Oι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας είχαν έντονο το metal στοιχείο με 2 rockumentaries που μας έφεραν σε επαφή με τις συγκλονιστικές ιστορίες 2 μεγάλων μορφών της μουσικής μας. Και αν για τον Jason Becker τα είπε όλα ο συμπαραγωγός Πάνος Ηλιόπουλος (δείτε το άρθρο του εδώ), εγώ θα σας μιλήσω για τις εντυπώσεις που αποκόμισα παρακολουθώντας την Πέμπτη 27/9 στον Δαναό, το “Back To Zero”, την εξαιρετική ταινία που ετοίμασε ο σκηνοθέτης αλλά και οπαδός της μπάντας  Βαγγέλης Ρήγας, για τη πιο θρυλική μπάντα της χώρας μας, τους Spitfire.

Σε ένα σχεδόν γεμάτο από οπαδούς, μέλη του συγκροτήματος, δημοσιογράφους,  μέλη άλλων συγκροτημάτων, αλλά και διάφορους καλλιτέχνες (respect στη Μαρίζα Κωχ) πριν το ξεκίνημα της προβολής, ο σκηνοθέτης πλαισιωμένος από τα μέλη του group, προλόγισε την ταινία του αναφέροντας το πόσο σημαντικοί είναι οι  Spitfire για αυτόν την Ελληνική σκηνή γενικότερα, αλλά και μερικές πληροφορίες σχετικά με τα γυρίσματα.

Μετά το μικρό τελετουργικό, τα φώτα χαμηλώνουν και η προβολή ξεκινά..

Μέσα στην επόμενη 1 1/2 ώρα είδαμε πολύ ανέκδοτο υλικό από τις πρώτες μέρες της μπάντας, το πως δημιουργήθηκε, τις δυσκολίες να παίζεις αυτή τη μουσική στην μπουζουκοκρατούμενη Ελλάδα και πως κόντρα σ αυτό το κλίμα ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν το καταπληκτικό “First Attack”, τον δίσκο που εν πολλοίς σημάδεψε γενιές και γενιές Ελλήνων μεταλλάδων. Μέσα από τους άλλοτε σπαρταριστούς διαλόγους (τεράστιος Λογγινίδης!), και άλλοτε βαθιά συναισθηματικούς ανάμεσα στον κιθαρίστα, βασικό συνθέτη και ιθύνοντα νου της μπάντας Ηλία Λογγινίδη και τον μάνατζερ της μπάντας το καιρό εκείνο, Γιάννη Κουτουβό αναδεικνύονται άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές της ιστορίας της μπάντας, τις κόντρες της με την ΕΜΙ, το γιατί τελικά δε κατάφερε να κάνει εκτός των συνόρων καριέρα -ενώ είχε όλα τα φόντα- και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα.

Το κλου της ιστορίας όμως αναμφίβολα αποτελεί η επανεμφάνιση του Ντίνου Κωστάκη 25 χρόνια μετά το τραγικό ατύχημα που είχε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων του δίσκου και το οποίο τον καθήλωσε σε αναπηρική καρέκλα. Η επανένωση των 3 φίλων μετά από όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσε ένα ευχάριστο σοκ για όλους μας, καθώς το να βλέπεις τον άνθρωπο που σε σημάδεψε με τη φωνή του, να μιλάει για τη περιπέτεια της υγείας του, ήταν κάτι συγκλονιστικό.. Τα δάκρυα έτρεξαν άφθονα τόσο από τους πρωταγωνιστές στο πανί, όσο και από πολλούς παρευρισκόμενους στην αίθουσα. Τα χειροκροτήματα ήταν παρατεταμένα απ όλη την αίθουσα αποτίοντας φόρο τιμής σε αυτόν τον άνθρωπο που έμεινε 5 χρόνια σε κώμα, που άκουσε για πρώτη φορά τη φωνή του στο δίσκο μετά από 7, και πήρε για πρώτη φορά στα χέρια του το cd του “First Attack” εκείνη τη στιγμή.

Η ταινία αναφέρεται και στη μετέπειτα πορεία της μπάντας μέχρι και σήμερα, πράγματα που εν πολλοίς είναι γνωστά σε όλους που ασχολούνται με την Ελληνική σκηνή.

Συμπερασματικά το ” Back To Zerο” αποτελεί μια πολύ τίμια καταγραφή της ιστορίας μιας μπάντας που έχει αφήσει ανεξίτηλα το σημάδι της στον σκληρό ήχο. Πολύ καλογυρισμένη, χωρίς υπερβολές, με τη συμμετοχή πρώην και νυν μελών του σχήματος, δημοσιογράφους αλλά και μέλη άλλων Ελληνικών σχημάτων να καταθέτουν και αυτοί την άποψη τους, δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της εποχής.  Ελπίζω κάποια στιγμή να κυκλοφορήσει και σε dvd ώστε να έχουν όλοι την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή  με μια μπάντα που δια πυρός και σιδήρου συνεχίζει ακόμα και σήμερα να κρατά του λάβαρο του heavy metal  ψηλά!