1935

Η μεγάλη jazz τραγουδίστρια Ella Fitzgerald, σε ηλικία 18 ετών, πραγματοποιεί την πρώτη της ηχογράφηση με τα τραγούδια “Love and Kisses” και “I’ll Chase the Blues Away”.

1949

Ο Βρετανός μπασίστας, κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός John Wetton (John Kenneth Wetton) γεννήθηκε στο Willington του Derby. Εργάζεται επαγγελματικά από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και υπήρξε μέλος των συγκροτημάτων: King Crimson, Uriah Heep, UK, αλλά έγινε δημοφιλής με την συμμετοχή του στους Asia.

1957

Ο Αμερικανός jazz σαξοφωνίστας, τρομπετίστας και μαέστρος Jimmy Dorsey (James Dorsey 1904-1957) απεβίωσε σε ηλικία 53 ετών στη Νέα Υόρκη από καρκίνο στο λαιμό. Τις δεκαετίες ’30 και ’40, έντεκα από τις συνθέσεις που ηχογράφησε με την ορχήστρα του έφτασαν στο Νο1. “Is It True What They Say About Dixie?”, “Change Partners”, “Green Eyes”, “Blue Champagne”, “Tangerine”, “Besame Mucho” κ.α. Δικές του συνθέσεις όπως το “It’s the Dreamer in Me” ηχογραφήθηκε αργότερα και από τους Duke Ellington, Benny Goodman, Count Basie, Bing Crosby και Harry James. Το τραγούδι του “I’m Glad There is You (In This World of Ordinary People)”, το οποίο συνδημιούργησε με τον Paul Madeira τραγουδήθηκε από τους Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan κ.α. Το 1996 τα Αμερικάνικα ταχυδρομεία έκδοσαν ένα γραμματόσημο προς τιμή του. Το 2008 το ηχογράφημα “Brazil (Aquarela Do Brasil)” από τους Jimmy Dorsey & His Orchestra του 1942 μπήκε στο Grammy Hall of Fame, στο οποίο αναγράφονται ηχογραφήματα τουλάχιστον εικοσιπέντε ετών που έχουν συμβάλλει κατά κάποιο τρόπο στην ιστορία της μουσικής.

1957

Ο Jerry Lee Lewis με την ηχογράφηση του τραγουδιού “Whole Lotta Shakin’ Going On” κάνει την εμφάνιση του Αμερικάνικα charts. Είναι η δεύτερη ηχογράφηση του τραγουδιστή για την Sun Records. Το τραγούδι έγραψαν οι Dave “Curlee” Williams και James Faye “Roy” Hall.

http://www.youtube.com/watch?v=8yRdDnrB5kM

1958

Γεννήθηκε στο Όρεγκον των ΗΠΑ, η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Meredith Brooks (Meredith Ann Brooks). Έγινε ιδιαίτερα γνωστή όταν το 1997 το τραγούδι της “Bitch”, από το άλμπουμ “Blurring the Edges”, έγινε παγκόσμια επιτυχία.

 

www.musicdiary.gr