πλια

Φίλιππος Πλιάτσικας
Παρουσίαση βιβλίου & δίσκου

Κείμενο – Φωτογραφίες : Χριστίνα Λυδάκη

Πέρυσι τέτοια εποχή κάπου θυμάμαι να μου μιλάει για την ηχογράφηση της συναυλίας με τη Συμφωνική της Πράγας, με κάποια ακαταλαβίστικα μισόλογα να λέει για καινούργια μεγάλα και διαφορετικά πράγματα και μετά να αλλάζει τη συζήτηση και να το γυρίζει στα δικά μου νέα. Το, ιδιαίτερα, προβληματισμένο, σκεφτικό, μυστηριώδες και ,γεμάτο δέος, ύφος το θυμάμαι καλά μα επ’ ουδενί το μυαλό μου δε θα μπορούσε να φτάσει μέχρι εκεί… (που έφτανε το δικό του). Και ήρθε η στιγμή που ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο με εκπλήσσει ευχάριστα και ένα μήνυμα στο κινητό λέει για την παρουσίαση βιβλίου (και δίσκου μαζί) του Φίλιππου Πλιάτσικα!

πλια2

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στο κεντρικό Public του Συντάγματος πραγματοποιήθηκε η διπλή παρουσίαση δίσκου και βιβλίου του Φίλιππου Πλιάτσικα, «Ένας ολοκαίνουργιος κόσμος» και το «Όνομα», αντίστοιχα. Οι χαρακτηριστικές φωνές και προσωπικότητες του αθηναϊκού ραδιοφώνου που επιλέχθηκαν από τον ίδιο ως οι πλέον καταλληλότεροι για να πλαισιώσουν και να «φωτίσουν» την εκδήλωση δεν ήταν άλλοι από τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου και τον Ξενοφώντα Ραράκο.

«Έχω την εντύπωση ότι εδώ κάτι γίνεται, σοβαρό», τόνισε η Μ. Μυτιληναίου ενώ «Αναζητώντας το Όνομα, είναι σα να ψάχνεις το νόημα της ζωής», ξεκίνησε με τη σειρά του ο Ξενοφώντας Ραράκος επισημαίνοντας τη συγγραφική παρασταστικότητα και ευρηματικότητα του Πλιάτσικα, παρομοιάζοντας το βιβλίο με ένα μεγάλο τραγούδι όπου οι στίχοι προκύπτουν σε καίρια σημεία, καθώς δε δίστασε να μπεί στη θέση του αναγνώστη και να εκθέσει την πρώτη κοινή γνώμη πως για το Φίλιππο αυτό θα είναι μόνο η αρχή. Ο ηθοποιός Βασίλης Κουκαλάνι διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο, ενώ ο Mc Yinka και η Nina Fos πλαισίωσαν φωνητικά και τραγουδιστικά το Φίλιππο στην παρουσίαση του Public που σιγά σιγά τελικά μετατράπηκε σε συναυλιακό χώρο. Σε γενικές γραμμές, Μια βραδιά περιποιημένη, καλοστημένη και δουλεμένη. Μια δουλειά διαφορετική σε ήχο, έμπνευση και ιδέες. Ένας Φίλιππος ήρεμος, ώριμος, κατασταλαγμένος, εστιασμένος και μάλλον αποφασισμένος για… έναν Ολοκαίνουργιο Κόσμο, μέσα του και έξω του. Η εμπειρία όταν γίνεται γνώση και η πορεία όταν γίνεται δρόμος, είναι -εν πάσει περιπτώση- μεγάλο πράγμα και τα εκφραστικά μέσα πέραν των λόγων, ίσως χρειάζεται να τα «προσέχουμε» λίγο παραπάνω καμιά φορά γιατι μπορεί και να είναι δυνατότερα!

«Το όνομα» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Καστανιώτη, το «ένας ολοκαίνουργιος κόσμος» από τη MINOS EMI και ο Φ. Πλιάτσικας, εκτός από τα Live ανα την Ελλάδα, από το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου και συνολικά για 4 Σάββατα στο Ρυθμός Stage στην Ηλιούπολη.

πλια3

«Η αφορμή για την κυκλοφορία τούτου του δίσκου που είναι φόρος τιμής στον ήχο που είχα πάντα μέσα μου από μικρός, είναι να κάνω μια αναδρομή στα χρόνια από το 1987 που πρώτοφτιάχτηκε σε ένα παλιό πέτρινο σπίτι στο Μενίδι η μπάντα που αργότερα ονομάστηκε Πυξ Λαξ, μέχρι και σήμερα. Έτσι, για τα επόμενα δύο χρόνια και μέχρι το 2017 (να είμαστε καλά) που συμπληρώνονται 30 χρόνια, από τότε που όλα ξεκίνησαν στην ψυχή μου κι αργότερα τα μοιράστηκα με τόσους άλλους, ο δίσκος αυτός θα ταξιδεύει παρέα με όλες εκείνες τις μουσικές και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω απ’ αυτές και με μεγάλωσαν. Αυτό που κάποια στιγμή παρέα με τον Μάνο και τον Μπάμπη ονομάσαμε … Το Rock της Δυτικής όχθης, που ξεκίνησε λίγο πριν τη δεκαετία του ’90 αλλά αναπνέοντας κι αλλάζοντας χωρίς να χρειάζεται συνθήματα φτιαγμένα με Photoshop για να υπάρχει, κατέληξε σήμερα να είναι “Ένας ολοκαίνουργιος Κόσμος” όπως κι ο τίτλος αυτού του νέου άλμπουμ.»

πλια4