Αυτή είναι η μαγεία της τέχνης. Αυτή είναι η μαγεία της μουσικής. Σε τρία με τέσσερα λεπτά που διαρκεί συνήθως ένα τραγούδι ο στιχουργός και ο συνθέτης έχουν παέι το μυάλο τους σε μία άλλη πραγματικότητα. Σου προσφέρουν το αποτέλεσμα των σκέψεών τους, των γνώσεών τους, των βιωμάτων τους. Εσύ θα διαλέξεις τι θα ακούσεις. Εσύ θα διαλέξεις πότε θα το ακούσεις, αν θα το ξανακούσεις. Εσύ θα διαλέξεις αν θα σου μείνει κάτι. Εσύ θα διαλέξεις αν απο αυτό που άκουσες αξίζει να ασχοληθείς περαιτέρω. Αν θα μάθεις απο αυτό, αν θα προβληματιστείς, αν θα πείς πως βρήκες οδηγό γαι το επόμενό σου βήμα ή λύση για το πρόβλημά σου. Όπως έλεγε και ένα παλιό άσμα “τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια”. Τα αληθινά τραγούδια λένε την αλήθεια. Αυτά που γράφτηκαν απο ανθρώπους που έχουν ζήσει.

“…Ο Ανέστος τρυφερά
γέμιζε καρφιά τα χέρια
κι ο Μεβλανά Τζελαλεδίν
γυρνούσε και γυρνούσε…”

δερβι

Τζελαλεντίν Ρουμί. Πέρσης ποιητής, δάσκαλος θεολογίας, μαθηματικός, αστρονόμος. Γεννημένος το 1207!!! Το όνομα “Μεβλανά” σημαίνει “δάσκαλος”. Τζελαλεντίν “Μεβλανά” Ρουμί. Το όνομά του σημαίνει “Δόξα Της Θρησκείας”. “Ο Ποιητής Του Αγαπημένου”.   Τζελαλαντίν Ρουμί υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους δασκάλους του Κορανίου αλλά και του Σουφισμού. Ο ιδρυτής του σούφικου τάγματος των περιστρεφόμενων δερβίσηδων. Ο ίδιος συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό μαθητών και θαυμαστών, αλλά του έλειπε κάτι. Έλειπε η ίδια η ουσία του Σουφισμού, η εξύψωση, η συνάντηση με τον «Αγαπημένο» , το θεϊκό νόημα της ζωής που περιέγραφαν ονειρικά οι υπόλοιποι διδάσκαλοι. 

“…Εμείς που βαδίσαμε το μονοπάτι του Έρωτα
Δεν κλίνουμε μάτι όλη νύχτα.
Στην ταβέρνα των μεθυσμένων
Ο τυμπανιστής χτυπάει το τύμπανο-
Αγαπημένε μου, αυτό γίνε για μένα…”

Η μουσική δεν έχει σύνορα. Δεν έχει πατρίδες. Ειδικά όταν η μουσική συναντάει την ποίηση το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις το μυαλό σου και την σκέψη σου και να την αφήσεις να σε οδηγήσει στα μονοπάτια της. Η μουσική δεν είναι διασκέδαση, είναι ψυχαγωγία και όταν κάτι φαίνεται απλό ίσως να μην είναι. Το θέμα είναι να  περιπλέξεις την απλότητα και σίγουρα κάπου θα σε οδηγήσει.

Κείμενο : Θάνος Τεγόπουλος