εραν6ΕΡΑΝ: « Όταν η μουσική είναι γνήσια μορφή ψυχικής έκφρασης, η ζωή γίνεται ένα αρμονικό σύνολο »

Το πρώτο κλειδί που άνοιξε την πόρτα για τη συνάντηση αυτή ήταν όταν σε μια στιγμή αναζήτησης μιας «καθαρής» εκτέλεσης του επικού «ανάθεμα τον αίτιου», έπεσα πάνω στη δική τους. Το δεύτερο ήταν μια τηλεοπτική τους εμφάνιση στην κρατική τηλεόραση και στο άκουσμα ότι το όνομα «εράν» προκύπτει από το αρχαιοελληνικό εράω-ώ…. Η σκέψη μάλλον είχε ήδη γίνει συνάντηση. Εράν που θα πεί να αγαπάς… λίγο πρίν το ταξίδι τους στην Αθήνα!

Συνέντευξη στη Χριστίνα Λυδάκη

Χ.Λ.: Λίγα λόγια για τη σύμπραξη αυτή ως ιδέα, ως έμπνευση, ως δημιουργία. Λίγα λόγια για σας για να σας γνωρίσουμε μέσα από εσάς.
Εράν: Αρχικά εμείς θεωρούμε το μουσικό σχήμα «εράν» μια μουσική παρεούλα η οποία μεγαλώνει κάθε φορά που παίζουμε μουσική και αγκαλιάζει το κοινό μας εφόσον αυτό νιώθει την ίδια χαρά με μας και «συμπασχει» μαζί μας στο μουσικό αυτό ταξίδι της ψυχής. Η παρέα αυτή προκύπτει όχι μόνο από την αγάπη μας για τη μουσική αλλά και από την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας και με τους γύρω μας με τον τρόπο εκείνο που μόνο η μουσική μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να επικοινωνούν, ένα τρόπο βαθύτερο και πολύ ουσιαστικό. Ξέρετε εδώ στην Κρήτη η μουσική ,κυρίως στα χωριά βέβαια, είναι ακριβώς αυτό το πράγμα, μία παρέα που κάτω από τον πλάτανο στην πλατεία τα καλοκαίρια ή δίπλα σε μια φωτιά το χειμώνα με μια λύρα, ένα λαούτο ή ακόμα και χωρίς άλλο όργανο εκτός τη φωνή, γλεντά τραγουδώντας και χορεύοντας όπου όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμετέχουν. Αυτό είναι το μουσικό σχήμα «εράν», μια μικρή παρέα που πάντα επιθυμεί να μεγαλώνει !

Χ.Λ.: Ποιος ο πρωταρχικός στόχος/σκοπός αυτής της συνεύρεσης;
Εράν: Ξέρετε ότι η μουσική υπάρχει από τότε που υπάρχει πολιτισμός , είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του ανθρώπου και αυτό μας δείχνει τη βαθειά ανάγκη για μουσική . Δεν υπάρχει πρωταρχικός στόχος στη μουσική μας σύμπραξη, γιατί αυτή απλώς προέκυψε για να καλύψει την ανάγκη μας να έχουμε τη μουσική στην καθημερινότητά μας με τρόπο ενεργητικό και δημιουργικό και να ομορφαίνει τη ζωή μας. Δεν πιστεύω ότι η μουσική μπορεί να έχει συγκεκριμένο στόχο και σκοπό. Στόχους έχουν οι εταιρίες, οι τράπεζες, τα κράτη, οι μαθητές όταν δίνουν εξετάσεις, οι καριερίστες, οι πωλητές κ.ο.κ. Σίγουρα μας ενδιαφέρει να προσπαθούμε να έχουμε ολοένα καλύτερο μουσικό αποτέλεσμα αν γίνεται, να φτιάχνουμε όμορφα τραγούδια, να αγαπήσουν κι άλλοι άνθρωποι αυτό που κάνουμε και να τους αρέσει η δουλειά μας, όμως δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένο στόχο . Στόχος θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η ομορφιά μιας μουσικής στιγμής και ο σχεδόν «μεταφυσικός» συντονισμός μιας παρέας την ώρα του γλεντιού , όπου νομίζεις πως η ψυχή σου ξαλαφρώνει και καθαρίζει και γεμίζεις θετική ενέργεια ,αγάπη και αισιοδοξία !

