Οι September Code είναι Έλληνες.. Αυτή είναι μια απαραίτητη διευκρίνηση πριν ξεκινήσει κάποιος να διαβάζει τη παρακάτω παρουσίαση. Δε το λέω υποτιμητικά, άλλωστε είναι γνωστή η αγάπη μου στην Ελληνική σκηνή, το λέω γιατί τέτοιους δίσκους έχουμε συνηθίσει να ακούμε μόνο από μεγάλα συγκροτήματα του progressive rock χώρου.

Οι September Code είναι ένα prog rock συγκρότημα που απαρτίζεται από έμπειρους μουσικούς, υπάρχουν από το 2002, και ο δεύτερος τους δίσκος (ο πρώτος είναι το “2 Smiles Away” – 2006) είναι ένα σύνολο από υπέροχες μελωδίες, καλοδουλεμένα τραγούδια και έμπνευση… πολλή έμπνευση! Το album είναι concept, και αφηγείται μια ιστορία για την εσωτερική διαδρομή του ανθρώπου προκειμένου να βρει τον εαυτό του. Οκ, όχι και το πιο πρωτότυπο θέμα του κόσμου, αλλά εδώ σημασία έχει η μουσική και σε αυτόν τον τομέα τα παλικάρια παίρνουν άριστα!

Με το “Remembering Mirrors”, αν και κυκλοφορεί από τον Φεβρουάριο, ήρθα σε επαφή με τη συνοδευτική κυκλοφορία του στο Metal Hammer Νοεμβρίου, το οποίο ήταν και το δέλεαρ για να αγοράσω το συγκεκριμένο περιοδικό.  Τι αποκόμισα μετά την ακρόαση των 58 λεπτών που διαρκεί το album;

Το ‘Humanize’ που ανοίγει τον δίσκο είναι ένα πολύ όμορφο τραγούδι, προδιαθέτοντας απολύτως θετικά για την συνέχεια. Και πράγματι έτσι είναι, αφού οι μελωδίες που μας δίνουν οι κιθάρες και η δυναμική ερμηνεία του Δημήτρη Κοσκινά, συνεχίζουν και στο ‘Before You (Be For You)’. Το μεγάλο προσόν του “Remembering Mirrors”  είναι η ποικιλία των ήχων του, αφού κάθε σύνθεση διαφέρει από τις άλλες και η αρκετά ταξιδιάρικη διάθεσή του. Στα δικά μου αυτιά μου φέρνουν εικόνες από Pink Floyd, Neal Morse, ολίγη από Fates Warning, αλλά δε μένουν μόνο εκεί.. Οι επιρροές τους περιλαμβάνουν ένα ευρύτατο φάσμα ακουσμάτων που δε κλείνεται στα στενά όρια ενός μόνο είδους. Και όλα αυτά ‘μαγειρεμένα΄με πολύ μεράκι και -για μια ακόμα φορά θα το πω- έμπνευση.

H παραγωγή του album έχει γίνει στα ARTemis studios, ενώ το mastering φέρει τη σφραγίδα του Ted Jensen των περίφημων Sterling Studios. Όπως μπορείτε να υποθέσετε ο ήχος είναι πάρα πολύ καλός, αυτό όμως που δεν παίζεται είναι η μαγεία της μπάντας, που σκαρφίζεται δρόμους και τρόπους για να μας κάνει να ενθουσιαστούμε.. εμένα τουλάχιστον πολύ!

Κομμάτια που θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε, πέραν των 2 προαναφερθέντων, είναι το πανέμορφο ‘Beautiful As A Sin’, το ομώνυμο στο οποίο συμμετέχει και  η Christianna από τους Elysion, το ελαφρώς μελαγχολικό ‘Ordinary Orbit’, το πιο βαρύ ‘W.A.R.’ και το με  jazz διάθεση  ‘Airth’ που κλείνει το δίσκο, ενώ κανένα από τα υπόλοιπα κομμάτια δεν υστερεί. Η λέξη filler δε χωράει σε αυτό το album!

Ένας δίσκος που απευθύνεται σε άτομα που τους αρέσει πάνω απ όλα η Μουσική και όχι οι ταμπέλες.. Όσοι έρθετε σε επαφή με τους September Code είναι σίγουρο πως θα ανακαλύψετε ένα από τα καλύτερα Ελληνικά συγκροτήματα των τελευταίων ετών στην καλύτερη στιγμή τους… μέχρι την επόμενη!

[box type=”bio”] September Code: Sotiris Pomonis – El. & Ac. Guitars Dim Koskinas – Vocals & El. Guitar Theo Botinis – Bass John Dimoulas – Drums & Vocals Renos Miliaris – Keyboards & Piano[/box]

[box type=”info”] Μπορείτε να επισκεφθείτε το επίσημο site του group http://www.septembercode.com/, η το Facebook group τους: https://www.facebook.com/septembercode[/box]