Βρεθήκαμε στη παρουσίαση της νέας δισκογραφικής δουλειάς του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τίτλο “Αφετηρία” το βράδυ της Τετάρτης 14/11 στο μπαρ “Pinocchio” στο κέντρο της Αθήνας.

Σε μια βραδιά γεμάτη Βασίλη παρουσιάστηκε και επίσημα στο κοινό της Αθήνας μία εξαιρετική δουλειά απο σπουδαίους μουσικούς με αγάπη και όραμα για την δουλειάς τους.

Ήτανε όλοι τους εκεί. Ο Οδυσσέας Ιωάννου που έγραψε τους στίχους στα 12 νέα τραγούδια του Βασίλη, τα Κίτρινα Ποδήλατα που έκαναν την ενορχήστρωση του δίσκου αλλα και που έντυσαν μουσικά τα 4 κομμάτια του δίσκου και οι 7 νέοι συνθέτες που η αγάπη τους για την μουσική τους έφερε να βρίσκονται στο δίσκο “Αφετηρία”.

Στο μπαρ “Pinocchio” βρέθηκε αρκετός κόσμος αλλά και πολλοί φίλοι του Βασίλη με το σύνθημα “Βασίλη Ζούμε Για Να Σ’ακούμε” να ακούγεται ανα τακτά χρονικά διαστήματα. Ο Βασίλης που συμπληρώνει τα 40 χρόνια στη δισκογαφία φωτογραφήθηκε με όλους τους φίλους και γιόρτασε μαζί τους αυτη την νέα κυκλοφορία. Στην συνέχεια ο “Δόν Κιχώτης” χαμήλωσε την μουσική και ο Βασίλης πήρε το μικρόφωνο στα χέρια του. Όχι δεν ξεκίνησε να παίζει γιατι λογικά δεν θα έμενε τίποτα όρθιο αλλα ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που βρέθηκε σε αυτή την βραδιά και μας είπε πως ο τίτλος “Αφετηρία” μόνο τυχαίος δεν είναι αλλα πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή σε πολλούς τομείς της ζωής μας , ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του νέου δίσκου και έδωσε τον λόγο σε όλους όσους ευθύνονται για την αυτή την δημιουργία.

Ο Οδυσσέας Ιωάννου αναφέρθηκε και αυτός με την σειρά του στην “Αφετηρία” και μας εξήγησε πως σε κανένα απο τα 12 κομμάτια δεν υπάρχει η λέξη αφετηρία μέσα και πως επιτέλους έγινε το όνειρό του πραγματικότητα συμμετέχοντας και τραγουδιστικά σε ένα δίσκο και αυτός στην ζωή του με το κομμάτι “Θα πάμε”, αστειευόμενος φυσικά.

Τα εκπληκτικά Κίτρινα Ποδήλατα στη συνέχεια αναφέρθηκαν στη σχέση τους με τον Βασίλη με τα καλύτερα λόγια και με μεγάλη περηφάνεια μας τόνισαν πως εκτός απο την τιμή να συνεργαστούν με έναν απο τους κορυφαίους τραγουδιστές του τόπου πλέον έχουν και έναν πολύ καλό φίλο.

Τέλος ο Γιώργος Αϊβαλιώτης, ο Χρυσοβαλάντης Σωτηρίου, ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, οι Νίκος Βαν Μπρούσσελ/Γιώργος Μπερσίμης, ο Ευτύχης Ζαρμπ, ο Κωνσταντίνος Κάλλιας και ο Χρήστος Ταμπουρατζής οι 7 νέοι συνθέτες του δίσκου αναφέρθηκαν με σεβασμό στο μεγάλο τους Βασίλη και τον ευχαρίστησαν για αυτή την πολύ μεγάλη ευκαιρία που τους έδωσε.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου μίλησε στις Μουσικες Εbeerίες και στον Θάνο Τεγόπουλο.

Νέα δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Αφετηρία”, αφετηρία για τα επόμενα 40 χρόνια;

(γέλια)…Πρέπει να κάνουμε μία συναυλία που να λέγεται έλατε στα 40 του Βασίλη. Έτσι είναι έχουμε τα 40 χρόνια και πάμε για τα επόμενα 40 και πάμε βέβαια για την αφετηρία της αλλαγής του κόσμου, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Νομίζω οτι ήδη έχει ξεκινήσει η αλλαγή το κόσμου προς το καλύτερο απλώς αυτή την στιγμή βλέπουμε το χειρότερο, το αποτέλεσμα όμως θα είναι το καλύτερο αρκεί να αφήσουμε τους νέους να κάνουνε την δουλειά τους. Τους καταστρέψαμε το παρον μην τους καταστρέψουμε και το μέλλον και αυτό θα είναι σε παγκόσμιο επίπεδο και μακάρι να το πάρει χαμπάρι και η δικιά μας αριστερά και να συμμετέχει και αυτή και να μην μείνει εκεί που είναι.