εραν5

Χ.Λ.: Παράδοση, Πολιτισμός, Ποιότητα ήθους/αξιών. Ποια η θέση τους στο σήμερα, στο αύριο μέσα μας και έξω μας; Ποια η σχέση τους με τις σύγχρονες νέες γενιές (όπως εσείς το εισπράττετε ως μουσικοί αλλά και ως «μάρτυρες» μιας κρητικής παραγματικότητας που δε σταμάτησε ποτέ να κρατά γερά τα θεμέλια και να παραμένει αναλλοίωτη στο χωροχρόνο).
Εράν: Δυστυχώς η παράδοσή , ο πολιτισμός, οι ηθικές αξίες αλλά και η αξία του ίδιου του ανθρώπου νομίζω ότι στις μέρες μας υποχωρούν υπό το βάρος της παγκοσμιοποίησης , της αλλοτρίωσης και της εμπορευματοποίησης των πάντων . Όσοι αντιστέκονται θεωρούνται «χαριτωμένοι» , «γραφικοί» ή «αντάρτες»! Έχουμε καταντήσει να είναι πιο σημαντική η μάρκα της μπλούζας σου από τα λόγια και τα έργα σου. Το ασταμάτητο κυνήγι του κέρδους από τα μεγάλα ψάρια και η εξαντλητική προσπάθεια για επιβίωση από τα μικρά ψάρια δημιουργούν ένα τοπίο τρομακτικό και άγονο. Στο παιχνίδι του κέρδους δε χρειάζεται ούτε παράδοση, ούτε πολιτισμός ούτε ηθικές αξίες. Χώρια που τέτοια πράγματα παρεμποδίζουν κιόλας την ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού! Γι’ αυτό επιμελώς παραγκωνίζονται και υποσκάπτονται. Ακόμα και η μουσική που φτιάχνεται σήμερα ως επί τω πλείστω είναι εμπορευματοποιημένη . Είναι ένα ακόμα προΙόν που φτιάχνεται με σκοπό να χτυπήσει υψηλές πωλήσεις ή να βοηθήσει τις πωλήσεις άλλων προϊόντων. Χρησιμοποιούνται κλασικές τεχνικές προώθησης και μάρκετινγκ κτλ κτλ. Κι εδώ στην Κρήτη δυστυχώς κάποιοι βλέπουν ακόμα και την παραδοσιακη μουσική κυρίως εμπορικά . Δε λέω πως είναι κακό να το βλέπεις και εμπορικά, αλλά όταν η πώληση είναι αυτό που κυρίως σε ενδιαφέρει, αναπόφευκτα παύεις να είσαι αυθεντικός και ειλικρινής.

Χ.Λ.:Πόσο συνυφασμένα είναι μεταξύ τους η επιλογή μουσικής με την επιλογή ζωής, οι αξίες οι κοινωνικές με τις αξίες τις προσωπικές;
Εράν: Όταν η μουσική είναι γνήσια μορφή ψυχικής έκφρασης , η ζωή του μουσικού, ο χαρακτήρας του , οι επιλογές του και η μουσική του είναι όλα μαζί ένα αρμονικό σύνολο . Το ίδιο ισχύει και για το συνειδητοποιημένο ακροατή . Η μουσική που ακούει εκφράζει κομμάτια του είναι του και συμφωνεί με τη γενικότερη αντίληψή του και ψυχοσύνθεση. Γι’ αυτό βλέπετε η παραδοσιακή μουσική μιλά τόσο συχνά για την ομορφιά της φύσης, τη δύναμη του έρωτα, τα βάσανα και την αγωνία της ψυχής , τις ανθρώπινες αξίες, τη ζωή και το θάνατο, την αναζήτηση του Θεού. Συγκρίνετέ τα με το περιεχόμενο των σύγχρονων τραγουδιών και θα καταλάβετε πόσο φτωχότερη είναι η ζωή μας σήμερα σε ουσιαστικό περιεχόμενο.

Χ.Λ.: Η ανησυχία του πνέυματος και η διαρκής αναζήτηση (δεδομένου πως αμα ξεκινήσει, δεν τελειώνει), είναι κάτι που δουλεύεται, που προκύπτει ή που ενυπάρχει από κάπου; Τι παγίδες, τι ευλογίες κρύβει αυτός ο δρόμος (εμπειρικά);
Εράν: Οι πνευματικές ανησυχίες είναι έμφυτες στον άνθρωπο. Ακόμα και οι πρωτόγονοι είχαν πνευματικές ανησυχίες . Χάρη σε αυτές τις ανησυχίες, ο άνθρωπος αναπτύχθηκε πνευματικά, καλλιτεχνικά και ηθικά και από αυτές ξεκίνησαν όλες οι επιστήμες και ο πολιτισμός. Οι ανήσυχοι άνθρωποι έχουν τη σκέψη τους πάντα σε εγρήγορση και δεν είναι πολύ εύκολο να τους αποκοιμησεις και να τους ξεγελάσεις. Η αληθινή τέχνη παρακινεί την ψυχική αυτή διαδικασία ξεφεύγοντας από το ρόλο του απλού διασκεδαστή και αυτή είναι η μεγάλη αξία της . Είναι βέβαια ψυχοφθόρο και δύσκολο να ασχολείται κανείς με θέματα πιο δύσκολα, να νιώθει αυτή τη δίψα που δε σβήνει ποτέ και να μην μπορεί να ησυχάσει και να απολαύσει την καθημερινότητα. Η καταναλωτική κοινωνία μας «ευτυχώς» (χαχα), προσπαθεί να μας απαλλάξει από αυτό το βάρος και μας παροτρύνει να ζούμε επιφανειακά και ήσυχα με όλες τις ανέσεις , όποιος τις έχει ακόμα, με αναπαυτικούς καναμπέδες, μεγάλες τηλεοράσεις , κινητά να μας κάνουν παρέα παντού και πάντα και να κρατούν το μυαλό μας απασχολημένο διαρκώς με πράγματα συνήθως ανούσια.

