Για τους λάτρες της Μουσικής και ταυτόχρονα της Αστρολογίας πρέπει να φανερωθούν οι ομοιότητες και τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο αυτών πεδίων τέχνης.

Αρχικά να αναφέρουμε πως η Αστρολογία έχει 7 ορατούς και ιερούς πλανήτες απ’ τους οποίους οι 5 κυβερνούν από 2 ζώδια ο καθένας, και οι άλλοι 2 πλανήτες, Ήλιος και Σελήνη, από 1. Παρομοίως στην Μουσική υπάρχουν 7 νότες εκ των οποίων 5 έχουν διέσεις (#) και 2 όχι. Η Μουσική κλίμακα αποτελείται από 12 διαστήματα όσα είναι και τα ζώδια στην Αστρολογία!!!

Ωχ! Μόλις διαπιστώσαμε μικρές αλλά υπαρκτές ομοιότητες. Για να δούμε όμως υπάρχουν άλλα κοινά χαρακτηριστικά??? Φυσικά, και υπάρχουν αλλιώς δε θα υπήρχε λόγος να γράψουμε αυτό το άρθρο!!! Let’s see.

Η νότα Ντο: Θυμίζει κατευθείαν τον φιλόξενο Δία (Ντέους), ο οποίος δίνει χαρά και κέφι όπως και η νότα Ντο που συνήθως δημιουργεί ευχάριστα ακούσματα που χρησιμοποιούνται σε χαρές, γιορτές και πανηγύρια.

Η νότα Ρε: Γραμματικά μας παραπέμπει στον πολεμιστή – πλανήτη Άρη όπου την συναντάμε σε άγριους και βίαιους ρυθμούς.

Η νότα Σολ: Αν και γραμματικά το όνομα της δεν παρομοιάζεται με κάποιο από τα ονόματα των πλανητών εμείς θα την αποδώσουμε στον πλανήτη Κρόνο. Γιατί αυτό? Την Σολ την ακούμε σε μελαγχολικούς σκοπούς, να μας μεταφέρει στενάχωρα συναισθήματα, όπως ακριβώς και ο Κρόνος, ο οποίος φημίζεται για τις αστρολογικές αλλά και μυθολογικές του στεναχώριες και δυσκολίες.

Η νότα Λα: Μια νότα που την ακούνε οι ερωτευμένοι. Την συναντάμε σε ρυθμούς που τραγουδούν για αγάπη και έρωτα και φυσικά για ευνόητους λόγους αυτά τα συναισθήματα δε θα μπορούσαν να ταιριάζουν περισσότερο στην όμορφη μας Αφροδίτη .

Η νότα Φα: Πολύ σπάνια θα ακούσουμε τραγούδι να ξεκινά από αυτή την νότα. Ο βασικός της ρόλος είναι να συνδέει τα μέρη όλων των ειδών των τραγουδιών. Αντίστοιχος πλανήτης?? Με μια φωνή ο Ερμής, γνωστός αγγελιοφόρος των Θεών(μεγάλη κουτσομπόλα..),συνέδεε όλους τους Θεούς με τα νέα του.

Η νότα Μι: Την συναντάμε σε επικές μελωδίες που θέλουν να αγγίξουν βαθύτερα συναισθήματα και οι μουσικοί μας γνωρίζουν πως είναι ασύγκριτη σε σχέση με τις υπόλοιπες νότες και μιας και δεν έχει και δίεση εύκολα καταλαβαίνουμε πως ο μοναδικός και ασύγκριτος πλανήτης Ήλιος της ταιριάζει γάντι!

Η νότα Σι: Τέλος η Σι, όπως και η Φα, δεν χρησιμοποιείται σαν κύρια νότα σύνθεσης μελωδιών, δεν έχει δίεση και διαπιστώνουμε πως είναι κάπως άχρωμη από μόνη της και παίρνει φως από τις αντανακλάσεις των άλλων όπως ακριβώς και η Σελήνη.

Αν λοιπόν υποθέσουμε πως οι παραπάνω ομοιότητες ισχύουν μπορούμε εύκολα να ταυτίσουμε τις μουσικές νότες με τα ζώδια με βάση των πλανήτη που τα κυβερνά:

Ρε – Κριός
Λα – Ταύρος
Φα – Δίδυμοι
Σι – Καρκίνος
Μι – Λέων
Φα# – Παρθένος
Λα# – Ζυγός
Ρε# – Σκορπιός
Ντο – Τοξότης
Σολ – Αιγόκερως
Σολ# – Υδροχόος
Ντο# – Ιχθείς

Όπως καταλαβαίνετε εδώ δε χωράνε συμπτώσεις! Είναι τέλειο το συναίσθημα όταν ανακαλύπτεις πως κάτι που αγαπάς πολύ όπως η Μουσική μπορεί να συνδεθεί και να ταυτιστεί και με άλλα πεδία. Μπορεί εμείς στις mousikesebeeries.gr να είμαστε φανατικοί με την μουσική αλλά εξερευνούμε και άλλους καλλιτεχνικούς κλάδους.