xainidesΚάποιοι τους πέρασαν για εμπορικούς και προσπάθησαν να φανούν μέσα απο το όνομά τους αλλά για ακόμα μία φορά οι Χαίνηδες μας απέδιξαν πως είναι για λίγους. Είναι για αυτούς που μπορούν να καταλάβουν την μουσική πέρα απο τα σύνορα, χωρίς ταμπέλες και για ανθρώπους που η μουσική είναι βιώματα, είναι τόποι, είναι ξεχασμένες πατρίδες στο πέρασμα των αιώνων.

Πριν απο περίπου 3 μήνες κάποιοι κυκλοφόρησαν την φήμη για την διάλυση των Χαίνηδων. Στο κοσμο του διαδικτύου ολα κινούνται με πολυ γρήγορους ρυθμούς οπως γνωρίζουμε. Το κατα πόσο μια είδηση ειναι έγκυρη ελάχιστα ενδιαφέρει. Το μονο σημαντικό πράγμα ειναι να βγαίνουν ειδήσεις που πουλάνε για να πετύχουμε πολλά πολλά κλικς και ακομα περισσότερα likes. Δυστυχώς για όλους αυτούς οι πολυαγαπημένοι μας Χαινηδες θα συνεχίσουν να μας ταξιδεύουν με τα τραγούδια τους. Συνοδοιπόρους αναζητούν για τα μακρινά τους ταξίδια σε αλλοτινές εποχές και ξεχασμένες πατρίδες. Απάντηση δεν περιμέναμε εμείς αλλά όσοι πρόλαβαν να βγάλουν την είδηση την πήραν μέσα απο την συνέντευξη του Δημήτρη Αποστολάκη στο newsfish.gr.

γράφει ο Θάνος Τεγόπουλος
φωτογραφία : Yiannis Margetousakis

Ακολουθεί η συνέντευξή:

Λίγες μόλις μέρες πριν εμφανιστούν οι Χαΐνηδες στο Block33, μιλάμε με το Δημήτρη Χαΐνη Αποστολάκη για το νέο δίσκο, την ιστορία των Χαΐνηδων αλλά και την τωρινή κατάσταση στην πολιτική.
συνεντευξη στη Δέσποινα ΠολυχρονίδουΚαινούριος δίσκος “Πέρα από τα σύνορα” με πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες (Ψαραντώνης, Mode Plagal). Ποια ειναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτή τη δουλειά και τι πιστευτε πως κερδίσατε από τις συγκεκριμένες συνεργασίες;

Κανείς δεν μπορεί να διαλέξει συνεργάτες. Οι ανθρώπινες ζωές είναι φωτεινές τροχιές πάνω σ’ ένα σκοτεινό και απρόβλεπτο χωροχρονικό σεντόνι. Ένας δίσκος είναι ένας έρωτας που καμπυλώνει αυτό το σεντόνι, δημιουργώντας ένα απειρόβαθο πηγάδι. Οι φωτεινές τροχιές που βρίσκονται κοντά, πέφτουν μέσα, στροβιλίζονται, αλληλεπιδρούν και το γεγονός ακτινοβολεί. Όταν το γεγονός αυτοπραγματώνεται, οι φωτεινές τροχιές αναδύονται από το χωροχρονικό πηγάδι και συνεχίζουν το ταξίδι τους. Το χρώμα της κάθε τροχιάς έχει τώρα αλλάξει. Έχει εμπλουτιστεί από τα χρώματα όλων των υπόλοιπων τροχιών αλλά και από τη μαγική σκοτεινιά του απύθμενου χάσματος. Αυτό είναι το τεράστιο κέρδος κάθε ανθρώπου που προσκλήθηκε από ένα γεγονός. Η καθολική αλλαγή του. Η αλλαγή είναι ίδιον της νιότης και της ζωής. Ο δίσκος «Πέρα από τα σύνορα» είναι ένα τέτοιο πηγάδι αλλαγής. Είναι ένα πείραμα όπως κάθε αληθινό πνευματικό ή καλλιτεχνικό έργο. Στην καρδιά κάθε πειράματος που δεν είναι ανόητο, βρίσκεται πάντα ένα απλό ερώτημα. Στο συγκεκριμένο έργο η ερώτηση διατυπωνεται ως εξής: Μπορεί να παντρευτεί η υψηλή αστική δημιουργία με τη λαïκή τέχνη και πώς; Έτσι μέλη των Χαΐνηδων, των Mode Plagal και εκλεκτοί φίλοι μουσικοί πάντρεψαν ρυθμούς και ηχοχρώματα, από πολλές ηπείρους, με τα λόγια οικουμενικών στοχαστών όπως ο Λόρκα, ο Ρίλκε, ο Μπόρχες, ο Πιρ σουλτάν Αμπντάλ κ.ά. Ο Ψαραντώνης πραγματοποίησε τις καλύτερες ερμηνείες που έχει κάνει ποτέ, αποκαλύπτοντας τελείως άγνωστες πτυχές του μυστηριακού ταλέντου του.