Χ.Λ.: «Εράν» που θα πεί να αγαπάς… θεωρία και πράξη. Τι είναι τελικά αυτό το Αγαπώ; Λέξη, Υπόσταση, Επιλογή ή ίσως απλά τρόπος ζωής;
Εράν: Η μουσική για μας είναι αγάπη … Γι’ αυτό επιλέξαμε και αυτό το όνομα. Εράν, το απαρέμφατο του αρχαίου ρήματος εράω-ώ. Σημαίνει να αγαπάς πολύ, να ερωτεύεσαι με πάθος όχι μόνο ανθρώπους αλλά και ιδέες, τέχνες , τόπους, μουσικές και ο,τιδήποτε μπορεί να αγαπήσει κανείς πολύ και να ομορφύνει έτσι τη ζωή του. Ο έρωτας είναι η ομορφιά και η μαγεία της ζωής , το μαγικό ραβδί που ζωντανεύει την ψυχή . Τον βάλαμε λοιπόν στο επίκεντρο της μουσικής μας μια και το αξίζει. Ασχολούμαστε φυσικά και με άλλα θέματα , τη φύση, τη λεβεντιά, την απώλεια, τα όνειρα , τη φιλία , το γλέντι και άλλα πολλά και όμορφα που όμως όλα τελικά εμπεριέχουν τον έρωτα.

Χ.Λ.: «Η ομορφιά δε βρίσκεται στις ομοιότητες αλλά στις διαφορές», κάπου διάβασα. Ποια διαφορά πιστεύετε ότι κάνει τη μουσική σας ιδιαίτερη (δεδομένο, από τη μεριά του ακροατή) μα και τη ματιά μας απέναντι σε όλα, γενικότερα;
Εράν: Το κάθε τι στην φύση είναι διαφορετικό. Άρα η φύση από μόνη της είναι όμορφη και η μουσική όταν προκύπτει φυσικά και χωρίς επιτήδευση είναι επίσης όμορφη. Αυτό προσπαθούμε κι εμείς , να παίζουμε και να τραγουδάμε φυσικά έτσι ακριβώς όπως «μας βγαίνει» κάθε φορά ανάλογα τις συνθήκες της στιγμής , γι’ αυτό και η μουσική μας διαφέρει από εμφάνιση σε εμφάνιση και κάθε τραγούδι δεν είναι ποτέ ακριβώς το ίδιο με άλλες φορές. Κάθετι γνήσιο και αυθεντικό είναι όμορφο και έχει κάτι να πει. Κάθε μουσική έκφραση έχει κάτι να πει. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν πολλά διαφορετικά μουσικά ακούσματα για να μπορούν να εκφράσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ακροατές και γιατί η ποικιλομορφία οδηγεί σε νέα δημιουργικά μονοπάτια .

Χ.Λ.: Λαούτο, μπουλγαρί, θιαμπόλι, μαντολίνο, λύρες, κρουστά και τραγούδι. 3 άνθρωποι, 3 φωνές, πολλά όργανα, πολλές μουσικές μα 1 επι- κοινωνία σιωπηρή και καθηλωτικά μαγική. Πόσο σημαντικό είναι να συναντάς ανθρώπους «δικούς σου», πόσο σημαντικό είναι το στοιχείο της δημιουργικότητας στις «συναντήσεις» των ανθρώπων και στις σχέσεις (κάθε είδους);
Εράν: Όργανα παραδοσιακά και ήχοι παραδοσιακοί. Η επικοινωνία στενή και ευχάριστη. Ο ένας ακολουθεί τον άλλον και δεν ξέρει που θα τον οδηγήσει. Επικοινωνία όντως μαγική. Το κάθε όργανο συμπληρώνει το άλλο και η κάθε φωνή οδηγεί την άλλη , σε τόπους και καταστάσεις ξεχασμένες και άγνωστες.Αυτή είναι η μαγεία της μουσικής. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το κοινό. Υπάρχουν στιγμές που νομίζεις ότι γίνεσαι ένα με το κοινό , νομίζεις ότι είσαι μαζί τους , είσαι μέσα και άλλες φορές ότι είσαι ξεκομμένος εντελώς. Και όσο πιο κοντά είσαι με τους ανθρώπους γύρω σου , τόσο ελευθερώνεσαι και μπορείς να εκφραστείς από τα βάθη της ψυχής σου.

