Από τις 17/12/2003 όταν και προβλήθηκε το τρίτο και τελευταίο μέρος του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών – “Η Επιστροφή Του Βασιλιά”, όλοι οι Tolkien maniacs πέσαμε σε κατάθλιψη. Ήταν όνειρο η μεταφορά του λατρεμένου έργου του μεγάλου συγγραφέα στη μεγάλη οθόνη και ευτυχώς η μεταφορά αυτή, ήταν απόλυτα πιστή στο πνεύμα και τη σημασία της επικής τριλογίας. Δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού τα ηνία κρατούσε ο βαμμένος Tolkien-ικός σκηνοθέτης, Peter Jackson. O “Άρχοντας των Δαχτυλιδιών” αποτέλεσε σημείο καμπής στον τρόπο που αντιλαμβάνονται πλέον όλοι την έννοια ‘κινηματογραφικό έπος’ και απόλυτα δικαιολογημένα, καθώς κάθε στάδιο στη παραγωγή αυτής της τριλογίας ήταν, με μια λέξη, γιγάντιο.

Από τότε χρειάστηκε να περάσουν 7 χρόνια και να φτάσουμε στο 2010 για να μάθουμε πως η ίδια ομάδα ξεκίνησε τα γυρίσματα του “Hobbit” και από εκείνη τη στιγμή και μετά στήθηκε ένα απίστευτο hype γύρω από αυτό. Το ενδιαφέρον τεράστιο, τα σχόλια στα blogs έδιναν και έπαιρναν, μέχρι να φτάσουμε στις 13/12/2012 όπου και έκανε η πρώτη ταινία της νέας τριλογίας τη παγκόσμια πρεμιέρα της.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το “The Hobbit” κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1937 και αποτελεί το πρώτο βιβλίο στο οποίο ο Tolkien καταπιάστηκε με τη Μέση Γη και την ιστορία της. Εδώ παρακολουθούμε την ιστορία του Bilbo Baggins, ενός εύπορου και ανέμελου χόμπιτ (όπως όλα τα χόμπιτ), από την περιοχή του Shire που από το πουθενά μπλέκει σε μια απίθανη περιπέτεια επιλεγόμενος από τον μάγο Gandalf ως το 14ο μέλος μιας παρέας νάνων με αρχηγό τους τον Θόριν Δρύασπι (Thorin Oakenshield) στην αποστολή τους να επανακτήσουν την από χρόνια κλεμμένη περιουσία και την πατρίδα τους το Erebor, από τον δράκο Νοσφιστή (Smaug). Δράκοι, νάνοι, μάγοι, γίγαντες, ξωτικά, όλα τα συστατικά ενός καλού παραμυθιού δίνουν το παρών. Άλλωστε το “Hobbit”, ξεκίνησε να γράφεται ως ένα παιδικό βιβλίο, γιαυτό και το ύφος του είναι πολύ πιο απλοικό και βατό σε σχέση τόσο με τον Άρχοντα, όσο και με το Σιλμαρίλλιον, του τελευταίου χρονικά βιβλίου που έγραψε ο Tolkien, αλλά πρώτου στην ιστορία της Μέσης Γης. Από ένα σημείο και μετά ο τρόπος γραφής αλλάζει προς το πιο σοβαρό, όταν πλέον στο μυαλό του συγγραφέα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά και να μεγαλώνει στο κεφάλι του η ιδέα της δημιουργίας ενός ολόκληρου κόσμου. Το σημαντικότερο σημείο του βιβλίου είναι η συνάντηση του Bilbo με το Gollum και η αλλαγή κατοχής στο Ένα Δαχτυλίδι, το οποίο αποτελεί και το πρελούδιο για την εποποιία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, την οποία ο συγγραφέα τοποθετεί χρονικά, 60 χρόνια μετά.

Το “Hobbit” αποτελεί ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία παγκοσμίως, όπως και όλο το έργο του Tolkien και θα ήταν λάθος να μείνει κάποιος σε μια απλή ανάγνωση του. Δεν είναι τυχαίο πως έχει χαρακτηριστεί ως ‘ένα από τα κορυφαία λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά, όλων των εποχών’, ενώ σε πολλά Βρετανικά σχολεία έχει χρησιμοποιηθεί ως εισαγωγή για την εντρύφηση των μαθητών στην λογοτεχνία μεγάλων συγγραφέων όπως οι Dickens και Shakespeare. Τα νοήματα που περνάει ο Tolkien, με πολύ διακριτικό τρόπο, είναι πολύ βαθύτερα και πολύ πιο μεγάλα απ’ όσα θα μπορούσε να περάσει ένα απλό παραμύθι. Όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο καταλαβαίνουν τι θέλω να πω, οι υπόλοιποι καλό θα ήταν να το κάνουν άμεσα.

