ΠΟΙΗΣΗ & ΜΟΥΣΙΚΗ

ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ, ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΜΙΔΑΣ

Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη και στον Κώστα Καρυωτάκη

Διαβάζει η ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Κήπος Βυζαντινού Μουσείου

Τετάρτη 5 Ιουνίου, Ώρα έναρξης 9 μ.μ.

 

platonosΤην Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 9 μ.μ., στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου, η συνθέτις Λένα Πλάτωνος παρουσιάζει τη δουλειά της πάνω στα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη με αφορμή το ‘Ετος Καβάφη και ορισμένες μελοποιήσεις σε ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη.

Η Λένα Πλάτωνος κάποτε δήλωνε πως ο Καβάφης δε μελοποιείται και πως δε θα τολμούσε ποτέ κάτι τέτοιο. Οι ενστάσεις και οι αρνήσεις παραμερίστηκαν, μπρος τη χάρη της πρόκλησης και της τόλμης, μα κυρίως της δημιουργίας. Ο Γιάννης Παλαμίδας ειναι η απόλυτη φωνή του σύμπαντος των δύο δημιουργών. Το αποτέλεσμα είναι παράξενο και καθηλωτικό, μιας και σου δίνει την αίσθηση πως ο Καβάφης είναι πρόσωπο σημερινό.

Ο Κύκλος Καρυωτάκη ηχογραφήθηκε στις αρχές του 1980 με τη φωνή της Σαβίνας Γιαννάτου και έκτοτε παραμένει ένα οριακό έργο, όχι μόνο για τηgiannatou δημιουργό του, αλλά και για την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. 13 τραγούδια που ακούγονται με την αίσθηση ότι το πνεύμα του αυτόχειρα ποιητή κατηύθυνε τη Λένα Πλάτωνος στη μελοποίηση των στίχων του. Το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά στη συναυλία του Μάνου Χατζιδάκι στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά το 1980, στο πλαίσιο παρουσίασης νέων συνθετών.

Καρυωτάκης – Καβάφης,

Τα 2 Κ στη ζωή της, όπως τα ονομάζει η Λένα Πλάτωνος, ζωντανά επί σκηνής σε μία μοναδική κοινή συναυλία!

 

Πλήκτρα – Sound design: Στέργιος Τσιρλιάγκος

Παραγωγή: Αργώ

Εκτέλεση Παραγωγής: Cricos

 

Info:

Κήπος Βυζαντινού Μουσείου

Β. Σοφίας 22, Αθήνα

Γενική Είσοδος: 8 ευρώ

Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ τα πρώτα 100 εισιτήρια, 10 ευρώ (προπώληση, φοιτητικό, ανέργων)  & 12 ευρώ (ταμείο).

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr, 11876, Παπασωτηρίου