1211_grigoris_mpithikotsis

Ο Σερ της Ελλάδας Γρηγόρης Μπιθικώτσης  γεννήθηκε το 1922 στο Περιστέρι απο φτωχη οικογένεια έπαιζε κιθάρα απο μικρός και παράλληλα εργαζότανε σε διάφορες δουλειές. Στις 7 Απριλίου 2005 έφυγε απο την ζωή ως μία απο τις σημαντικότερες φωνές της ελληνικής μουσικής σε ηλικία 82 ετων.

Το 1949 μπήκε στη δισκογραφία ως συνθέτης με το τραγούδι “Το καντήλι τρεμοσβήνει”. Συνέθεσε περισσότερα από 200 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα “Του Βοτανικού ο μάγκας”, “Σε τούτο το στενό”, “Επίσημη αγαπημένη”, “Τρελοκόριτσο”, “Στου Μπελαμή το ουζερί”, “Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα” και πλήθος άλλων. Η συνεργασία του με τον Μίκη Θεωδοράκη και με το Μάνο Χατζιδάκι “γέννησε” τα καλύτερα ίσως τραγούδια του. Με την ερμηνεία του στον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεωδοράκη και του Γιάννη Ρίτσου χάραξε νέους δρόμους στο λαϊκό τραγούδι, ενώ σημαντική ήταν η ερμηνεία του στο «Άξιον Εστί». Επίσης, ερμήνευσε τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιώργου Μητσάκη, του Γιάννη Παπαϊωάννου και του Ακη Πάνου. Στις συνεργασίες του αξίζει επίσης να αναφερθούν αυτές με τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Δήμο Μούτση.

Ο χαρακτηρισμός “σερ” που τον συνόδεψε σε ολόκληρη την πορεία του προήλθε από τον Δημήτρη Ψαθά όταν σε ένα χρονογράφημα στη στήλη του στην εφημερίδα “Τα Νέα”, με αφορμή το στίχο τραγουδιούμια βαθιά υπόκλιση, ένα χειροφίλημα, χαρακτήρισε με αυτό τον τρόπο τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Όταν κάποτε ρωτήθηκε γιατί επέλεξε να δώσει στον γιο του το ίδιο όνομα μ’ εκείνον, απάντησε “Γιατί όταν μια μέρα πεθάνω, θα ήθελα να επιστρέψει μετά την κηδεία στο σπίτι ένας Γρηγόρης Μπιθικώτσης”.

Στις 11 Μαρτίου 2002 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, κατά την οποία τιμήθηκε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. ακούστηκαν συνθέσεις που έγραψε ή είπε ο ίδιος. Τραγούδια που έχουν μείνει στην ιστορία και φέρουν την υπογραφή του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Σταύρου Κουγιουμτζή, του Γιάννη Σπανού και του Ακη Πάνου, σε στίχους Ελύτη, Ρίτσου, Γκάτσου, Βίρβου, Χριστοδούλου, Παπαδόπουλου κ.ά.. Κορυφαία στιγμή το φινάλε της συναυλίας, όπου εμφανώς συγκινημένος ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγουδά “Του Βοτανικού ο μάγκας” και ένα από τα ορόσημα της πρόσφατης μουσικής μας ιστορίας, “Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ”, από το “Αξιον Εστί”.

-…δε μου λες, παιδί μου.. τιιιιιιιιιιιιιιιιιιι ειναι’αυτο που πετάει απο κλαδι σε κλαδί καιιιιιιι τραγουδάει μοναδικά κι ανεπανάληπτα??
-ο Μπιθικότσιφας κύριε….

“Ηταν η πιο μεγάλη στιγμή της καριέρας μου και της ζωής μου”

«Από τα έργα του Θεοδωράκη», έλεγε ο Γρ. Μπιθικώτσης στον Π. Γεραμάνη, «εκείνο που με δυσκόλεψε πάρα πολύ και το θεωρώ από τα μεγαλύτερα είναι η “Ρωμιοσύνη” του Γιάννη Ρίτσου. Σ’ αυτό το έργο χάθηκα. Εκανα πρόβα δυόμισι μήνες για να μπω στο νόημα της μελωδίας και του στίχου. Τότε βρήκα τον αληθινό μου εαυτό. Ηταν αυτό που με γέμισε. Ηταν η πιο μεγάλη στιγμή της καριέρας μου και της ζωής μου. Τα εννέα τραγούδια της “Ρωμιοσύνης” είχαν μια μελωδία που δεν την έπιανε το μυαλό μου. Μελωδία τρομερή, ασύλληπτη. Ο Θεοδωράκης στις πρώτες πρόβες μου έλεγε: “Λίγο αν προσέξεις στις πρόβες, θα τα καταφέρεις, Γρηγόρη. Το έργο αυτό απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες. Μιλάει για το τι έχει τραβήξει η Ελλάδα. Τότε που κόβανε στο γόνατο το κριθαρένιο τους καρβέλι, που μπαίνανε στα σίδερα και στη φωτιά, που γέμιζαν τα κανόνια μόνο με την καρδιά τους”. Και πάνω σ’ αυτή τη φοβερή ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, ο Μίκης έχει γράψει μουσική για 100 – 200 χρόνια μπροστά. Σου το λέω υπεύθυνα εγώ, ο Γρηγόρης, που τραγούδησα τη “Ρωμιοσύνη”». Και ο ποιητής του έργου, ο Γιάννης Ρίτσος έλεγε για τον τραγουδιστή: «Μέσα στη φωνή του, όλος ο καημός του Ελληνικού Λαού, όλο του το μεράκι και όλη του η λεβεντιά φαίνεται σ’ όλο τους το μεγαλείο! Θυμάμαι ότι σε μεγάλα γεγονότα της Νεοελληνικής μας Ιστορίας, σε κρίσιμες αγωνιστικές στιγμές του Ελληνικού Λαού η φωνή του Μπιθικώτση βρισκόταν πάντοτε μπροστά, τραγουδώντας τη “Ρωμιοσύνη”».