Φρίντα Κάλο
6 Ιουλίου 1907 – 13 Ιουλίου 1954
Μεξικό

Μια φορά και ένα καιρό, σε ένα σπίτι βαμμένο με έντονο γαλάζιο κοντά στη πόλη του Μεξικού, ζούσε ένα μικρό κορίτσι που το έλεγαν Φρίντα. Έμελλε να γίνει μία απο τους πιο διάσημους ζωγράφους του εικοστού αιώνα, αλλά παραλίγο να μην τα καταφέρει.

Όταν ήταν  έξι χρονών, κόντεψε να πεθάνει απο πολιομυελίτιδα. Η ασθένεια της άφησε κουσούρι μια μόνιμη χωλότητα, αλλά αυτό δεν την εμπόδιζε να παίζει, να κολυμπάει και να παλεύει όπως τα άλλα παιδιά.

Στην ηλικία των δεκαοχτώ ετών, είχε ένα φοβερό ατύχημα με το λεωφορείο και παραλίγο να πεθάνει και πάλι όμως πέρασε πολλούς μήνες στο κρεββάτι. Η μητέρά της , της έφτιαξε ένα ειδικό τρίποδο για να μπορεί να ζωγραφίζει ξαπλωμένη, γιατί περισσότερο απο οτιδήποτε άλλο, στη Φρίντα άρεσε η ζωγραφική.

“Πόδια,
τι σας χρειάζομαι όταν έχω φτερά να πετάω;”

Μόλις μπόρεσε και ξαναπερπάτησε, πήγε να δει τον πιο διάσημο καλλιτέχνη του Μεξικό, τον Ντιέγκο Ριβέρα. “Είναι καλοί οι πινάκες μου” τον ρώτησε, “είναι καταπληκτικοί, λαμπεροί, τολμηροί και όμορφοι” απάντησε ο Ριβέρα που αμέσως τους ερωτεύθηκε και μαζί ερωτεύθηκε και την Φρίντα.

Ο Ντιέγκο και η Φρίντα παντρεύτηκαν. Αυτός ήταν μεγαλόσωμος και φορούσε ένα μεγάλο κακοσχηματισμένο καπέλο. Αυτή δίπλα του φαινότανε μικροσκοπική. Τους αποκαλούσαν “Ο ελέφαντας και το περιστέρι”

Η Φρίντα ζωγράφισε εκατοντάδες όμορφα πορτρέτα του ευατού της όσο έζησε, συχνά περιτριγυρησμένη απο τα ζώα και τα πουλιά που είχε. Το λαμπερό γαλάζιο σπίτι οπού ζούσε, διατηρείται έτσι όπως το άφησε, γεμάτο χρώματα, χαρά και λουλούδια!

Απο το βιβλίο “Ιστορίες για επαναστάτριες” 
εκδόσεις Ψυχογιός

F. Kahlo/ The two Fridas (Οι δύο Φρίντες), 1939