Πριν λίγο έγινε γνωστό (10/12/2012) πως έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο σημαντικός στιχουργός Άλκης Αλκαίος (πραγματικό όνομα Βαγγέλης Λιάρος), που έπασχε από καρκίνο. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Τρίτη, στην Πάργα.

Στα Ελληνικά Γράμματα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1967, με την έκδοση ενός μικρού δοκιμίου πάνω στον ποιητή Κ.Γ. Καρυωτάκη. Το 1983 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΤ.ΝΕ.Μ., ιδρυτής της οποίας ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος, το βιβλίο του Εμπάργκο – Ποιήματα, απ’ όπου και το εμβληματικό ποίημα ‘Πρωινό τσιγάρο’, αφιερωμένο στη μνήμη του τότε πρόωρα χαμένου Μάνου Λοΐζου.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 χρονολογείται η γνωριμία του με τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, η οποία και οδήγησε σε μία από τις μακροβιότερες και σπουδαιότερες συνεργασίες δημιουργών στο ελληνικό τραγούδι, με δίσκους ορόσημα όπως το Εμπάργκο (1982) και Στου Αιώνα Την Παράγκα (1996).

Στιχουργός με ισχυρό και μεστό λόγο, ο εμφανίζεται στη δισκογραφία για πρώτη φορά το 1982 με το δίσκο “Εμπάργκο” σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου.

Ολιγόγραφος και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είναι η πρώτη και τελευταία φορά που φωτογραφίζεται για τις ανάγκες της κυκλοφορίας ενός δίσκου. Έκτοτε δε θα υπάρξει ποτέ καινούρια φωτογραφία του στους δίσκους που συμμετέχει και ποτέ δε θα εμφανιστεί δημόσια. Εκτός από το “Εμπάργκο” υπογράφει στιχουργικά και το δίσκο “Εντελβάις” σε σύνθεση Μάριου Τόκα με ερμηνευτή το Δημήτρη Μητροπάνο.

Στίχους του τραγούδησαν –σε πρώτες ή δεύτερες εκτελέσεις- η Χάρις Αλεξίου (στο δίσκο’ Η αγάπη είναι ζάλη’), ο Διονύσης Θεοδόσης (στο δίσκο ‘Όσο κρατάει ένας καφές’), η Μαρία Δημητριάδη (στους δίσκους ‘Εμπάργκο’, ‘Τραγούδια της λευτεριάς’, ‘Δελτίο καιρού’, ‘Kunstler fur den frieden’), o Κώστας Καράλης (στο δίσκο ‘Εμπάργκο’), ο Μανώλης Μητσιάς (στο δίσκο ‘Εμπάργκο’), ο Βλάσης Μπονάτσος (στους δίσκους ‘Εμπάργκο’, ‘Αυτά τα βράδια’), η Δήμητρα Γαλάνη (στο δίσκο ‘Για πιάνο και φωνή’), ο Θάνος Μικρούτσικος (στο δίσκο ‘Αραπιά για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί’), ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου (στους δίσκους ‘Χορεύω’,’ Χρόνια πολλά’,’ Σφεντόνα’, ‘Δε σηκώνει’), η Μελίνα Κανά (στον ομώνυμο δίσκο της), ο Γιώργος Νταλάρας (στο δίσκο ‘Η άσφαλτος που τρέχει’), η Ελευθερία Αρβανιτάκη (στο δίσκο ‘Εκπομπή’), ο Δημήτρης Μητροπάνος (στο δίσκο ‘Στου αιώνα την παράγκα’), ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης (στους δίσκους ‘Κακές συνήθειες’, ‘Βυθισμένες άγκυρες’, ‘Η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος’) και ο Σωκράτης Μάλαμας (στους δίσκους ‘13.000 μέρες’, ‘Ο φύλακας κι ο βασιλιάς’,’ Ένα’).