1081337Το ραντεβού των ομογενών έχει δοθεί στο Ηρώδειο, στις 9 Σεπτεμβρίου, με μία συναυλία-αφιέρωμα στους «Έλληνες του Κόσμου».

 Συνθέτες, ποιητές, ζωγράφοι, ερμηνευτές, ηθοποιοί, θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στη μεγάλη γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού, που εδώ και 23 χρόνια λαμβάνει χώρα στο ξωκλήσι της ξενιτιάς στον Άι Γιάννη, στα Μακρίσια της Ολυμπίας. Σκοπός είναι η ίδρυση Μουσείου Απόδημου Ελληνισμού και η δημιουργία γλυπτού αγάλματος για τον Ελληνισμό της Διασποράς, του γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη.

Στη συναυλία θα λάβει μέρος η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Έμμετρον», με μουσική επιμέλεια του Μανώλη Γεωργοστάθη. Δεκατέσσερις θα είναι οι τραγουδιστές που θα συμμετάσχουν (Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αρλέτα, Μελίνα Ασλανίδου, Πέτρος Γαϊτάνος, Βασίλης Γισδάκης, Φωτεινή Δάρρα, Κώστας Καράλης, Βασιλική Καρακώστα, Βασίλης Λέκκας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μπάσης, Μάνος Πυροβολάκης, Λάκης Χαλκιάς, Δημήτρης Ψαριανός) και έξι οι συνθέτες (Μανώλης Καραντίνης, Γιώργος Κατσαρός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Βασίλης Σαλέας, Γιάννης Σπανός, Σάκης Τσιλίκης), καθώς επίσης και ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης, η διεθνής σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και οι χορωδίες Τερψιχόρης Παπαστεφάνου και Μεικτή Χορωδία Πύργου.Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους επίσης οι ηθοποιοί: Άγγελος Αντωνόπουλος, Ζέτα Δούκα, Σταύρος Ζαλμάς, Εύα Κοταμανίδου, Όθωνας Μεταξάς.Τέλος, ποιήματά τους θα απαγγείλουν οι ποιητές Τίτος Πατρίκιος, Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ και Γιώργος Μαρκόπουλος, ενώ έργα τους που θα λειτουργούν ως σκηνικό της μουσικής παράστασης έδωσαν οι ζωγράφοι Δημήτρης Μυταράς, Χρίστος Καράς, Γιώργος Σταθόπουλος και Δημήτρης Κούκος.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών και είναι αφιερωμένη στους μεγάλους Έλληνες που λάμπρυναν με την παρουσία και το έργο τους τη χώρα μας στο εξωτερικό: Θόδωρο Αγγελόπουλο, Οδυσσέα Ελύτη, Κωνσταντίνο Καβάφη, Νίκο Καζαντζάκη, Μιχάλη Κακογιάννη, Μαρία Κάλλας, Ιάκωβο Καμπανέλλη, Μελίνα Μερκούρη, Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Διονύσιο Σολωμό, αλλά και στους Βασίλη Βασιλικό, Κώστα Γαβρά, Μίκη Θεοδωράκη, Νάνα Μούσχουρη, Βαγγέλη Παπαθανασίου κ.ά.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς και την παρουσίαση του προγράμματος έχει ο στιχουργός Γιάννης Τζουανόπουλος, εμπνευστής της γιορτής του Απόδημου Ελληνισμού στα Μακρίσια.