Δημιουργηθήκατε το 1990. Πως δημιουργήθηκαν οι Χαΐνηδες και πως εξελίχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια; Και κυρίως τι είναι αυτό που σας κράτησε μαζί μέχρι σήμερα;

Οι Χαΐνηδες δημιουργήθηκαν στο χώρο του –νεόδμητου τότε- πανεπιστημίου Κρήτης. Ένα έδαφος γόνιμο, με έντονη κυκλοφορία ιδεών, αμφισβήτηση και νέους εμπνευσμένους δασκάλους. Από τότε πολλά πρόσωπα ήρθαν στο σχήμα και πολλά έφυγαν. Για μένα όλα είναι ιερά και όλα συνέβαλλαν καθοριστικά στη φυσιογνωμία του συγκροτήματος. Αυτό που κρατά μαζί τους ανθρώπους είναι η αυτοσυνέπεια της ομάδας, η διαρκής έρευνα και η διαφάνεια στις σχέσεις των μελών της.

Πως βιώνετε και πως βλέπετε την κατάσταση στην κοινωνία μας τα τελευταία δύσκολα χρόνια; Είστε αισιόδοξοι;

Τη σημερινή κατάσταση την είχαμε προβλέψει είκοσι χρόνια πριν, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τη δισκογραφία και τις συνεντεύξεις μας. Ουδόλως εξεπλάγημεν. Η κρίση είναι βαθύτατα πολιτισμική, υπάρχει τώρα και δεκαετίες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία το κατάλαβε όταν άδειασε η τσέπη της. Για όλα ευθύνεται η παντελής έλλειψη διαρκούς και περιρρέουσας παιδείας και η αντικατάσταση της από την ενέμπνευστη ιδρυματική εκπαίδευση. Έτσι έχομε παραγωγή πειθήνιων καταναλωτικών αντιτύπων και όχι δημιουργία μοναδικών υπεύθυνων πολιτών. Η κρίση είναι πλανητική. Ο πλανήτης βρίσκεται σε υπαρξιακό αδιέξοδο. Οι ετερόνομες κοινωνίες (νεοφιλελέυθερες ολιγαρχίες της Δύσης και θεοκρατίες της Ανατολής) δεν μπορούν να νοηματοδοτήσουν την ύπαρξη. Οι Σούφι λένε πως, ότι συμβαίνει είναι καλό. Έτσι και μια ενδελεχής συνειδητοποίηση των αιτιών της κρίσης μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση μιας νέας ατομικής και συλλογικής ύπαρξης με ριζική κοινωνική αναπλαισίωση. Η κάθε κρίση αναπροσδιορίζει το ‘αναγκαίο’. Ιερή διαδικασία. Η θεά Ανάγκα γεννήθηκε πριν απ’ όλους τους θεούς και υπακούουν σ’ αυτήν θνητοί κι αθάνατοι.

