Ο τελευταίος Γερμανός έφυγε από την Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου του 1944 και η ελληνική κυβέρνηση αποβιβάζεται στην Ελευσίνα 6 ημέρες αργότερα. Αυτές τις 6 ημέρες περιμένει φορτωμένη στο θωρηκτό «Αβέρωφ» το σύνθημα του άγγλου πρεσβευτή Ρέτζιναλντ Λίπερ που ήταν ήδη στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον Μακμίλαν βοηθό του άγγλου υπουργού εξωτερικών Ήντεν. Φανταστείτε πόσο «δημοκρατική» είναι μια κυβέρνηση που περιμένει το σήμα από έναν άγγλο πρεσβευτή για να αναλάβει το πόστο της!

Η Ιερά Οδός που συνδέει την Ελευσίνα με την Ακρόπολη και δια της οποίας στην αρχαιότητα περνούσε η πομπή των Παναθηναίων, επιλέγεται σκόπιμα για μια γιορτή όπου τα μέλη της «δημοκρατικής» κυβέρνησης ανεβαίνουν στην Ακρόπολη για να υψώσουν την ελληνική σημαία την 18η του Οκτώβρη.

Μετά την έπαρση της σημαίας και μαζί με αυτή της εθνικής υπερηφάνειας (που έφυγαν οι Γερμανοί και ήρθαν οι Εγγλέζοι) οι επίσημοι πάνε στην μητρόπολη όπου ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός τελεί δοξολογία για να ευχαριστήσει την παναγία – δηλαδή τους «απελευθερωτές» Εγγλέζους..

Αφού τελειώσει η τελετή ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ανεβαίνει σε μπαλκόνι στο Σύνταγμα και τραβάει έναν εθνικοπατριωτικό λόγο, μα τί λόγο! Όλο ύμνους και εγκώμια για τους Εγγλέζους. Φυσικά δεν παραλείπει να ζητήσει απ’τους Βούλγαρους να φύγουν απ’την Αν.Μακεδονία και την Θράκη καθώς και την Βόρειο Ήπειρο.. Βέβαια για την Κύπρο δεν λέει κουβέντα αφού αυτή ανήκει στους «φίλους μας» τους Άγγλους!

Την 26η Οκτώβρη οι Αθηναίοι βγαίνουν στους δρόμους για να επευφημήσουν τον άγγλο υπουργό εξωτερικών ¨Ηντεν που κάνει μια φιλική επίσκεψη στην Ελλάδα μετά την επιστροφή του από την Μόσχα. «Ζήτω οι ελευθερωτές της Ελλάδας» είναι το κυρίαρχο σύνθημα. Ακόμα και το ΕΑΜ χαρακτηρίζει τους Άγγλους ελευθερωτές της Ελλάδας!

Λίγο νωρίτερα, ο Σκόμπι στέλνει έγγραφο στον φρούραρχο της Αθήνας Σπηλιωτόπουλο που γράφει επί λέξει:

«Όταν οι Γερμανοί φύγουν ή παραδοθούν, τα Τάγματα Ασφαλείας θα λάβουν οδηγίες σας ή να λιποτακτήσουν ή να παραδοθούν σε εμάς» – που σημαίνει είτε κάντε τα στραβά μάτια είτε αν παραδοθούν αφήστε τους ελεύθερους έτσι ώστε όταν σφυρίξουμε να μας βοηθήσουν για να σώσουμε την Ελλάδα από τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» ακριβώς όπως έκαναν πριν παρέα με τους Γερμανούς. Πολύ πατριώτες οι ταγματασφαλίτες! Επ’αυτών θα στηριχθεί η δημιουργία του νέου κράτους και γι’αυτό θα προκόψει!

Και για κερασάκι σας παρουσιάζω ένα γράμμα του Τσώρτσιλ προς τον υπουργό του των εξωτερικών:

«Έχοντας υπόψιν τη μεγάλη τιμή (εννοώντας την Ουγγαρία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία) που πληρώσαμε στους Ρώσους για να έχουμε ελεύθερα τα χέρια στην Ελλάδα, δε θα έπρεπε να διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε βρετανικά στρατεύματα για να υποστηρίξουμε την ελληνική βασιλική κυβέρνηση του κ.Παπανδρέου. Αυτό συνεπάγεται τη βέβαιη επέμβαση των βρετανικών στρατευμάτων για να εμποδιστούν οι ταραχές. Χρειαζόμαστε 8 ή 10 χιλιάδες στρατιώτες ακόμα για να κρατήσουμε την πρωτεύουσα και την Θεσσαλονίκη στο όνομα της τωρινής κυβέρνησης. Περιμένω οπωσδήποτε μια σύγκρουση με τον ΕΑΜ και δεν πρέπει να την αποφύγουμε, με την προϋπόθεση να διαλέξουμε καλά το έδαφος».

πηγή:Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού κράτους 1830-1974, Βασίλης Ραφαηλίδης