Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τον θάνατο του σπουδαίου Γιάννη Σπάθα. Ο μεγάλος μουσικός πέθανε μια μέρα σαν κι αυτή σε ηλικία 69 ετών, στο σπίτι του στον Χολαργό.

Ο Γιάννης Σπάθας γεννήθηκε στους Παξούς το 1950. Ήλθε σε επαφή με τη μουσική κοντά στον πατέρα και τους θείους του, μαθαίνοντας από μικρός ακορντεόν, κιθάρα και τύμπανα. Στον Πειραιά όπου μεγάλωσε, σχημάτισε με τους Αντώνη Τουρκογιώργη και Ηλία Ασβεστόπουλο (τον μετέπειτα ηγέτη των 2002 GR) το ροκ συγκρότημα Persons (1966-1969)και στη συνέχεια τους Socrates, πάλι με τον Τουρκογιώργη (μπάσο, τραγούδι).

To 1969, μαζί με τον Τουρκογιώργη στο μπάσο, προχώρησε στη δημιουργία των Socrates, με τους οποίους θα γνωρίσει σημαντική επιτυχία κατά τη δεκαετία του ’70 και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80. Εμπνευσμένοι από τον βαρύ ψυχεδελικό blues-rock ήχο συγκροτημάτων όπως οι Jimi Hendrix Experience και οι Cream, αμφότερων βασισμένων σε κιθαριστικές ιδιοφυΐες (Τζίμι Χέντριξ και Έρικ Κλάπτον αντίστοιχα), οι Socrates θα ξεκινήσουν την πορεία τους από διάφορα αθηναϊκά στέκια της εποχής, όπως το Κύτταρο, και θα κυκλοφορήσουν επτά άλμπουμ σε διάστημα δώδεκα ετών (1971-1983).

Μετά τη διάλυση των Socrates το 1983, ο Σπάθας θα συνεργαστεί ως ενορχηστρωτής και κιθαρίστας με πλήθος καλλιτεχνών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ακόμη, θα συνθέσει τη μουσική τριών δίσκων του Βασίλη Λέκκα, ενώ το 1999 θα κυκλοφορήσει τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, στον οποίο συμμετείχε η Χάρις Αλεξίου.

Την περίοδο της ακμής του συγκροτήματος, το παίξιμο του Σπάθα στην ηλεκτρική κιθάρα είχε συγκριθεί με εκείνο του κιθαρίστα των Deep Purple, Ρίτσι Μπλάκμορ, και θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια της ελληνικής ροκ σκηνής της εποχής των late 60s – mid-70s.