ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΙΛΙΟΝ PLUS 
ΣΑΒΒΑΤΟ 11/3/2023

Τρύπες, Σπαθιά, Μωρά , Ενδελέχεια, Κρίνα μερικές από τις μπάντες που μας μεγάλωσαν εμάς τους 40+ και συνεχίζουμε ακόμα να βλέπουμε. Πηγαίνω και βλέπω πολλά live αλλά πάντα νιώθω λίγο διαφορετικά όταν συναντώ στη σκηνή τους πιο «παλιούς». Ο Δημήτρης Μητσοτάκης (ο ξάδερφος) είναι ένας από αυτούς. Είναι ένας καλλιτέχνης που στα εφηβικά μου χρόνια χτυπιόμουν με τη διαμαντένια προβλήτα, το Κάντε πέρα, τη Μολυβένια θάλασσα (βουτιά από ψηλά) και όλα τα ροκάκια των Ενδελέχεια και που τώρα είναι ένας καλλιτέχνης διαφορετικός, μέσα στο κλίμα των ημερών, παρακολουθώντας από τη δική του ματιά τα γεγονότα του σήμερα.

Εχθές το βράδυ στο Ίλιον ανέβηκε στη σκηνή και ήταν ότι ακριβώς περίμενα. Μία βραδιά που θα τολμούσα να πω πως έμοιαζε πολύ με  συναυλία αντίδρασης και διαμαρτυρίας για όλα αυτά τα σκοτεινά που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στις ζωές μας. Παρακολουθώντας και ακολουθώντας τον Δημήτρη Μητσοτάκη στα άκρως ενεργά social media του, καταλαβαίνεις απόλυτα ότι μιλάμε για έναν καλλιτέχνη με ανησυχίες, με κοφτερό λόγο και απόλυτα συνεπή στις μέρες μας και όχι για ακόμα έναν παροπλισμένο τραγουδοποιό που στηρίζετε σε επιτυχίες περασμένων δεκαετιών.

Πήγα για λίγο και σε αυτή την λίγο περισσότερο από μία ώρα που τον είδα, πρόλαβα να δω πολλά ωραία πράγματα. Πρώτα απ’ όλα είδα την Ιωάννα, την κόρη του Δημήτρη και μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η σύμπραξη επί σκηνής. «Με αυτό το τραγούδι που θα πω στη συνέχεια καταλαβαίνω τη σχετικότητα του χρόνου. Είναι ένα τραγούδι που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και είναι το πρώτο μου τραγούδι μετά τη διάλυση των Ενδελέχεια το 2009. Είναι το τραγούδι «Αν» που κυκλοφόρησε λίγο μετά και στο οποίο συμμετείχαν οι κόρες μου. Τότε ήταν 11 & 8 και υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που με ρωτάνε «τι κάνουνε τα κοριτσάκια σου?»

Είδα ακόμα και άκουσα τραγούδια από την εποχή των Ενδελέχεια «κάτι τους δένει» «εδώ μωρή θα λέγεσαι Μαρία» αλλά και την υπέροχη διασκευή στο τραγούδι του Νίκου Ξυδάκη «Στη αρχή των τραγουδιών» . Είδα και άκουσα το «Μου πες θα φύγω» του μεγάλου Παύλου που για εμάς του μεγαλύτερους θα είναι πάντα ο «πρίγκιπας» μας. Είδα όμως και τον Δημήτρη Μητσοτάκη του σήμερα με τα τραγούδια που ανεβάζει στο κανάλι του στο YouTube ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως την «Γυναικοκτονία» , τη «Λίστα» και το λίγο παλαιότερο «Μην ακούς κανέναν». Δεν πρόλαβα γιατί έπρεπε να πάω και αλλού τη Βιολέτα Ίκαρη που ήταν καλεσμένη του αλλά δεν πρόλαβα να ακούσω και ένα από τα κορυφαία τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια, τον «Κήπο» (βέβαια δεν ξέρω καν αν το είχε στη λίστα του). Αυτά τα λίγα από τη χθεσινή (σ.σ Σάββατο 11/3) στο πάντα φιλόξενο Ίλιον Plus.

Για κλείσιμο θα δανειστώ κάτι που έχει γράψει ο Σπύρος Γραμμένος και μιάς και τον ανέφερε ο Δημήτρης Μητσοτάκης εχθές, στην “Λίστα”, ένας λόγος παραπάνω, “Μακάρι να γίνει κάποια στιγμή ο κόσμος τόσο όμορφος που να χρειάζεται να γράφουμε μόνο για αγάπες και λουλούδια. Μέχρι τότε, θα είμαστε ένα κύμα που συνεχώς θα αγριεύει” και ο Δημήτρης Μητσοτάκης είναι ένας από αυτούς του καλλιτέχνες!

 

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια όπως λέει και ο λαός, αυτά τα λίγα από εχθές και περισσότερα θα βρείτε στα βίντεο στο κανάλι μας στο Youtube.


επιμέλεια άρθρου – κείμενο : Θάνος Τεγόπουλος
βίντεο : mousikesebeeries Youtube channel