ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΝΩΜΕΝΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΔΕΜ»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από μακρά κι εξαντλητική διαδρομή, με αντιξοότητες και εμπόδια -πραγματικά και τεχνητά- φτάσαμε αισίως στον προορισμό μας.

Και τα 4 σωματεία Ελλήνων δημιουργών, εκφράζουμε τη χαρά μας για την μεγάλη προσέλευση στις εγγραφές του νέου μας σπιτιού της ΕΔΕΜ και καλούμε όσους και όσες δεν έχουν ακόμα υπογράψει, να το κάνουν άμεσα.

Η μουσική δημιουργία από τις 7 Ιουνίου 2020 είναι σε θέση να γίνει η ίδια διαχειρίστρια των δικαιωμάτων της. Να πάρει την τύχη της στα χέρια της, να συνεταιριστεί. Να ρυθμίσουν οι εμπνευστές και εκφραστές της δημιουργοί και λοιποί δικαιούχοι, τους όρους και τους κανόνες μιας διαφανούς είσπραξης και διανομής των δικαιωμάτων τους.

Χωρίς τη μεσολάβηση και την ικανοποίηση αλλότριων ιδιωτικών συμφερόντων, χωρίς μεσάζοντες και “προστάτες”, χωρίς τους ιδιοτελείς επιτήδειους που βιώσαμε επί μακρόν μέχρι πρόσφατα.

Με τεχνοκρατική διοίκηση υψηλού επιπέδου, διευθύντρια την παμψηφεί εκλεγμένη κα Λούκα Κατσέλη και έλεγχο από όλους μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μεγάλες και σπουδαίες οι τελευταίες κατακτήσεις όλων σας.

1.Η ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΠ/66892/1385/7-2-2020 απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού για την αδειοδότηση της λειτουργίας της ΕΔΕΜ.

2.Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών για τη μεταφορά της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ.

3.Η 1009/2020 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψε την αίτηση του Οργανισμού “ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ” για ακύρωση της σύστασης της ΕΥΕΔ.

4.Η απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ που συμπίπτει και στηρίζει έτσι το νέο μας ξεκίνημα, να καταβάλει τα οφειλόμενα δικαιώματα των παρελθόντων ετών, αλλά και να προκαταβάλει μέρος των μελλοντικών.

Όλα αυτά υποδηλώνουν καταφανώς τη θεσμική αναγνώριση του δίκαιου αγώνα όλων μας, για την αυτορύθμιση και αυτοδιοίκηση των έννομων συμφερόντων μας.

Ακριβώς όπως συμβαίνει προ πολλού σε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο.

Το εγχείρημα της προσωρινής και μεταβατικής διαχείρισης των δικαιωμάτων μας από την ΕΥΕΔ του ΟΠΙ, αναγνωρίστηκε δικαστικά από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ως η οφειλόμενη πρόνοια της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι στο προστατευόμενο πολιτισμικό έννομο αγαθό της μουσικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα είναι ευτύχημα, οι δημιουργοί στο σύνολό τους να εκφραστούν και να εκπροσωπηθούν πλέον ενιαία, ομόθυμα και συγκροτημένα.

Να συμμετάσχουν στο νέο μη κερδοσκοπικό Οργανισμό. Η ΕΔΕΜ συστήθηκε και θα δραστηριοποιηθεί χωρίς αποκλεισμούς, εύνοιες ή δυσμένειες. Και αυτό διότι θα διοικείται από τους ίδιους τους δημιουργούς και τους λοιπούς δικαιούχους που θα συμμετάσχουν σ’ αυτήν. Ισότιμα και δίκαια. Όλοι θα είναι εξίσου συμμέτοχοι και αναλογικά με την αξία τους δικαιούχοι.

Είναι αυτονόητο ότι είμαστε διαθέσιμοι και έτοιμοι να συνομιλήσουμε και να συνυπάρξουμε στο μέλλον με τους συναδέλφους-μέλη του έτερου Οργανισμού “ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ”.

Εξίσου αυτονόητα προαπαιτούμενο για την επικοινωνία μας αυτή, είναι να ανασταλούν οι ατυχείς παρελθούσες επιλογές, που στρέφονταν ανταγωνιστικά κατά της ΕΥΕΔ και της ΕΔΕΜ.

Η ένωση θα φέρει οριστικό τέλος σε όλη τη μεγάλη μας περιπέτεια.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Συγχαρητήρια σε όλους .

Είναι η ώρα να συνεχίσετε απερίσπαστοι την καλλιτεχνική σας δημιουργία και να ανταμείβεστε γι αυτήν, όπως δικαιούστε.
Τα σωματεία
ΑΣΜΑ ΜΕΤΡΟΝ ΣΩΜΣΕ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΕΝΩΜΕΝΑ