Παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου σήμερα και είναι ένας λόγος για να το γιορτάσεις και να κάνεις και κάποια σχετικά αφιερώματα. Αλλά θα μου πείτε για ποιο ραδιόφωνο μιλάς;. Για το ραδιόφωνο των playlists, για το ραδιόφωνο που κλείνει πόρτες σε νέους καλλιτέχνες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων)
Εντάξει συμφωνώ. Όχι όπως είναι σήμερα κυρίως στην Ελλάδα, αλλά σε αυτά που έχουμε ζήσει. Στη βραδυνή μας συντροφιά, στο καφέ μας τον πρωινό, στο τρανζίστορ το παλιό, στο ραδιοφωνάκι σε ένα τραπέζι μίας αυλής, στο ραδιόφωνο της παρέας, της συνομιλίας και της ψυχανάλυσης με τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Σε αυτό το ραδιόφωνο αναφέρομαι και σε αυτό που νοσταλγούμε!

Μας λείπει πολύ εκείνο το ραδιόφωνο που μας “μάθαινε” μουσική!
Μπορούμε πολύ εύκολα να εξυμνούμε το παρελθόν και να πανηγυρίζουμε για την ιστορία και τα θετικά του ραδιόφωνου και από αύριο κιόλας να ψάχνουμε πάλι λίστες στο youtube και στο spotify και στα web radios για να ακούσουμε αληθινή μουσική που έχει κάτι να μας προσφέρει!
Αλλιώς θα βάλουμε πάλι τα fm και να ακούσουμε επιτυχίες σε παροπλισμένα ραδιόφωνα περασμένων δεκαετιών ή ολοκαίνουργια τραγούδια πληρωμένα από εταιρίες!

Η 13η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, έπειτα από σχετική πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου

Κείμενο : Θάνος Τεγόπουλος

“…Δε θέλω να μπω στα ραδιόφωνα σας
έτσι κι αλλιώς δεν είμαι ένα απ’ τα φερέφωνα σας.
Απλώς να `μέναν άφωνα θέλω τα στόματα σας για να μην πουν ποτέ ξανά τα ωραία ψέματα σας…”

 

 

“…Αν μας έπαιζε το ράδιο ίσως και να μ’ άκουγες
κι ίσως καταλάβαινες πόσο σ’ αγαπώ..”