Φεστιβάλ Λυκαβηττού
Πράξη Ι – Δημοκρατία τώρα

Λόφος Λυκαβηττού
7-20 Σεπτεμβρίου 2020

Για άλλη μια φορά η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν καταλαβαίνει τη σημασία και τον ρόλο του πολιτισμού. Ενώ τον επικαλείται. Όσο περνάνε οι μέρες οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Εθνικό θέατρο μοιάζουν με κοροϊδία. Από την άλλη και η “επιείκεια” των καλλιτεχνών προς το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται να τελειώνει.

Η άρση του lockdown μετά την πανδημία έδειξε καθαρά την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει τις ευθύνες της. Ειδικά σε μια στιγμή που θα έπρεπε να συντονίσει με τρόπο διάφανο, αξιοκρατικό και δημοκρατικό την επανεκκίνηση της πολιτιστικής ζωής της χώρας.

Οι κάποιες εκδηλώσεις που το υπουργείο θέλησε να οργανώσει ανατέθηκαν απευθείας στους μεγάλους πολιτιστικούς φορείς, οι οποίοι επίσης κατέφυγαν σε απευθείας αναθέσεις. Οι καλλιτέχνες βρέθηκαν αποκλεισμένοι από την όποια δυνατότητα πρότασης. Η πλειονότητά τους αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης. Είναι ωστόσο αυτή που συνθέτει τον λεγόμενο «ανεξάρτητο χώρο» και που τροφοδοτεί με τη ζωτικότητά της ολόκληρο τον χώρο των παραστατικών τεχνών.

Η επιθυμία στήριξης του ανεξάρτητου χώρου μας καλεί να αναμετρηθούμε με τα όνειρά μας, γιατί αυτό είναι που χρωστάμε στην κοινότητα. Αναλαμβάνουμε τώρα αυτήν την ευθύνη. Στόχος μας είναι ένα ανοικτό δημόσιο πολιτιστικό γεγονός, ένα πείραμα για τα καλλιτεχνικά πειράματα που ελπίζουμε να προκαλέσουμε.

Επιλέξαμε τον ελεύθερα προσβάσιμο χώρο του λόφου του Λυκαβηττού για να διοργανώσουμε το “Φεστιβάλ Λυκαβηττού” στους ελεύθερους χώρους-φυσικές σκηνές του.

Αν και τοποθετούμαστε εναντίον της άμισθης εργασίας, όλα τα μέλη της συντονιστικής ομάδας και οι καλλιτέχνες θα εργαστούμε χωρίς αμοιβή. Η επιλογή αυτή είναι πολιτική και μόνο με την παρούσα συγκυρία συνδέεται: οι επίσημες πολιτιστικές πολιτικές μαζί με την υγειονομική κρίση μας εμποδίζουν να συναντήσουμε με τα έργα μας το κοινό. Αυτό είναι μια καταστροφή. Δεν μπορούμε παρά να επανιδιοποιηθούμε τον χώρο που μας χρειάζεται και να προσφέρουμε τα έργα μας στην κοινότητα.

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η συγκρότηση του προγράμματος θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνονται από την επίσημη σελίδα του “Φεστιβάλ Λυκαβηττού” στο facebook.

Χορηγίες σε αυτή την φάση δεν θα γίνουν δεκτές.

Σε όλες τις εκδηλώσεις θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προφύλαξης για τον έλεγχο της διάδοσης του COVID-19.

Δραματουργία: Η συντονιστική ομάδα