Κι αν μας πουν οτι είμαστε σχεδόν ρομαντικοί,
οτί είμαστε αδιόρθωτοι ιδεαλιστές,
οτί σκεφτόμαστε το αδύνατο,
εμείς πρέπει χίλιες φορές να απαντήσουμε :
Ναι, είμαστε!

Παγκόσμιο σύμβολο της επανάστασης, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα γεννήθηκε μια μέρα σαν κι αυτή, το μακρινό 1928, στο Ροσάριο της Αργεντινής. Ήταν γιατρός, κομμουνιστής Μαρξιστής-Λενινιστής επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός.

«Όλοι τον γνώριζαν για τα στρατηγικά του χαρίσματα, αλλά σχεδόν τίποτα δεν ήταν γνωστό για την ευρεία θεωρητική του κατάρτιση, για την καλλιέργεια του ήδη απ’ τα χρόνια της εφηβείας του», γράφει η σύζηγος του Τσε, Αλέϊδα Μαρτς, στο βιβλίο της “Αναπόληση: η ζωή μου με τον Che” και συμπληρώνει : «Το ενδιαφέρον του για τη φωτογραφία, απ’ την εποχή που ήταν ακόμη έφηβος, ήταν τέτοιο που η τέχνη αυτή έγινε μόνιμη κι αχώριστη σύντροφος και βοηθός του στην προσπάθεια του να αιχμαλωτίσει εικόνες που σχετίζονται με τα ανθρωπιστικά του ενδιαφέροντα, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στη λατινική Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου».

“Η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος, αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο, απο την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη γη”

Hasta siempre Comandante!