Οι Mogwai, το Σκωτσέζικο συγκρότημα που είναι συνυφασμένο με τον αυθεντικό post rock ήχο και έχει δημιουργήσει τη δική του μουσική σχολή, έρχονται στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου στο Block 33 και το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου, στο Fuzz Club στην Αθήνα και  για δύο χειμωνιάτικα βράδια θα μας παρασύρουν με το λυρισμό τους σε μελαγχολικά και μοναδικά μουσικά ηχοτόπια. Μαζί τους οι Γάλοι Kwoon όπου μας έρχοντα για δεύτερη φορά.

Mogwai live στην Ελλάδα
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου – Block 33, Θεσσαλονίκη
Σάββατο, 21 Ιανουαρίου – Fuzz Club, Αθήνα
Τιμή εισιτηρίου: 28/35 €
Σημεία προπώλησης: Ticket House, Public, Metropolis, Musicland, Hard Rock Cafe, 123merch.gr, ticketarena.gr

Οι Mogwai είναι μία ιδιαίτερη μουσική κολεκτίβα και είναι το πιο cult μουσικό project που έχει βγάλει η Σκωτσέζικη σχολή, την τελευταία εικοσαετία. Πολύ τους θεωρούν ως ένα «intellectual» μουσικό μείγμα, μία συνάντηση post, art rock και κιθαρίστικου instrumental, με τραγούδια και μελωδίες που ξυπνούν συναισθήματα και αιθέριες εικόνες. Εκεί που οι Sonic Youth, οι My Bloody Valentine και οι The Cure σταματούν, έρχονται οι Mogwai, προσθέτοντας μουσικές πινελιές ακόμα και από το instrumental metal. Πρωτοπόροι μίας σκηνής που μετρά ονόματα όπως οι Sigur Ros, Godspeed You! Black Emperor.

Από το πρώτο τους άλμπουμ, “Mogwai Young Team“, απέδειξαν τις μοναδικές ικανότητες τους και τη δυναμική που έχουν να επεκτείνουν τα όρια του post rock. Με τα επόμενα άλμπουμ τους, “Come On Die Young“, “Rock Action” και “Happy Songs For Happy People” -που γνώρισαν καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία-, κατάφεραν να αποστασιοποιηθούν από τη μανιέρα του retro rock, που ακολούθησαν πολλά άλλα συγκροτήματα, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και μετά, και να αποδώσουν μια δική τους, πότε ψυχεδελική, πότε πιο art μουσική αισθητική, χωρίς να φοβούνται να «στραπατσάρουν» μία μουσική μελωδία με ισχυρές ηλεκτρικές κιθάρες. Στα video και στα live τους δίνουν μία ιδιαίτερη σημασία, που δε μπορείς παρά να αφεθείς. Η καλλιτεχνική τους αξία σε τραγούδια όπως τα “Friend Of The Night“, “Christmas Steps“, “Take Me Somewhere Nice” είναι ιδιαίτερη, αφού κάθε φορά που τα ακούς τα ξανα-ανακαλύπτεις, ενώ έχουν συνθέσει και τη μουσική της ταινίας “The Fountain” του Darren Aronofsky, για την οποία τους απένειμαν πολλά βραβεία.

Το Φεβρουάριο του 2011 κυκλοφόρησαν το “Hardcore Will Never Die, But You Will” και ενθουσίασαν ακόμα μία φορά. Το περιοδικό Rolling Stones έγραψε: «Κάθε συγκρότημα πρέπει να ωριμάζει όπως τα παλικάρια των Mogwai: ακόμα ευρηματικοί, ακόμα προκαλούν τους εαυτούς τους και ακόμα ηχούν παράφρονα δυνατά». Στο “Hardcore Will Never Die, But You Will” συμμετείχαν παλιοί φίλοι-συνεργάτες, όπως ο Paul Savage, παραγωγός του ιστορικού πλέον “Mogwai Young Team”, και ο Luke Sutherland (“Happy Songs For Happy People”). Τα “You’re Lionel Richie” και “How To Be A Werewolf” έχουν ήδη γίνει μεγάλα cult hits.