Λουδοβικος @ Ρυθμος 010Ο Νίκος Ξυδάκης και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων συναντήθηκαν πρώτη φορά στις παραστάσεις του Σείριου του Μάνου Χατζιδάκι το 1986. Αργότερα, θα συνυπάρξουν δισκογραφικά μαζί με τον Ψαραντώνη και τον Γιώργο Κουμεντάκη στους «ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ“.

Η κοινή τους επιθυμία να παρουσιάσουν αυτό τους το μουσικό εγχείρημα πάνω στο μαγευτικό ποίημα του Βιτσέντζου Κορνάρου, τους ξανάφερε  μαζί στη σκηνή του Ρυθμός Stage το Σάββατο 17 Ιανουαρίου για να παρουσιάσουν την παράσταση “Δύο δρόμοι για τον Ερωτόκριτο” . Η παράσταση ξεκίνησε με το Λουδοβίκο των Ανωγείων να μας παρουσιάζει την Γ’ Ενότητα του ποιήματος του Βιτσέντζου Κορνάρου κλείνοντας με το “Θρήνο της Αρετούσας” που ερμήνευσε μοναδικά η Αλίκη Ζωγράφου.

Πριν δώσει τη θέση του στο Νίκο Ξυδάκη ο Λουδοβίκος μας παρουσίασε με το δικό του μοναδικό τρόπο τους μουσικούς του απαγγέλοντας  έμμετρους ,μελοποιημένους στο ρυθμό του Ερωτόκριτου, στίχους που έγραψε ο ίδιος ειδικά για την παράσταση σε μουσική του κύριου Ξυδάκη.

Ο Νίκος Ξυδάκης μας παρουσίασε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο αποσπάσματα απο τη Β’ Ενότητα και τη μάχη των Παλληκαριών. Οι διαφορετικές ενορχηστρώσεις και η ιδιάζουσα ερμηνεία του Ξυδάκη έδεσαν και έφερναν τον ακροατή “αντιμέτωπο” με ένα σύγχρονο και συνάμα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τους δύο ερμηνευτές επί σκηνής να μοιράζονται κομμάτια απο τις προσωπικές τους δισκογραφίες αλλά και δημιουργίες τους που έχουν ερμηνεύσει άλλοι καλλιτέχνες.Ανάμεσα στα τραγούδια και οι δυο μοιράστηκαν μαζί μας προσωπικές τους ιστορίες που σε πολλές περιπτώσεις στάθηκαν αφορμή για τη δημιουργία διάφορων τραγουδιών τους. Καθ’ολη τη διάρκεια της παράστασης οι δυο καλλιτέχνες μοιράστηκαν τη σκηνή με την εξαιρετική Αλίκη Ζωγράφου, κόρη του τραγουδιστή του νέου κύματος Γιώργου Ζωγράφου, η οποία με τις ερμηνείες της καθήλωσε το κοινό και κέρδισε τις εντυπώσεις.Λουδοβικος @ Ρυθμος 009

Ο κόσμος που βρέθηκε στο Ρυθμός Stage για να  ακούσει αυτούς τους δύο καλλιτέχνες κατάφερε να  θυμηθεί το βαθύ του εαυτό, αυτόν του Έλληνα που δεν έπαψε να προσθέτει κύρος στον πολιτισμό χιλιάδες χρόνια και έδειξε τον ανάλογο σεβασμό στην αξία τόσο του “Ερωτόκριτου” όσο και των δύο καλλιτεχνών.

Όσοι δεν καταφέρατε να βρεθείτε στην Ηλιούπολη και πιο συγκεκριμένα στο Ρυθμό Stage το Σάββατο που μας πέρασε (17/1/15) θα έχετε άλλη μία ευκαιρία να τους απολαύσετε και στις 24/1 .Εμείς σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Γράφει ο Dmtrs