Hobbit: An Unexpected Journey – H Tαινία

Το πρώτο μέρος της νέας τριλογίας, λοιπόν, ξεκίνησε το ταξίδι του ανά τις κινηματογραφικές αίθουσες. Τα επόμενα 2 μέρη (τα οποία ακολουθώντας το παράδειγμα της τριλογίας του Άρχοντα, έχουν ήδη γυριστεί), θα κυκλοφορήσουν το 2013 και το 2014, πάντα τον Δεκέμβριο και θα τιτλοφορούνται “The Desolation of Smaug” και “There and Back Again”. Το ότι το βιβλίο δεν είναι τόσο ογκώδες ώστε να δικαιολογείται τριλογία, ήταν ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε αρκετά, αλλά παρακολουθώντας το πρώτο μέρος, προσωπικά δεν έχω ενδοιασμούς. Μεταφέρεται όλη η ιστορία με πολλές λεπτομέρειες όπως ακριβώς είναι στο βιβλίο και επιπρόσθετα υπάρχουν πολλές παρελθοντικές αναφορές οι οποίες βοηθούν κάποιον που δεν το έχει διαβάσει, να μπει εύκολα στο κλίμα, αλλά και κάποιον που το έχει κάνει, να γίνει μάρτυρας της πόρωσης του Jackson. Κάποιες σεναριακές ‘εκτροπές’ στοχεύουν περισσότερο στη δημιουργία δράσης, καθώς στο πρώτο μισό του αυτή είναι περιορισμένη, χωρίς να ξενερώνουν ιδιαίτερα, ενώ η επανεμφάνιση του Φρόντο (που στο βιβλίο δεν υπάρχει), λειτουργεί κυρίως ως συνδετικός κρίκος για να εκτυλιχθεί η ιστορία και προσωπικά τη βρήκα έξυπνη. Φάουλ όμως, ως ‘καμενάκι’, θεωρώ την 5λεπτη εμφάνιση του Sarouman (Christofer Lee), καθώς δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ύπαρξης του. Για μένα αυτό είναι και το μεγαλύτερο λάθος σε όλη την (3ωρης διάρκειας) ταινία, αλλά πολύ μικρό για να με ‘χαλάσει’.

Σε γενικές γραμμές η ταινία αποτελεί μια πολύ καλή μεταφορά του βιβλίου και βάζει ψηλά τον πήχη για το τι πρέπει να περιμένουμε στη συνέχεια, ενώ για την εναρκτήρια σεκάνς, θα πρότεινα να κρατάγατε τα σαγόνια σας, μη πέσουν στο πάτωμα.. Enough said!!

Τελειώνοντας θα σας προτείνω να ΜΗΝ τη δείτε, τουλάχιστον τη πρώτη φορά, σε κανένα άλλο format πλην του κλασικού. Το 3D (το οποίο επέλεξα να δω), περισσότερο κουράζει παρά εντυπωσιάζει πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και πολλά από τα εφέ δείχνουν εντελώς καρτουνίστικα, ενώ και για την εκδοχή των 48 frames δεν έχω διαβάσει και τα καλύτερα.

Κυρίες και κύριοι η Μέση Γη μας περιμένει και πάλι. Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι μόλις ξεκίνησε!

[box type=”info”] Cast of characters: Martin Freeman (Bilbo Baggins), Ian McKellen (Gandalf), Richard Armitage (Thorin Oakenshield), Andy Serkis (Gollum), Hugo Weaving (Elrod), Graham McTavish (Dwalin), Ken Stott (Balin), Aidan Turner (Kíli), Dean O’Gorman (Fíli), Mark Hadlow (Dori), Jed Brophy (Nori), Adam Brown (Ori), John Callen (Óin), Peter Hambleton (Glóin), William Kircher (Bifur), James Nesbitt (Bofur), Stephen Hunter (Bombur), Ian Holm (old Bilbo Baggins).[/box]