Κώστας Νούρος
 Ξένος δύο φορές

Αυτές τις μέρες στις ταβέρνες του Πειραιά, με τη στήριξη του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, παρουσιάζεται η μουσικοθεατρική παράσταση «Κώστας Νούρος: Ξένος δυο φορές» , αφιερωμένη στη ζωή του Κώστα Μασσέλου, γνωστού ως Κώστα Νούρου, ενός σπουδαίου τραγουδιστή Σμυρναίικων τραγουδιών, του οποίου η φωνή σφράγισε μοναδικά την πρώτη περίοδο του σμυρναίικου/ρεμπέτικου τραγουδιού. Ο τρόπος ζωής του τον έκανε δυο φορές ξένο, δυο φορές πρόσφυγα, μέσα σε μια κοινωνία άκρως συντηρητική, μέχρι που ξεχάστηκε στο ντουλαπάκι της λήθης.

Μια ομάδα ηθοποιών και μουσικών σε άψογη συνεργασία και σύμπνοια, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Χρύσας Καψούλη καταφέρνουν να επικοινωνήσουν τα έντονα συναισθήματα ενός ανθρώπου του οποίου η ζωή σημαδεύτηκε από θανάτους, απώλειες και ματαιώσεις. Στο ρόλο του πρωταγωνιστή ο Τσιμάρας Τζανάτος που με την καθηλωτική του ερμηνεία μας έδωσε να καταλάβουμε ότι:

«Τίποτα πιο απάνθρωπο για τον άνθρωπο
από το να χάνει άλλον άνθρωπο.
Αλλά το πιο απάνθρωπο ένα:
να χάσεις τον εαυτό σου…»

Στην παράσταση επίσης συμμετέχουν οι ηθοποιοί Μικαέλα Δανά και Λευτέρης Παπακώστας, η σοπράνο Χριστίνα Ασημακοπούλου και οι μουσικοί Δημήτρης Παπαγεωργίου, Ευφροσύνη Γιαννή και Δήμητρα Μακρυγιάννη καθώς και το 40μελές Πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro Coro υπό τη διεύθυνση της μουσικού Ανθής Γουρουντή.

 

Σε αυτή τη μουσική βιογραφία περιγράφεται η ζωή και ο ψυχικός κόσμος ενός καλλιτέχνη που ξεκίνησε από τη Σμύρνη, έζησε στον Πειραιά και έσβησε στις γειτονιές της Νίκαιας. Μέσα από κείμενα και τραγούδια όπως: «Εγείραν τα κλωνάρια μου» , «Τα παιδιά της γειτονιάς σου»,  «Το πέραμα», «Μεμέτης», «Δυο φορές ξένος» , «Ηλεκτρικό κορίτσι», «Δολοφόνισσα» κ.ά., εξιστορούνται οι σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής του καλλιτέχνη.

“…όλοι με ρωτούσαν: Ρε Νουρο, που τη βρήκες αυτή τη φωνή του αηδονιού!
Δεν απαντούσα. Χαμογελούσα. Πώς να τους πω, 
πως από φόβο έμαθα να τραγουδάω. 
Για να διώχνω με το τραγούδι όσα φοβόμουνα…”

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι συντελεστές, από τον μικρότερο(στην παράσταση συμμετέχουν ακόμα κα παιδιά) μέχρι τον μεγαλύτερο, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Εξαιρετικές ερμηνείες, καλλιτέχνες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, για μιάμιση ώρα μας ταξιδεύουν στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό και τη ματιά καθηλωμένη πάνω τους.

Μια παράσταση που φτιάχτηκε με πολλή αγάπη, και δουλεύτηκε σκληρά για να μας δώσει το εξαιρετικό θέαμα που παρακολουθήσαμε στην ταβέρνα «Ρούκουνας» στο Κερατσίνι. Η παράσταση θα επαναληφθεί στο ίδιο μαγαζί την Κυριακή 17 και τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και στην ταβέρνα «Ρεβαΐζι» στον Πειραιά στις 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου.

Κειμένο – Φωτογραφίες : Ελένη Παπακωνσταντίνου