Από ποια πράγματα εμπνέεστε και απο που παίρνετε ερεθίσματα για να δημιουργήσετε την πολύ ιδιαίτερη μουσική σας; Έχει αλλάξει ο τρόπος που δημιουργείτε από το ξεκίνημα των Χαΐνηδων ως τα σήμερα;

Η έμπνευση είναι μια μη λογικιστική κατάσταση. Ως εκ τούτου δεν μπορώ να ξέρω πότε και από που έρχεται. Το να ψάχνεις την έμπνευση είναι παντελώς ανόητο. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ξεπετρίζεις το χωράφι της καρδιάς σου και να φυτεύεις το σπόρο της ιερής ουτοπίας σου. Το αν και πότε θα βρέξει δεν έγκειται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σου. Ο τρόπος που δημιουργούν οι ομάδες είναι ένας: ένα πυρακτωμένο θραύσμα μετεωρίτη, ένα μικρό κάρβουνο πέφτει στο κεφάλι σου. Το παίρνεις και το πας στην ομάδα. Τα μέλη της κάθονται κυκλικά γύρω από το αλλόκοτο κάρβουνο και το φυσούν, με σκοπό να γίνει πυρκαγιά και να κάψει τα πάντα γύρω της.

Ο θόρυβος που έγινε για την παύση που ανακοινώσατε τον προηγούμενο χρόνο ήταν μια ακόμη αφορμή για να καταλάβετε πόσο σημαντικοί και αγαπητοί είστε για τους πολυάριθμους φίλους σας. Νιώθετε αυτή την αγάπη του κόσμου και πως την βιώνετε; Λειτουργεί σαν κινητήριος δύναμη;

Αν αγαπάς κάποιον δεν αγαπάς αυτόν αλλά το είδωλο σου στον καθρέφτη των ματιών του. Η αγάπη των ανθρώπων δε μ’ αφήνει να ξαποστάσω. Αντιθέτως μου ζητά να πολεμώ με όλο και μεγαλύτερη ιερή μανία. Μόνο με τον πόλεμο αλλάζει, καθαρίζει, διευρύνεται ο καθρέφτης σου. «Πατήρ πάντων πόλεμος», έλεγε ο θεοσκότεινος δάσκαλος μου, ο μέγας Ηράκλειτος. Την παύση του συγκροτήματος την ανακοίνωσα ως απάντηση σ’ ένα βλακώδες δημοσίευμα, που μιλούσε για διάλυση. Οι Χαΐνηδες δε διαλύονται. Δεν είναι μια συνάθροιση ατόμων αλλά ένα αφελές και παράτολμο παιδικό σκίτσο. Αυτή η παιδική ζωγραφιά δε σκίζεται. Τουναντίον θα επιχειρήσω σύντομα παιδομάζωμα, ούτως ώστε να μας αντικαταστήσουν όλους όταν μεγαλώσουμε. Θα επιδιώξω τη συνέχιση της ζωής του σχήματος και μετά το θάνατο μας.

Τι θα ακούσουμε από εσάς στη Θεσσαλονίκη στις 21 Φεβρουαρίου στο Block33;

Η παράσταση μας έχει τίτλο «Πέρα από τα σύνορα». Είναι μια διαδρομή με στάσεις σε παγκόσμιους ποιητές που φιλοδοξεί να αναδείξει τελετουργικά, την τραγική μηδαμινότητα της ύπαρξης σε συνδυασμό με τη απαστράπτουσα μοναδικότητα της.

πηγή : www.newsfish.grΧΑΙΝΗΔΕΣ

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015
Oι πόρτες ανοίγουν 21.30, έναρξη 22.30

Εισιτήρια
Προπώληση 10 ευρώ | Ταμείο 12 ευρώ
Σημεία προπώλησης: Έντεχνο – Σάρωθρον – Tickethouse-Stereodisc και μέσω viva.gr
Τηλ. κρατήσεων: 2310 533533

ΒLOCK 33 (26ης Οκτωβρίου 33, Σφαγεία)