Ο Γερμανός Tobias Sammet (21/11/1977) αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση στο χώρο της heavy metal μουσικής . Ιδρυτής/βασικός συνθέτης των Edguy και ιθύνων νους πίσω από το all star συγκρότημα Avantasia, έχει καταφέρει μόλις στα 33 χρόνια του να έχει ήδη μια πλούσια καριέρα 18 ετών και να θεωρείται ένας από τους καλύτερους συνθέτες-performer της εποχής μας, να έχει δει σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα του χώρου να ερμηνεύουν συνθέσεις του και να απολαμβάνει την αγάπη του κοινού..

Είναι από τις περιπτώσεις που ταιριάζει γάντι η έκφραση ”έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας ‘.. Άνθρωπος με πηγαίο και μεγάλο ταλέντο, εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ (κάτι σπάνιο για Γερμανό) ,και ταυτόχρονα αρκετά ανήσυχος καλλιτεχνικά ώστε να μην επαναπαύεται σε ένα συγκεκριμένο στυλ που του έδωσε την επιτυχία αλλά να τολμά να ”πειράζει” τον ήχο του, προκαλώντας ταυτόχρονα και τους ακροατές του να ανοίγουν τους μουσικούς τους ορίζοντες..

Η αλήθεια είναι πως αν μου έλεγαν το 1998 που άκουσα για πρώτη φορά τους Edguy πως θα καθόμουν κάποια στιγμή να γράψω άρθρο για τον Tobi, πιθανότατα να γέλαγα… Ως παραδοσιακός μεταλλάς στο πρώτο άκουσμα του ”Vain Glory Opera”, τον τότε καινούριο τους δίσκο τον οποίο είχε φέρει στο σπίτι ο μικρός μου αδελφός, είχα αρχίσει τις ειρωνείες και τα κλασικά σχόλια περί στρουμφοχωριού και gay- metal.. Βλέπετε δε μπορούσα να φανταστώ πως αυτοί οι 16χρονοι πιτσιρικάδες με τα γεμάτα αφέλεια τραγούδια τους και με τον αρκετά χαζό τραγουδιστή που άκουγα, θα μπορούσαν να είναι κάτι περισσότερο από ένα γκρουπάκι της σειράς… Κάτι παραπάνω έβλεπε ο αδελφός μου ο οποίος μου τους εκθείαζε με κάθε ευκαιρία, χωρίς ώμος ιδιαίτερα αποτελέσματα!!

Αυτή την άποψη διατήρησα μέχρι το 2001 και την κυκλοφορία του ”Mandrake”… Ήταν αδύνατο να μην εντυπωσιαστώ απ την ξαφνική ωρίμανση του ήχου τους, τις εξαιρετικές συνθέσεις, και τις φοβερές ερμηνείες του Tobi.. Από τότε μέχρι και σήμερα, παρακολουθώ στενά το συγκρότημα αυτό και εννοείται πως έχω ξεχάσει κιόλας τα αρχικά ειρωνικά μου σχόλια.. Ναι, έκανα λάθος και χαίρομαι ιδιαίτερα!!

Εκεί όμως που πραγματικά δίνει ρέστα ο φίλος μας είναι κατά τη δημιουργία των Avantasia, (σύνθεση των λέξεων avalon και fantasia), ενός all star project όπου πραγματοποίησε το, μεγαλεπήβολο είναι η αλήθεια, όνειρο του να παίξει μουσική και να τραγουδήσει με όλα τα είδωλα του.. Από τον Michael Kiske τη μεγάλη φωνή των Helloween που έως τότε είχε αποκηρύξει το μέταλ και αρνούνταν πεισματικά οποιαδήποτε συμμετοχή, μέχρι τον ”χαμαιλέοντα” Jorn Lande από τους καλύτερους τραγουδιστές της νέας γενιάς, και από τον Klaus Meine των Scorpions μέχρι τον Alice Cooper και τον John Oliva των Savatage, οι 5 δίσκοι των Avantasia αποτελούν πραγματική συλλογή αστέρων.. Οι πρώτες δυο κυκλοφορίες κινούνται στο χώρο του καθαρού power metal και διηγούνται μια ιστορία αγάπης με φιλοσοφικές προεκτάσεις βγαλμένη απ το δαιμόνιο μυαλό του Sammet και τοποθετημένη στα μεσαιωνικά χρόνια, ενώ οι επόμενοι 3 δίσκοι είναι και πάλι μια φανταστική ιστορία σχετικά με ένα σκιάχτρο το οποίο παίρνει ζωή μέσω της μουσικής και μέσα από νότες και ήχους έρχεται σε επαφή με όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα και φόβους.. Σε αυτή τη 3αδα δίσκων, υπάρχει μια στροφή προς το hard rock ήχο, κάτι που συμβαίνει και στους 2 τελευταίους δίσκους των Edguy, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια μουρμούρα απ την πλευρά των φανατικών power-μεταλάδων, αλλά μια γενικότερη αποδοχή απ όλους τους υπόλοιπους..

Μια εικόνα για το τι εστί Avantasia στη σκηνή μπορείτε να δείτε στο ολοκαίνουριο CD-DVD ”Avantasia Live-Around The World In 20 Days”, όπου αποδίδονται με εξαιρετικό τρόπο από σχεδόν όλους όσους συμμετείχαν και στις ηχογραφήσεις τα καλύτερα κομμάτια μπροστά σε ένα εκστασιασμένο κοινό στη Πράγα της Τσεχίας.. Αντίστοιχο CD-DVD από τους Edguy είναι το “F@@@k with fire-Live In Sao Paolo”, το οποίο κυκλοφόρησε 2 χρόνια πριν..

Μέσα στο 2011 και συγκεκριμένα τον Αύγουστο αναμένεται η καινούρια studio κυκλοφορία των Edguy με τίτλο ”Age Of The Joker”.. Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως ο ταλαντούχος κύριος Sammet θα μας εκπλήξει για ακόμα μια φορά!