Βάσω Αλλαγιάννη/ «Μια αγκαλιά τραγούδια»
Κείμενο-photos: Χριστίνα Λυδάκη

Τρίτη 27 Οκτωβρίου κι ενώ τέτοια μέρα πριν από 75 χρόνια ξημέρωνε το ηρωικό «Όχι» μιας «ρομαντικής» ελευθερίας και μιας μικρής πατρίδας που λέγεται Ελλάδα… ο φθινοπωρινός ουρανός του 2015 μας περίμενε με «μια αγκαλιά τραγούδια», απ’αυτά που λίγα λένε μα πολλά εννοούν, απ’αυτά που πολλοί θυμούνται μα λίγοι ξεχνούν, απ’αυτά που πολλοί λένε μα λίγοι ακούν, απ’αυτά που πολλοί ξέρουν μα λίγοι παρατηρούν. Η κεντρική σκηνή και η μεγάλη αμφιθεατρική αίθουσα του θεάτρου Badminton ήταν από νωρίς φωτισμένες, ενώ η προσέλευση των «απεσταλμένων» που σιγά σιγά κατέκλυσαν το χώρο αναμονής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευχάριστα αργή και σταθερή. Γύρω στις 21.30 διαζώματα και καθίσματα είχαν συμπληρωθεί ένα προς ένα (κυριολεκτικά) και η παράσταση-αφιέρωμα στα μεγάλα τραγούδια της εμπνευσμένης έμπνευσης, Βάσως Αλλαγιάννη έδωσε το σύνθημα για απόπλου.

N6442

Η ορχήστρα έριξε την πενιά, η οθόνη του φόντου άναψε (βλέπε φωτο) και Χ.Αλεξίου, Μ.Λιδάκης, Β.Λέκκας, Π.Παπαδοπούλου πλαισιώνοντας τη Βάσω Αλλαγιάννη άνοιξαν πανιά με τη μαγική πια φράση- στίχο κλειδί, το τραγούδι που Αλλαγιάννη και Ρασούλης, ξεκίνησαν ως φραστικό παιχνίδι κάποτε σε μια στάση περιμένοντας ένα λεωφορείο και που σήμερα δεν είναι άλλο από το παντοδύναμο, πάντα διαφοροποιητικό και διαφοροποιημένο «Αχ, Ελλάδα σ’αγαπω». Όλοι μαζί συνέχισαν με «το βοτσαλάκι» σε στίχους και μουσική Β.Αλλαγιάννη μέχρι η σκυτάλη να δοθεί στο Βασίλη Λέκκα που με γεφύρωμα το επικό «σ’αγάπησα και για τους δυο» (ντουέτο των δυο), ζέστανε τη λίγο αμήχανη ατμόσφαιρα που υπήρξε στην αρχή λόγω τεχνικών και επικοινωνιακών αστοχιών.

N6452

Η Πίτσα Παπαδοπούλου ακολούθησε ατόφια, αυθεντική και μεστή να μας θυμίσει αυτό που λέγεται λαϊκό τραγούδι στο ύφος, στην ουσία και την ερμηνεία του.

N6529

Με το «σε ψάχνω μες τον κόσμο», ο Μανώλης Λιδάκης εισήλθε στη σκηνή και καταχειροκροτήθηκε στη στροφή του ζεϊμπέκικου ακούσματος. «Οι άνθρωποι συγγενεύουν όχι εξ αίματος αλλά απο τις ψυχές» τόνισε ο ίδιος στην αναφορά του προς τη Β.Αλλαγιάννη για να κλείσει με το «λεμόνι στην πορτοκαλιά» δημιουργώντας αυτή τη γλυκιά νοσταλγία, για ακόμα μια φορά, για τους «απόντες- παρόντες».

N6543

Η Χαρούλα όπως τη ξέρουμε μα και όπως είχαμε να τη δούμε καιρό, φανερά ανανεωμένη, λαμπερή, κεφάτη, με χιούμορ και μεταδοτική ενέργεια καθήλωσε τον κόσμο και με το «εν τούτοις» του 2012 από το δίσκο «τρίπλα» μετέφερε την ήρεμη δυναμή της.

N6602

Ο Ορφέας Περίδης θα ήταν ένας εκ των καλεσμένων αλλά τελικά δεν κατάφερε να παρευρεθεί για οικογενειακούς λόγους, όπως ανακοινώθηκε από τη Β.Αλλαγιάννη στη μέση της παράστασης. Από τα σημαντικά του δεύτερου μέρους ξεχώρισαν η εντυπωσιακή και έντονη, σκηνικά και ερμηνευτικά, εμφάνιση του Βασίλη Λέκκα ο οποίος φάνηκε ότι ήταν δυνατό στήριγμα για την παράσταση αυτή, καθώς και το σημείο όπου ο Λιδάκης ακαπέλα τραγούδησε το «γλάρο» συνεπαίρνοντας το κατάμεστο θέατρο. «Τραγούδι που δε διαφημίστηκε ποτέ αλλά έγινε θρύλος από στόμα σε στόμα και φέτος κλέινει τα 25 του χρόνια», όπως προλόγιστηκε από τον ίδιο.

N6825

Συμπερασματικά, μια παράσταση που είχε πολλά να πεί, που είχε πολλά να «αγκαλιάσει» κι αν στα οργανωτικά μέρη κάπου υστέρησε, το πνεύμα που είχε στην καρδιά μεταδόθηκε και αποσαφηνίστηκε με αυτή την απλή, μικρή και αδιαπέραστη συνταγή που λέγεται «τραγούδι». Κρατάμε το ότι όλα είναι θέμα οπτικής, όλα ζήτημα εστίασης και το ότι κάποιες φορές (πολλάκις) η σημασία μπορεί να έγκειται σε λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά μα και σε 3 μόνο λεξούλες που αξίζει να τις φυλάξουμε βαθιά καθώς ξεχωριστά και όλες μαζί θα μπορούσαν να αποτελούν αυτό που λέμε πληρότητα: «Αχ, Ελλάδα, σ’Αγαπώ» !

[tabs slidertype=”images” auto=”yes”] [imagetab width=”550″ height=”550″]http://newsite.mousikesebeeries.gr/wp-content/uploads/2015/11/N68251.jpg[/imagetab] [imagetab width=”550″ height=”550″]http://newsite.mousikesebeeries.gr/wp-content/uploads/2015/11/N6772.jpg[/imagetab] [imagetab width=”550″ height=”550″]http://newsite.mousikesebeeries.gr/wp-content/uploads/2015/11/N6740.jpg[/imagetab] [imagetab width=”550″ height=”550″]http://newsite.mousikesebeeries.gr/wp-content/uploads/2015/11/N6713.jpg[/imagetab] [imagetab width=”550″ height=”550″]http://newsite.mousikesebeeries.gr/wp-content/uploads/2015/11/N6609.jpg[/imagetab] [imagetab width=”550″ height=”550″]http://newsite.mousikesebeeries.gr/wp-content/uploads/2015/11/N6484.jpg[/imagetab] [imagetab width=”550″ height=”550″]http://newsite.mousikesebeeries.gr/wp-content/uploads/2015/11/N6400.jpg[/imagetab] [/tabs]