ΜΑΤΟΥΛΑ ΖΑΜΑΝΗ
ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ
ΤΡΙΤΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

H Ματούλα Ζαμάνη πραγματοποίησε την πρώτη της μεγάλη solo συναυλία στην Αθήνα και τα περάσαμε φανταστικά. Όλοι την γνωρίσαμε στο πλευρό του Θανάση Παπακωνσταντίνου τότε που άρχισε να πρωτοτραγουδάει τον Στυλίτη, δυο-τρία ακόμα και να παρουσιάζει τη μπάντα του Θανάση με το δικό της μοναδικό τρόπο, με το αξέχαστο “έχει μείνει το καναρίνι” (όπου καναρίνι βλ. Θανάση). Απο τότε πέρασαν αρκετά χρόνια, πολλές συναυλίες, μεγάλες στιγμές, 5 χειμώνες και 6 καλοκαίρια. Η Ματούλα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι στις συναυλίες του Θανάση, πολλοί απο τους παρευρισκόμενους βρισκόντουσταν εκεί για την Ματούλα και η “Μάτα” ολοένα κέρδιζε κόσμο. Όλα αυτά μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου του 16′ κα τις τελευταίες συναυλίες του Θανάση πρίν την διετή του απόχη. Το φετινό καλοκαίρι είπε να συνεχίσει αυτό που έκανε τον χειμώνα στις μουσικές σκηνές και είπε να ανέβει στο Θέατρο Βράχων για την πρώτη της ουσιαστικά δικιά της μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία.

Ανεβαίνοντας προς το θέατρο την Τρίτη το βραδάκι σκεφτόμουν αν μπορούσε η Ματούλα να υποστηρίξει όλο αυτόν τον χώρο μόνη της. Ήλπιζα όλος αυτός ο κόσμος που παραλληρούσε να βρίσκοταν εκεί για να δεί συναυλία της Ματούλας. Δεν άργησαν να μου λυθούν οι απορίες. Οι διοργανωτές είχαν διαμμορφώσει κατάλληλα τον χώρο και οι πιστοί της Ματούλας ήταν πολλοι περισσότεροι απο ότι αρχικά πίστευα. Κόσμος πολύς, φίλοι, αγόρια και κορίτσια, φίλοι απο τα καλοκαίρια, φίλοι απο την Αμοργό, κόσμο που ήρθε για την Ματούλα και ήρθε για να περάσει τέλεια.

Ήταν μια συναυλία που είχε τα πάντα. Τραγούδια απο την προσωπική δισκογραφία της Ματούλας Ζαμάνη, τραγούδια του Θανάση φυσικά, υπέροχες διασκευές, εξαιρετικές ενορχηστώσεις. Ρεμπέτικα, λαικά, νησιώτικα με τον Γιακουμή & τον Γιώργο  Γαβρά να ξεσηκώνουν τους πάντες με το βιολί και την λύρα .

Είχε ακόμα και μια φίλη την Ελένη Βενετάκη που ανέβηκε επι σκηνής για να μας παρουσιάσει τρία τραγούδια στην νοηματική γλώσσα, αρκέτα σπάνιο και πανέμορφο και μέχρι και Γιάννη Χαρούλη με μούσια είχε που ανέβηκε λίγο πρίν το τέλος και μας είπε τα αγρίμια και τα αγριμάκια και τη ρωγμή του χρόνου. Είχε και άγχος. Η Ματούλα είχε άγχος που δεν το περίμενα αλλά είναι αυτός ο αυθορμιτισμός και  η αλήθεια στα μάτια της, που το μετέτρεψε γρήγορα σε ενέργεια και χαμόγελο.

Δεν ξέρω τι θέλει ο καθένας, όχι πως έχει και καμία σημασία αλλά είμαι σίγουρος πως ο βύρωνας σε λίγα χρόνια θα είναι διήμερο sold out για τις συναυλίες της Ματούλας. Η Ματούλα είναι αυθεντική, είναι τυπάρα, είναι εκρηκτική, τα λέει όμορφα και την αγαπάμε. Αυτό.

″..Πριν αρνηθείς τα μάτια μου κι άλλες φωτιές γυρέψεις
Πριν την αγάπη φοβηθείς και πας αλλού να παίξεις
Πάρε τα δέντρα, τα βουνά, πάρε και τα λουλούδια
Άσε μου μόνο τη φωνή για να σου λέω τραγούδια…″

Κείμενο : Θάνος Τεγόπουλος
Φωτογραφίες : www.mousikesebeeries.gr
Video : Mysterphaz , Ilias Liakopoulos