω της Frontiers Records [/box]