1926

Ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς στην ιστορία της jazz, ο Αμερικανός τρομπετίστας Miles Davis (Miles Dewey Davis III 1926-1991) γεννήθηκε στο Alton του Ιλινόις. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν μουσικός της ορχήστρας του Billy Eckstine το 1944, όπου μέλη της ήταν επίσης μουσικοί όπως οι Dizzy Gillespie και Charlie Parker. Συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της jazz όπως John Coltrane, George Coleman, Bill Evans, Herbie Hancock κ.α. Είναι από τους μουσικούς που επηρέασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της Jazz και το άλμπουμ του “Kind of Blue” είναι το πιο εμπορικό ηχογράφημα στην ιστορία της. Κέρδισε οκτώ βραβεία Grammy και το 1990 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement”. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2006.

1964

Ο Αμερικανός rock τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας Lenny Kravitz (Leonard Albert Kravitz) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Κέρδισε το βραβείο Grammy “Best Male Rock Vocal Performance”, για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές από το 1999 έως και το 2002 για τα τραγούδια “Fly Away”, “American Woman”, “Again” και “Dig In”. Το 2002 κέρδισε το American Music Award “Favorite Pop/Rock Male Artist”. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει εννέα άλμπουμ, οκτώ στούντιο και μια συλλογή τραγουδιών, με πωλήσεις παγκοσμίως που ξεπερνούν τα σαράντα εκατομμύρια αντίτυπα.

1969

Ο John Lennon και η Yoko Ono αρχίζουν την “bed-in for Peace” διαμαρτυρία τους, στο δωμάτιο 1742 του ξενοδοχείο La Reine Elizabeth στο Μόντρεαλ του Καναδά. Θα παραμείνουν ξαπλωμένοι δίνοντας συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους, υπερασπιζόμενοι την παγκόσμια ειρήνη, για οκτώ ημέρες. Σε εκείνο το δωμάτιο θα ηχογραφηθεί, την 1 Ιουνίου με πρόχειρη εγκατάσταση, το τραγούδι ύμνος του αντιπολεμικού κινήματος “Give Peace a Chance”.

1973

Οι Deep Purple κυκλοφορούν το single “Smoke on the Water”. Είχε πρωτοκυκλοφορήσει με το άλμπουμ “Machine Head” το Μάρτιο του 1972. Το τραγούδι, όπως και το υπόλοιπο άλμπουμ, είχε ηχογραφηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου του 1971 στο Grand Hotel του Montreux της Ελβετίας, με τη χρήση του κινητού στούντιο των The Rolling Stones (Rolling Stones Mobile Studio).

2006

Κυκλοφορεί στην Αμερική, μια ημέρα μετά την Μεγάλη Βρετανία, το έβδομο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος Marilyn Manson με τίτλο “The High End of Low”. Κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι την τέταρτη θέση του Billboard χωρίς καλύτερη συνέχεια. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Arma-Goddamn-Motherfuckin-Geddon”, “Running to the Edge of the World”, “We’re from America” κ.α.

www.musicdiary.gr