εραν4

Χ.Λ.: Το συστατικό της Επιμονής ως ενδιάμεσος παράγοντας σε όλα αυτά, τι ρόλο παίζει;
Εράν: Ο έρωτας, η δυνατή αγάπη για οτιδήποτε στην ζωή, έμψυχο η άψυχο, έννοια, ιδανικά, αξίες, αρχές, είναι όλα αυτά που ομορφαίνουν την ζωή και γίνονται η κινητήριος δύναμη δημιουργικότητας και πολιτισμού. Το στοιχείο της επιμονής ενυπάρχει και είναι αυτό που θα δώσει την ώθηση και την δύναμη για να μας κρατήσει ενεργούς στον χώρο αυτό. Με όπλο την αγάπη μας για την μουσική και την δημιουργία προχωρούμε με επιμονή και υπομονή στον δύσκολο αυτό δρόμο που είναι γεμάτο εμπόδια αλλά και πολλές χαρές. Με απλότητα , με ειλικρίνεια απέναντι στους ακροατές αλλά πάνω από όλα στους εαυτούς μας , προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε ένα κομμάτι όπως το νοιώθουμε χωρίς επιτηδεύσεις και ναρκισσισμούς και να υπάρχει ένα είδος επικοινωνίας μεταξύ μας αλλά και με το κοινό.

Χ.Λ.: «Ονείρου Ζωγραφιά» η πρώτη σας δισκογραφική δουλειά που κυκλοφόρησε σχεδόν αμέσως μετά τη συνάντησή σας και πήγε πολύ καλά για τις εποχές που διανύουμε. Τώρα έρχεται ο 2ος δίσκος;
Εράν: Η πρώτη μας δισκογραφική δουλειά έχει τίτλο «Ονείρου Ζωγραφιά» και είναι μια συλλογή που περιλαμβάνει κάποια παραδοσιακά τραγούδια διασκευασμένα κατά κάποιο τρόπο από μας αλλά και κάποια ολοκαίνουρια δικά μας τραγούδια όπως είναι και το «Ονείρου ζωγραφιά» που έδωσε το όνομά του στο CD. Μας ενδιέφερε πολύ τα τραγούδια στο δίσκο να έχουν τη ζωντάνια και το κέφι που έχουμε σαν παρέα όταν παίζουμε ζωντανά (live που λέμε στα ελληνικά..χαχα) και νομίζω ότι σε ένα σημαντικό βαθμό το καταφέραμε. Επίσης νομίζω ότι καταφέραμε να κάνουμε μια συλλογή με ποικίλα μουσικά ακούσματα (ταμπαχανιώτικα, συρτά,κοντηλιές, νησιώτικα, μικρασιάτικα , δικές μας συνθέσεις ) που ωστόσο να έχει συνάμα ένα χαρακτήρα δικό μας ώστε οι διαφορετικοί ρυθμοί να συνυπάρχουν αρμονικά στον ίδιο δίσκο. Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα τίποτα για την επόμενη δισκογραφική μας δουλειά . Σίγουρα θα γίνει και έχουμε αρκετές ιδέες ήδη αλλά καλό είναι τα πράγματα να γίνονται αβίαστα και τώρα η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα όλων μας είναι αρκετά φορτωμένο.

εραν3

Χ.Λ.: Επόμενα βήματα, στόχοι, όνειρα.
18 και 19 Δεκέμβρη θα είμαστε στην Αθήνα στο κρητικό εστιατόριο «Άμπακας» , στο Μεταξουργείο. Πρόσφατα, επίσης, δεχτήκαμε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη και πρόταση που θα μας ταξιδέψει μέχρι το Βερολίνο για δυο Live βραδιές στις 22 και 23 Ιανουαρίου. Λεπτομέρειες δε θα θέλαμε ακόμα να ανακοινώσουμε επίσημα, μα σίγουρα στα προσεχώς.
Καλή αντάμωση και Χαρούμενα Χριστούγεννα σε όλους!