Stamatis Morfonios 024Ήταν περίπου ένας μήνας πριν όταν στον αέρα του toradiofono.gr ακούστηκε για πρώτη φορά ένα “κομμάτι” 40 δευτερολέπτων  του οποίου το διαφημιστικό σποτάκι  τελείωνε με τη φράση “Η αλήθεια ηχογραφημένη” και ο παραγωγός Χ. Παπαμιχάλης  μας ενημέρωσε ότι πρόκειται για τη δουλειά ενός νέου τραγουδοποιού, του Σταμάτη Μορφονιού, που τον είχε ενθουσιάσει. Χρειάστηκε να περάσει κάποιος καιρός ώστε να πάρουμε στα χέρια μας μέσω του περιοδικού Hot Doc ολοκληρωμένη αυτή τη δισκογραφική δουλειά και να κατανοήσουμε πλήρως τον ενθουσιασμό του Χρήστου. Στις 15/11 ο Σταμάτης Μορφονιός παρουσίασε το “ΧΑΙΡΕ Ω ΧΑΙΡΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” στο stage 25 και ο ενθουσιασμός που νιώθαμε ακούγοντας το cd πήρε σάρκα και οστά.

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά βραδιά ο Σταμάτης μας παρουσίασε τα καινούρια του κομμάτια στα οποία υπογράφει στίχους και μουσική. Ανάμεσα στα τραγούδια μοιράστηκε μαζί μας προσωπικές του ιστορίες από την ομολογουμένως  δύσκολη πορεία της ζωής του καθώς όπως ανέφερε έζησε 10 χρόνια στο δρόμο, άστεγος “μπλεγμένος” σε άσχημα μονοπάτια, τα κίνητρα που τον έκαναν να ξαναγυρίσει στη ζωή καθώς και τις σκέψεις του για το παρελθόν, παρόν και μέλλον του τόπου και της κοινωνίας μας.

Τα βιώματα του Σταμάτη αντικατοπτρίζονται τόσο στους στίχους του όσο και στον τρόπο που ερμηνεύει τα κομμάτια του. Η φωνή του “κουβαλάει” όλο το θυμό, το πάθος, την ένταση, την ιστορία, το υπόβαθρο που τον έφεραν ως εδώ. Κλείνει τα μάτια, και το ταξίδι του ξεκινά. Ένα ταξίδι που θέλοντας και μη γίνεσαι συνοδοιπόρος, μοιράζεσαι τις δυσκολίες και αγωνίες, βρίσκεις κοινές συνισταμένες αλλά και διαφορές, στο τέλος του όμως ο καθένας  ανακαλύπτει τη δική του “Ιθάκη”.

Ο Σταμάτης σε αυτή την παρουσίαση δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους συνετέλεσαν στον να κυκλοφορήσει αυτή η δουλειά και όλοι είχαν να πουν μια καλή κουβέντα για κείνον και να υπερτονίσουν το ταλέντο του. Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του κάλεσε στη σκηνή φίλους που είχαν έρθει να τον απολαύσουν όπως η Μαρία Αναματερού, ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, οι παραγωγοί του δίσκου Αντώνης και Δημήτρης Παπαβομβολάκης, οι οποίοι μας χάρισαν και από ένα τραγούδι τους. Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία της Παυλίνας Βουλγαράκη που μας τραγούδησε ένα κομμάτι με τίτλο “Άγριος τσακωμός” που έχει γράψει ο Σταμάτης για τον δίσκο της που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό.

Το συγκεκριμένο λάιβ  είναι από αυτά που μιλάνε κατευθείαν στην ψυχή. Από αυτά που ξυπνάς το επόμενο πρωί με ένα αίσθημα πληρότητας αλλά και προβληματισμού. Ο Σταμάτης Μορφονιός ήρθε στα μουσικά δρώμενα της χώρας μας όχι μόνο για να μείνει αλλά και για να αφυπνίσει συνειδήσεις.

