Ο Θάνος Μικρούτσικος & η Μαρία Φαραντούρη
σε μία μοναδική συναυλία
με τίτλο «Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ»
στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Μια μοναδική μουσική συνάντηση θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το αθηναϊκό κοινό την Τετάρτη, 29 Αυγούστου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.  Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος και η πρέσβειρα του ελληνικού τραγουδιού σ’ ολόκληρο τον κόσμο Μαρία Φαραντούρη θα συναντηθούν μουσικά σε μια συναυλία υψηλής αισθητικής. Ήταν όνειρο και των δυο μεγάλων καλλιτεχνών από την αρχή σχεδόν της σταδιοδρομίας τους να συνυπάρξουν πάνω στη σκηνή. Από την εποχή, δηλαδή, που η Μαρία διέγραφε τη λαμπρή της μουσική σταδιοδρομία, σαν μούσα του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι, συνεργαζόταν με διεθνείς μουσικούς μύθους, όπως ο Τζον Ουίλλιαμς και ο Ζουλφί Λιβανελί, και τραγουδούσε με τις σπουδαιότερες ορχήστρες στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, ενώ ο Θάνος, την ίδια ακριβώς εποχή, έγραφε μουσική για πρωτοποριακά θέατρα στην Ευρώπη και συμμετείχε στα μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, συνεργαζόμενος με μεγάλους τραγουδιστές της γενιάς του, Έλληνες και ξένους.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες ανανέωναν συνεχώς την υπόσχεσή τους για συνεργασία, κάθε φορά που συναντούσαν ο ένας τον άλλο στις παράλληλες μουσικές διαδρομές τους. Και φέτος τελικά το αποφάσισαν. Στη συναυλία αυτή, η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και ο Θάνος Μικρούτσικος θα παίξει για εκείνη στο πιάνο τραγούδια του Χατζιδάκι, του Kurt Weill, του Lucio Dalla και φυσικά του Μίκη Θεοδωράκη.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς αναμένεται να είναι η παρουσίαση του κύκλου τραγουδιών «Κατάσταση Πολιορκίας», που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Θάνος Μικρούτσικος υποστηρίζει ότι το έργο αυτό (σε ποίηση Ρένας Χατζηδάκη), αποτελεί ένα ποιητικό χείμαρο πολιτικής και ερωτικής εξομολόγησης-ένα ντοκουμέντο- και ταυτόχρονα έργο υψηλής αισθητικής και μουσικής τέχνης. Είναι ένα οριακό έργο του Μίκη, μια ασταμάτητη μελωδία–ποταμός. Η Μαρία Φαραντούρη που η φωνή της ταυτίστηκε με αυτό το έργο (ως πρώτη ερμηνεύτριά του) πιστεύει οτι αξίζει ένας μεγάλος έπαινος στον Θάνο Μικρούτσικο για τη θαυμάσια -εντελώς- νέα ενορχήστρωση τού έργου που θα παρουσιαστεί σε μία και μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο, την Τετάρτη 29 Αυγούστου.

Ο Μικρούτσικος το ενορχηστρώνει για δύο φωνές, δύο πιάνα, πνευστά και επτά εκτελεστές κρουστών. Εκτός από τον Θάνο και την Μαρία, στη σκηνή θα βρεθούν μαζί τους ο Κώστας Θωμαΐδης, μόνιμος συμπαραστάτης του Μικρούτσικου στις παρουσιάσεις των πιο δύσκολων έργων του, η Άννα Λινάρδου, η νεότερη τραγουδίστρια με την οποία συνεργάζεται ο συνθέτης, καθώς και σολίστ από τους σημαντικότερους που διαθέτει η χώρα μας: ο  Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), ο Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Γ. Κιουρτσόγλου (µπάσο), Χρήστος Περτσινίδης (κιθάρα), Άκης Γαβαλάς (τύµπανα) και ο Νίκος Τουλιάτος (κρουστά).

Τιμές εισιτηρίων 

Στην προπώληση:
Διακεκριμένη: 68 ευρώ, Α’ Ζώνη: 50 ευρώ, Β’ Ζώνη: 35 ευρώ, Γ’ Ζώνη: 28 ευρώ, Άνω διάζωμα: 18 ευρώ
Στην πόρτα (το βράδυ της παράστασης):
Διακεκριμένη: 78 ευρώ, Α’ Ζώνη: 60 ευρώ, Β’ Ζώνη: 48 ευρώ, Γ’ Ζώνη: 30 ευρώ, Άνω διάζωμα: 20 ευρώ
Φοιτητικά: 10 ευρώ

Παραγωγή: Cricos production