Έχεις δείξει όλα αυτα τα χρόνια οτι είσαι δίπλα στους νέους ανθρώπους και στους νέους καλλιτέχνες. Είναι η αφετηρία και για τους 7 νέους συνθέτες του δίσκου;

Κοντά στους νέους ανθρώπους είμαι γιατί είμαι πάρα πολύ νέος. Αφετηρία είναι και για τους 7 νέους δημιουργούς γιατι σκεφτήκαμε οτι έχω τραγουδήσει όλους τους Έλληνες δημιουργούς ξανά και ξανά και είπαμε να βρούμε ένα τρόπο με νέα ταλέντα.

Υπάρχουνε νέοι καλλιτέχνες που μπορούν να σταθούν αντάξια σε όλα αυτά που μας διδάξατε εσείς οι πιο παλιοί μεγάλοι συνθέτες και στιχουργοί;

Θα βγούνε καινούργια πράγματα και βγαίνουνε και προς το παρόν η δικιά μου η γενιά ακόμα είναι εκείνη που κρατάει τραγουδιστικά τα σκύπτρα. Βγαίνουνε βέβαια καινούργια πράγματα αλλά με στεναχωρεί το γεγονός οτι βγαίνουνε πολύ ωραίοι στίχοι χωρίς ωραίες μελωδίες, όταν μάλιστα έχεις αφετηρία το Λοίζο, το Θεοδωράκη, το Μικρούτσικο, το Χατζιδάκι είναι ορατή η έλλειψη μελωδίας. Όμως δεν πειράζει έχουνε πολύ ωραίους στίχους και κοινωνικούς στίχους και θα βρεθούνε και οι κατάλληλες μελωδίες.

Μέσα απο έναν άτυπο διαγωνισμό ακούσατε πολλές μουσικές για να καταλήξετε σε αυτά τα 7 κομμάτια. Υπάρχει μέλλον για τα μουσικά μας ακούσματα;

950 μελωδίες και εκεί το σταματήσαμε γιατί δεν γινότανε να ακούσουμε άλλες. Πολλές ώρες μέρα νύχτα και πολλά ξενύχτια και ακούσαμε πολύ αξιόλογες δουλειές και για αυτό πιστεύω πως θα βγούνε ωραία πράγματα στο μέλλον.

Μετα το 1999 τη “Θάλασσά στην σκάλα” και το 2011 “Το παιχνίδι παίζεται” δεύτερη συνεχόμενη δουλειά με τον Οδυσσέα Ιωάννου. Αφήσατε κάτι στη μέση και τώρα στην “Αφετηρία” είχατε την ανάγκη να μας το πείτε;

Κοίταξε ο Οδυσσέα είναι πάντα σύγχρονος, τρυφερός και επίκαιρος και το αποδεικνύει και στο “Θα πάμε” , είναι μετά την καταστροφή η αφετηρία για το ξεκίνημα που λέμε…-Πάμε; -Και θα πάμε.

Στις φετεινές συναυλίες που έχεις ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη ακούμε τραγούδια που μας συντροφέυουνε όλα αυτά τα 40 χρόνια και είναι πολύ ευχάριστο για εμάς.

Είμαστε 4 ώρες επάνω στη σκηνή και ο κόσμος ζητάει και δεν μπορείς να χαλάσει το χατήρι κανενός. Τα τραγούδια πρέπει να δίνουν κουράγιο στους ανθρώπους και να αναγνωρίζουν εκείνους που αγωνίζονται και να τους επιβραβεύουν.

Θεσσαλονίκη τώρα. Μετά το πρόγραμμα τί έχει;

Θεσσαλονίκη για όλο το Νοέμβριο κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο “Love Casual Living”. Τον Δεκέμβρη έχουμε 3 συναυλίες στο PassPort στον Πειραία, έχουμε και Κύπρο, Ρόδο , Κρήτη και μετά τις γιορτές στην Αθήνα.

Θέλω ένα σχόλιο για όλη αυτη τη κατάσταση που επικρατεί στις μέρες μας. Σε τι μπορούμε να ελπίζουμε; 

Αξιοπρέπεια, Αλληλεγγύη, Ανυπακοή. Τα 3 Αλφα.

Να ελπίζουμε στο καλοκαίρι για μία μεγάλη συναυλία για να γιορτάσουμε τα 40 χρόνια;

Θα δούμε, κάτι θα κάνουμε.

1 ΣΧΟΛΙΟ