Στο τέλος της βραδιάς ο Σταμάτης είχε την ευγένεια και την καλοσύνη να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις μας μέσω των οποίων γίνεται ευδιάκριτο σε όλους το ήθος και η ποιότητα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη.Stamatis Morfonios 033

1. “Xαίρε ω χαίρε ελεύθερία” ο τίτλος της δισκογραφικής δουλειάς  σου. Αλήθεια υπάρχει η έννοια της ελευθερίας στις μέρες μας;

Δεν υπάρχει ελευθερία στον φόβο και η πραγματικότητα δείχνει ότι είμαστε ακόμα γονατισμένοι μπροστά του.

2. “Ξυπνήστε ρε, δεν είναι σπίτι η φυλακή σας” Έχεις πίστη στον έλληνα οτι θα το καταφέρει κάποια στιγμή;

Φτιάξαμε κελιά πολυτελείας και σωπάσαμε. Πάνω σ αυτήν την σιωπή χτίστηκε όλο αυτό το αιματοβαμμένο πανηγύρι που ζούμε. Θα αλλάξουν τα πράγματα όμως. Έχει δρόμο δύσκολο μπροστά ακόμα αλλά θα αλλάξουν αρκεί να κοιτάξουμε μέσα μας, να πάρουμε την προσωπική μας ευθύνη και να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο.

3. Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση το ελληνικό τραγούδι;

Η τέχνη ζεί την πραγματικότητα. Επηρεάζεται από αυτήν και την επηρεάζει. Είμαι σίγουρος ότι καινούργια πράγματα γεννιούνται και θα τα ακούσουμε σύντομα.

4. Απο που άντλησες δύναμη για  να “γυρίσεις από το θάνατο και να φτιάξεις τον κόσμο” όπως δήλωσες;

Η δύναμη για να κάνουμε πραγματικότητα ότι ονειρευόμαστε είναι μέσα μας. Στο καθένα από εμάς ξεχωριστά. Καθένας από εμάς ξεχωριστά μπορεί να φτιάξει τον κόσμο. Αυτό είναι το σφάλμα που πολλές φορές κάνουμε. Ψάχνουμε σωτήρες. Νομίζουμε πώς είμαστε αδύναμοι να αλλάξουμε τον εαυτό μας και τον πράγματα γύρω μας αλλά ο Καζαντζάκης το είπε με τον καλύτερο τρόπο “Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω”

5. Τί έμαθες απο την προηγούμενη ζωή σου; Τί κρατάς;

Κρατάω κάθε στιγμή από τη ζωή μου στους δρόμους. Μαθαίνεις πολλά όταν πιάνεις πάτο. Τα πιο σημαντικά μαθήματα είχαν να κάνουν με την ευθύνη και τον φόβο. Σίγουρα υπήρχαν πιο ασφαλείς τρόποι να τα μάθω αυτά αλλά έτσι έγινε.

Stamatis Morfonios 0026. Τελευταία βλέπουμε άνθιση των κοινωνικών στίχων σε νέους τραγουδιστές-τραγουδοποιούς. Πιστεύεις πως οι συνθήκες βοηθούν εκτός απο τα τραγούδια και τη στροφή των νέων σε κοινωνικά θέματα;

Πιστεύω στους νέους ανθρώπους. Πιστεύω στην δίψα τους και στη γνώση τους. Μεγαλώνει μια ελπιδοφόρα, πολύ διαφορετική γενιά από τις παλαιότερες. Θα το καταλάβουμε σύντομα αυτό.

7. Ποιός από τους στίχους σου εκφράζει περισσότερο από όλους το Σταμάτη;

Είναι ο στίχος από ένα τραγούδι που έγραψα πριν λίγο καιρό : “Όλα θα κερδιθούν κι ας μοιάζουνε χαμένα. Είναι μεγάλη ελευθερία το μηδέν”

Ο Σταμάτης Μορφονιός θα εμφανίζεται κάθε Σάββατο στο Stage 25 club.