Τη Μιρέλα Πάχου τη γνωρίσαμε πριν απο αρκετά χρόνια στο πλάι του Μίλτου Πασχαλίδη. Ένα όμορφο κορίτσι , με το κόκκινο ακορντεόν και τη θετική αύρα. Απο τότε εώς σήμερα άλλαξαν πολλά. Οι συνεργασίες της με τους Νίκο Πορτοκάλογλου, Γιάννη Κότσιρα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τώρα τον Βαγγέλη Γερμανό, μόνο τυχαίες δεν είναι.

Να συστηθούμε; Είσαι η Μιρέλα Πάχου. Δικηγόρος, τραγουδίστρια, χορωδία Note allagre. Πολυπράγμων! Πως συνδυάζονται όλα αυτά μαζί;
Συνδυάζονται, επειδή ακριβώς υπάρχει πολλή αγάπη για το καθένα από αυτά. Επειδή και στους δύο τομείς, της νομικής και της μουσικής, χαίρομαι να εργάζομαι, να μελετώ, να αποκτώ νέες εμπειρίες, να εξελίσσομαι. Ξέρω πολύ καλά ότι όλο αυτό ενέχει κάποιο κόστος, με την έννοια ότι δεν μπορώ να αφοσιωθώ ολοκληρωτικά, ούτε στην επιστήμη μου, αλλά ούτε και στη μουσική. Είναι μια δύσκολη ισορροπία, ωστόσο βαθιά μέσα μου αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να εγκαταλείψω κάτι απ όλα αυτά. Όχι ακόμα τουλάχιστον.

Το φετινό καλοκαίρι είναι το πιο περίεργο που ζούμε από όλες τις απόψεις. Φυσικά και συναυλιακά. Θα σε δούμε μαζί με τον Βαγγέλη Γερμανό. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία?
Πραγματικά το φετινό καλοκαίρι είναι παράξενο από κάθε άποψη. Όμως για μένα, ανάμεσα στις δυσκολίες και τους περιορισμούς, έφερε κάτι πολύ θετικό: μια ξεχωριστή συνεργασία. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που μοιράζομαι φέτος τη σκηνή με τον Βαγγέλη Γερμανό. Συναντηθήκαμε πρώτη φορά στο Γυάλινο Μουσικο Θέατρο, όπου ήρθε ως καλεσμένος στην παράσταση του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του Νίκου Πορτοκάλογλου «Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά». Έπειτα βρεθήκαμε σε δύο τηλεοπτικές εκπομπές, στις οποίες και ωρίμασε η ιδέα της συνεργασίας.

 

Νέο τραγούδι “Χορέψετε”. Χορός μέχρι να λιώσουν τα παπούτσια; Μίλησε μας για το νέο σου τραγούδι.
Το αγαπώ αυτό το τραγούδι, με εκφράζει μουσικά και στιχουργικά και πάντα το τραγουδώ στις παραστάσεις μου. Η απόφαση να μπω στο στούντιο υπαγορεύθηκε από την πεποίθηση ότι το ζητούμενο των ημερών αυτών είναι η θετική ενέργεια και η αισιοδοξία. Αυτά δηλαδή που συμπυκνώνει η φράση «Χόρεψε και μη φοβάσαι»!

Προσεγγίζεις με αυτό το τραγούδι τα παραδοσιακά ακούσματα;
Το «Χορέψετε» είναι διασκευή ενός πολύ αγαπημένου παραδοσιακού τραγουδιού. Το προσεγγιζω μέσα από μια σύγχρονη οπτική, με δυτικοευρωπαϊκές επιρροές και κεντρικό άξονα το ακορντεόν μου, πάντα με σεβασμό στην παράδοση.

Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια πολλούς καλλιτέχνες να στρέφονται στα παραδοσιακά τραγούδια και να τα επαναφέρουν με διαφορετικό ήχο. Πού πιστεύεις οφείλεται αυτό;
Είναι επόμενο, γιατί η παράδοση δεν είναι κάτι στατικό. Ναι μεν έχει τη διάσταση της συνέχειας στο χώρο και το χρόνο, αλλά αυτή η συνέχεια δεν είναι αμετάβλητη. Έχει δυναμικό χαρακτήρα, δέχεται επιρροές από την κάθε εποχή και τους δημιουργούς της, από άλλους τόπους και λαούς. Μόνο έτσι η παράδοση είναι βιώσιμη και λειτουργεί σαν κρίκος ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές.

Είναι εύκολο να παίξεις παραδοσιακά τραγούδια χωρίς να χάσουν την ταυτότητα τους και τον τόπο καταγωγής τους;
Μπορείς να τα αναπαράγεις πιστά ή να τα προσεγγίσεις μέσα από μια νέα οπτική, πάντα όμως με αγάπη και βαθύ σεβασμό. Τίποτα από τα δύο δεν είναι εύκολο.

Έχουμε καινούργιο δίσκο στα σκαριά;
Προετοιμάζω μία δουλειά με επίκεντρο τραγούδια του Αιγαίου, που θα κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά. Πέρα όμως από το δίσκο αυτό, θα κυκλοφορήσει ένα single το φθινόπωρο.

Έριξα μια ματιά στα live σου. Θα είναι όλα με τον Βαγγέλη Γερμανό ή θα σε δούμε και μόνη;
Θα είναι κάποιες συναυλίες με τον Βαγγέλη Γερμανό (πχ. 1/9 Αιγάλεω, 12/9 Γιάννενα, 28/9 Γαλάτσι) και κάποιες προσωπικές παραστάσεις (όπως Κοζάνη 3/8, Λουτράκι 7/8, Λιμένι 21/8)!
Δείτε εδώ το πρόγραμμα της περιοδείας

Τι αρέσει περισσότερο στη Μιρέλα να τραγουδάει;
Από πού να αρχίσω! Μου αρέσει να τραγουδάω από pop μουσική μέχρι παλιά λαϊκά.

Είσαι τόσο νέα κι όμως ακούμε αρκετά χρόνια το όνομά σου. Όταν ξεκίνησες περίμενες μία τέτοια πορεία;
Δεν περίμενα τίποτα συγκεκριμένο, ούτε έκανα σχέδια για την καλλιτεχνική μου πορεία. Αυτό που ήθελα και εξακολουθώ να θέλω είναι να μπορώ να εκφράζομαι με ειλικρίνεια και συνέπεια, να δίνω και να παίρνω χαρά. Συναισθάνομαι την ευθύνη που όλο αυτό συνεπάγεται και βέβαια χαίρομαι και είμαι ευγνώμων για αυτό το ταξίδι.

Μπήκες στα βαθιά από νωρίς και έχεις κάνει μεγάλα βήματα. Τελικά τα μεγάλα βήματα βιώνονται καλύτερα σε μικρή ηλικία που είμαστε πιο αθώοι ή το αντίθετο;
Τα μεγάλα βήματα δεν έχουν ηλικία. Όποτε και να τα βιώσεις, μεγαλώνεις και ωριμάζεις μαζί τους και αισθάνεσαι το βάρος της ευθύνης.

Σχέδια και όνειρα για το μέλλον;
Αναρίθμητα. Όπως πάντα έλεγε ο Θάνος Μικρούτσικος με το στίχο του Νίκου Καββαδία: Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται!

Σε ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα μας. Εύχομαι ότι καλύτερο και καλή επιτυχία σε ότι κάνεις!

Συνέντευξη : Θάνος Τεγόπουλος

Διαβάστε ακόμα…

“Χορέψετε” | Νέο τραγούδι από την Μιρέλα Πάχου

Βαγγέλης Γερμανός – Μιρέλα Πάχου | Καλοκαίρι 2020