Ο Sivert Hoyem των Madrugada που διαλύθηκαν το 2008, κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη το “Long Slow Distance”. Μια ακόμη προσωπική δουλειά του που αυτή την φορά όμως προσπαθει να ανανεωθεί μουσικά με αρκετούς πειραματισμούς, όσο γίνεται μακριά απο το ύφος των Madrugada . Μαζί με τον κιθαρίστα Cato Salsa έχουν κάνει αρκετές αλλαγές στον ήχο του δίσκου, ο οποίος είναι αρκετά διαφορετικός από αυτό των Madrugada άλλα και από τις προηγούμενες solo δουλειές του.

Στα πρώτα τέσσερα τραγούδια υπάρχουν πολλά κοινά με τις δουλειές του με τους Madrugada. Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι το ομώνυμο του δίσκου “Long Slow Distance”. Το “Give It A Whirl” είναι επίσης αρκετά συνδεδεμένο με το παρελθόν. Από το πέμπτο κομμάτι αρχίζει να φαίνεται πολύ έντονα η αλλαγή. Την αρχή κάνει το “Animal Child” ένα 8λεπτο τραγούδι που ξεκινάει δυνατά και κάπου στη μέση μεταμορφώνεται σε μελωδικό ροκ. Σε όλα τα κομματια του άλμπουμ ακούμε πολλά μουσικά είδη που κάνουν την εμφάνιση τους όπως σκληρό ροκ, black metal, industrial, ροκ εν ρολ. Παράδειγμα το “Red On Maroon”, ένα σκοτεινό industrial τραγούδι. Πάντως κατα την γνώμη μου καλό θα ήταν να μην άλλαζε τόσο το ύφος, για μένα δεν τα καταφέρνει και πολυ. Στο πρώτο άκουσμα θα ξενίσει λίγο τον ακροατή αλλά πολύ γρήγορα θα αποφασίσεις αν το αγαπας ή απλα το βρίσκεις ενδιαφέρον το νέο εγχείρημα-στυλ του. Μέσα σε όλα αυτά εμφανίζονται και αρκετά synth για να ολοκληρώσουν το πείραμα του, τα οποία έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στην μελωδία. Με το “Blown Away” φέρνει στο μυαλό μας τον Tom Waits! Το “Father’s Day” και το “Innovations” κλείνουν τον δίσκο, δυο μελαγχολικά και συγχρόνως ταξιδιάρικα τραγούδια. Το εξώφυλλο το έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο Sivert και το ονομάζει “Shadow Puppets”.

Στο “Long Slow Distance” ο Sivert Hoyem κάνει για πρώτη φορά μια κίνηση να ξεφύγει από τον ήχο που τον καθιέρωσε. Από την άλλη δεν ξεχνά τους πιστούς φίλους του που περιμένουν κάτι αρκετά γνώριμο, και τα μισά τραγούδια θα τους ανταμείψουν. Οι νέοι πειραματισμοί δίνουν μια νότα φρεσκάδας στον δημιουργό, αφήνωντας σε εμάς να αποφασίσουμε αν μας αρέσει ή όχι. Το σίγουρο είναι οτι πρεπει να ακούσεις το άλμπουμ αρκετες φορές για να αποφασίσεις.