Θεωρώ τους Raw Silk μαζί με τους Spitfire και τους Trade Mark, που είδαμε σε προηγούμενα αφιερώματα μας, ίσως τα πιο αδικημένα συγκροτήματα του Ελληνικού Hard ‘n’ Heavy ήχου. Η εποχή στην οποία “έδρασαν” δεν ευνοούσε καθόλου τον ήχο τους, και μαζί με την αδιαφορία τόσο του κοινού αλλά και των δισκογραφικών, οδήγησαν τα μέλη τους σύντομα στην απογοήτευση και τη διάλυση.

Οι Raw Silk δημιουργούνται το δεύτερο εξάμηνο του 1987 και μετά από λίγους μήνες μπαίνουν σε studio για την ηχογράφηση κανονικού LP και όχι demo, όπως θα έκαναν άλλα σχήματα. Είχε προηγηθεί βέβαια η σύνθεση σε demo μορφή του “Street Girl”. Σχεδόν 2 χρόνια,  από τα τέλη του 1987 μέχρι τέλος του 1989, ηχογραφούν αυτόν το δίσκο. Οι ηχογραφήσεις κράτησαν πολλούς μήνες για να χτυπήσουν το νούμερο – ρεκόρ για τα Ελληνικά δεδομένα, των 582 ωρών ηχογράφησης (!), με παραγωγό τον Κώστα Καλημέρη, τότε ηχολήπτη στα Sierra Studios. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, το σχήμα να μην έχει σταθερό line-up στις ηχογραφήσεις. Οι βασικοί ήταν οι K. Κυριακίδης, P. Χριστόπουλος και Γ. Φλωράκης στα φωνητικά , ενώ στις ηχογραφήσεις βοήθησαν και οι Α. Μπακόπουλος, Μ. Τσουκαλάς στις κιθάρες και ο Γ. Πλαγιανάκος στο μπάσο. Σε κάποια τραγούδια εμφανίζονται και οι Μ. Κόλιας στο μπάσο, Β. Γκίνος και Χ. Παπαδόπουλος στα πλήκτρα.

Ο δίσκος τελικά κυκλοφόρησε το 1990, και οι Raw Silk είχαν από την αρχή, προσανατολισμό για διεθνή καριέρα, ένα όνειρο που δυστυχώς δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα αν και υπήρχαν οι σωστές βάσεις. Το ρεύμα του poser/glam rock  στην Ελλάδα δεν άνθησε όπως έγινε στην Αμερική, και αυτό γιατί το είδος αυτό ήταν μια καθαρά Αμερικάνικη υπόθεση, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κολοσσιαίας Αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας. Οι Έλληνες μουσικοί σε αυτή την περίπτωση δεν μιμήθηκαν τους Αμερικανούς, ξέχασαν δηλαδή ότι η υπόθεση “Hard Rock” απαιτούσε μεγάλους οικονομικούς πόρους για ακριβές ηχογραφήσεις, και promotion, πράγματα που στην Ελλάδα εκείνης της εποχής ήταν ασύλληπτα. Οι Raw Silk είχαν να παλέψουν με όλα αυτά, κατάφεραν αρκετά πράγματα για την εποχή τους, όπως support στους Saxon την δεύτερη φορά που ήρθαν στην Ελλάδα, και ένα video clip στο τραγούδι Street Girl σε παραγωγή του καναλιού 29. Έκαναν επίσης πληθώρα εμφανίσεων σε αρκετά live αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές της κρατικής κυρίως τηλεόρασης.

Τραγούδια όπως τα Second Advent, Irene, Heroes Don’t Cry, Street Girl, Just Like A Dream και Fever έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο Ελληνικό hard rock χώρο, και όσοι τα ακούν πολλές φορές δε πιστεύουν ότι προέρχονται από Ελληνικό σχήμα.

Αυτό το καταπληκτικό LP δυστυχώς δεν είχε συνεχεία. Οι Raw Silk είναι από εκείνα τα σχήματα που το μόνο λάθος τους υπήρξε ότι εμφανίστηκαν ατυχώς σε ακατάλληλη στιγμή και εποχή για τα Ελληνικά δεδομένα, όπως προείπαμε. Άλλωστε, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το pop metal (όπως τότε αποκαλούσε λανθασμένα ο μουσικός τύπος) είχε ήδη κάνει τον κύκλο του και δεν υπήρχαν περιθώρια εξέλιξης, ειδικά στη Ελλάδα. Εκείνα τα χρόνια καμία Ελληνική εταιρία δεν ενδιαφερόταν για αυτό το είδος του metal και έτσι χάθηκαν αρκετά αξιόλογα σχήματα. Επιπρόσθετα,  η τότε τακτική των εταιριών  να κρατάνε τις νέες κυκλοφορίες για λίγο χρόνο στα δισκάδικα, είχε σαν αποτέλεσμα ο δίσκος να χαθεί και να γίνει αρκετά σπάνιος σε λίγα χρόνια. Για πολλά χρόνια, λοιπόν, το LP ήταν δυσεύρετο ακόμη και ανάμεσα σε Έλληνες αγοραστές. Ο δίσκος έκανε σχετική επιτυχία στην Γερμανία, Η.Π.Α. και Αυστραλία όπου συλλέκτες το ψάχνουν ακόμα. Κάπου στα 1992 oι Raw Silk εξαφανίζονται από το προσκήνιο, όταν κάποια μέλη τους αποφασίζουν να εγκατασταθούν στο εξωτερικό.

Από τότε τα ίχνη τους χάνονται για να τους δούμε για μια τελευταία φορά live, support στους Jeff Scott Soto / Pink Cream 69 τον Σεπτέμβρη του 2006 στην Αθήνα. Σε ερωτήσεις οπαδών για πιθανή επανασύνδεση, η απάντηση είναι πάντα αρνητική, καθώς τα περισσότερα μέλη δεν ανήκουν στο χώρο πια, αλλά και δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον από μέρους τους για μια δεύτερη προσπάθεια. Οπότε θα μείνουμε με την ανάμνηση ενός ακόμα συγκροτήματος που είχε όλα τα φόντα για να κάνει κάτι καλό, αλλά στο τέλος δε τα κατάφερε.

[box type=”info”] RAW SILK Silk Under The Skin 1990 (EMI) SIDE I: Second Advent, Journey Of No Return, Irene, Heroes Don’t Cry. SIDE II: Street Girl, Just Like A Dream, Broken Vows, Fever. RAW SILK: George Florakis – Vocals, Marios Zarkos – Guitars, Jimmy Diakoumatos – Bass, Costas Kiriakidis – Drums and Rory Christopoulos – Keyboards. (Αυτά είναι τα μέλη που αναγράφονται στο οπισθόφυλλο της αυθεντικής έκδοσης του βινυλίου. Τα ακριβή στοιχεία υπάρχουν στην επανέκδοση του CD). Produced by Kostas Kalimeris.[/box]