Καλοκαιρινές βραδιές αφιερωμένες στην Τέχνη και τον Πολιτισμό υπόσχεται το φετινό Φεστιβάλ «Κάλεσμα στον Ταΰγετο», που διοργανώνεται για 7η συνεχόμενη χρονιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξηροκαμπίου.
Το Φεστιβάλ Ξηροκαμπίου έχει ήδη ανοίξει τις πύλες του από τις 23 Ιουνίου και θα προσφέρει βραδιές Πολιτισμού έως και τις 19 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, στις 6 και 7 Αυγούστου, ο Ιάσονας Μελισσηνός θα επιχειρήσει να μυήσει τους προσκεκλημένους του στα μυστικά του θεάτρου σκιών, ενώ από τις 6 έως και τις 10 Αυγούστου ο Βασίλης Βασιλάτος και η ομάδα κρουστών «percussion system» φιλοδοξούν να εξοικειώσουν τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο με την τεχνική, τη ρυθμολογία, καθώς και με την ομαδική εκτέλεση μουσικού υλικού για σύνολο κρουστών.
Κάτοικοι και επισκέπτες του Ξηροκαμπίου θα έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν και με την βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη Capoeira, που εμπεριέχει παιχνίδι, μουσική και χορό. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν σεμινάρια εκμάθησης των μυστικών της Capoeira από τις 6 έως τις 10 Αυγούστου στο Γυμνάσιο της Τοπικής Κοινότητας.
Η επόμενη πολιτιστική εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 4/8 με θερινό κινηματογράφο στην αυλή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροκαμπίου και με ελεύθερη για το κοινό είσοδο, ενώ τη Δευτέρα 6/8 το μουσικό σχήμα «Στροβίλη» μας υποδέχεται δίπλα στο ποτάμι της Ρασίνας, για να μας ταξιδέψει στα μουσικά μονοπάτια της jazz αλλά και της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Η τιμή εισόδου ανέρχεται στα 5 ευρώ.
Από τα πολιτιστικά δρώμενα δεν θα μπορούσε να λείπει ο παραδοσιακός Καραγκιόζης. Την Τρίτη 7/8 ο Ιάσονας Μελισσηνός στήνει τα σκηνικά του στην πλατεία Ομογενών (πρώην Δημαρχείο) και περιμένει μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν δωρεάν, τα καμώματα και τις περιπέτειες του λαϊκού μας ήρωα.
Το πολιτιστικό πρόγραμμα συνεχίζει την Πέμπτη 9/8  στο Αμφιθέατρο Ξηροκαμπίου, με τη θεατρική ομάδα πείρα(γ)μα και με τη μουσικοθεατρική κωμωδία για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, που απέσπασε τον ενθουσιασμό των θεατών και κριτικών. Πρόκειται για τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Ειρήνη Μελά και σκηνοθεσία Αγγελική Κασάλα, με τιμή εισόδου τα 8 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, πως μέρος των εσόδων θα διατεθεί στα ανασκαφικά έργα στον Άγιο Βασίλειο Ξηροκαμπίου.
Την επομένη, Παρασκευή 10/8, δίνουμε ραντεβού στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας, όπου σε πείσμα των καιρών, θα στηθεί ένα ξέφρενο πανηγύρι, με ελεύθερη για το κοινό είσοδο. Εκεί, θα βρίσκεται ο Βασίλης Βασιλάτος και οι «Ιστορίες για κρουστά», οι οποίοι ξεδιπλώνοντας το νήμα της ελληνικής παράδοσης σε διαρκή συνομιλία με την Βαλκανική, την έθνικ και την jazz μουσική, θα μας μεταφέρουν για ακόμα μια φορά στο μουσικό τους σύμπαν.
Το Σάββατο 11/8, εξορμούμε στον Ταΰγετο.  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροκαμπίου σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης, μας περιμένουν στις 8 το πρωί για να γνωρίσουμε το πανέμορφο μονοπάτι «Κουμουστά Γόλα».

Το Φεστιβάλ «Κάλεσμα στον Ταΰγετο» αποχαιρετά το πολιτιστικό καλοκαρι 2012 με δύο συναυλίες που θα συζητηθούν. Ο Σωκράτης Μάλαμας, το Σάββατο 11/8, και η Ελένη Βιτάλη, την Κυριακή 19/8, θα βρίσκονται στο Αμφιθέατρο Ξηροκαμπίου για να γνωριστούν με το λακωνικό κοινό μέσα από δύο μοναδικές συναυλίες. Η τιμή των εισιτηρίων ανέρχεται στα 15 ευρώ. Να είστε όλοι εκεί!

πηγή : www.lakonikos.gr