1950

Ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός, ιδρυτικό μέλος του rock συγκροτήματος Supertramp, Roger Hodgson (Charles Roger Pomfret Hodgson) γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας. Η χαρακτηριστική “ψηλή” φωνή του έγινε σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος. Οι Supertramp έφτασαν στο ζενίθ της καριέρας τους με το πιο δημοφιλές άλμπουμ τους “Breakfast in America” τον Μάρτιο του 1979. Το άλμπουμ έφτασε μέχρι την τρίτη θέση στη Μεγάλη Βρετανία και πρώτη στην Αμερική. Περιείχε τις γνωστές επιτυχίες: “The Logical Song”, “Take the Long Way Home”, “Breakfast in America” από τον Roger Hodgson και το “Goodbye Stranger” από τον Rick Davies. Έχει πουλήσει μέχρι σήμερα παγκοσμίως πάνω από είκοσι εκατομμύρια αντίτυπα. Μετά την αποχώρηση του από το συγκρότημα το 1983, ξεκίνησε την σόλο καριέρα του με την κυκλοφορία του άλμπουμ “In the Eye of the Storm” (1984) από το οποίο ξεχώρισαν τα τραγούδια “Had a Dream (Sleeping with the Enemy)” και “In Jeopardy”. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει τρία στούντιο άλμπουμ και δύο live, “In the Eye of the Storm” (1984), “Hai Hai” (1987), “Open the Door” (2000) και τα live “Rites of Passage” (1997) και “Classics Live” (2010).

1983

Το Βρετανικό progressive/rock συγκρότημα Pink Floyd κυκλοφορεί το δέκατο στούντιο άλμπουμ του με τίτλο “The Final Cut”. Είναι η τελευταία κυκλοφορία του γκρουπ με τραγουδιστή τον Roger Waters, ο οποίος υπογράφει και όλα τα τραγούδια του άλμπουμ. Αρχικά είχε προγραμματιστεί σαν το soundtrack της ταινίας “Pink Floyd The Wall” (1982). Θεωρείται αντιπολεμικό άλμπουμ, το οποίο ο Waters έγραψε για ανθρώπους σαν τον πατέρα του, που έχασαν τη ζωή τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “The Post War Dream”, “The Fletcher Memorial Home”, “The Final Cut”, “Two Suns in the Sunset” κ.α.

 1991

Ο άνθρωπος που κατασκεύασε και έκανε τις κιθάρες Fender γνωστές σε ολόκληρο το πλανήτη, ο Ελληνοαμερικάνος Leo Fender (Clarence Leonidas Fender 1909-1991) απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών στο Ione της Καλιφόρνια από την νόσο του Πάρκινσον. Διάσημα μοντέλα Fender τα “Telecaster”, “Stratocaster” κ.α. Μαζί με τον εφευρέτη του ηλεκτρικού ήχου Les Paul, θεωρούνται δύο από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ανάπτυξη ηλεκτρικών μουσικών οργάνων τον 20ο αιώνα.

2008

the premonitionΚυκλοφορεί το “The Premonition“, το 5o studio album της ελληνικής metal band Firewind, το οποίο και τους καθιέρωσε σε παγκόσμιο επίπεδο. Με συνθέσεις πιο ισχυρές από ποτέ και μια πιο μελωδική power metal κατεύθυνση, οι  Gus G., Apollo Papathanasio, Bob Katsionis,Petros Christodoylidis και Mark Cross – το μακροβιότερο line-up των Firewind  – δημιουργούν κομμάτια που έχουν την δική τους ταυτότητα τα οποία πλέον έχουν γίνει κλασικά : “ Head Up High”, “Mercenary Man” , “Into the Fire”, “My Loneliness” κ.ά.. Την προώθηση του album ακολούθησε  μια επιτυχήμένη περιοδεία σε Ευρώπη, Αμερική αλλά και έκδοση live υλικού σε bonus DVD.

 www.musicdiary.gr