Η Σαββέρια Μαργιολά είναι απο τις πλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στην ελληνική μουσική. Νέα, όμορφη, με φωνάρα, με ωραία τραγούδια, με πάθος σε αυτό που κάνει, με τρείς δισκογραφικές δουλειές ως τώρα, με καταγωγή απο μουσική οικογένεια και με εξαιρετικές συνεργασίες. Πάντα μου άρεσαν οι συνεργασίες της και  κάπως έτσι είπα να ξεκινήσω και τις ερωτήσεις.

 

– Αυτό που εμένα μου αρέσει πολύ, είναι οι εξαιρετικές συνεργασίες που κάνεις και σε επίπεδο εμφανίσεων αλλά και δισκογραφικά. Ας πιάσουμε τα πιο πρόσφατα. Τραγούδια με τους ΕΤΕΡΟΝΗΜΙΣΥ, live με τον Θοδωρή Κοτονιά. Πες μου λίγα λόγια  για τις συνεργασίες σου.

Έχω κάνει αρκετές συνεργασίες μέχρι σήμερα και σε δισκογραφικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο παραστάσεων. Είναι κάτι που το βρίσκω πολύ δημιουργικό και μου αρέσει να συμβαίνει όταν αισθάνομαι ότι έχω κοινά πράγματα να μοιραστώ με τον εκάστοτε καλλιτέχνη. Μέσα από της συνεργασίες, μου δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσω και να πειραματιστώ και σε διαφορετικού είδους μουσικές και να πάρω πράγματα από αυτήν την καλλιτεχνική συνύπαρξη, τα οποία γίνονται εφόδια για τη συνέχεια.

– Σε βρίσκουν ή εσύ βρίσκεις αυτούς  με τους οποίους θα συνεργαστείς και ποια τα κριτήρια?

Το πιο βασικό για μένα είναι να υπάρχει επικοινωνία τόσο σε  καλλιτεχνικό επίπεδο όσο και σε προσωπικό, προκειμένου αυτό που θα γεννηθεί να έχει νόημα, ομορφιά, καλή ενέργεια και κοινή αισθητική. Κάποιες φορές η πρόταση έχει κινητοποιηθεί από εμένα και άλλες μου το έχουν προτείνει.  Για παράδειγμα στην πιο πρόσφατη συνεργασία μου, με τον Θοδωρή Κοτονιά, μας ένωσε η κοινή μας αγάπη για το έργο του Νίκου Παπάζογλου. Η συνύπαρξη ήταν τόσο αρμονική που συνεχίσαμε τις παραστάσεις μας και για ένα χρόνο μετά, φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα με τραγούδια και από την προσωπική μας δισκογραφία.

 

– Νέο single με τίτλο “Θύτες και αθώοι” το οποίο δείχνει να αγαπιέται απο την αρχή. Πες μας λίγα λόγια για αυτό το τραγούδι, είναι προπομπός ενός νέου άλμπουμ?

Μόλις κυκλοφόρησε και η ανταπόκριση είναι πολύ θετική. «Θύτες και αθώοι», σε στίχους της Ελεάνας Βραχάλη  που με καθήλωσαν από την πρώτη ανάγνωση και σε μουσική του Γιώργου Κυριάκου που έχει το ταλέντο να συγκινεί με τις μελωδίες του. Το αγάπησα από το πρώτο άκουσμα και τους ευχαριστώ που μου το εμπιστεύτηκαν. Είναι ένα τραγούδι  με πιο δυτικά στοιχεία και μία πιο ηλεκτρική ενορχήστρωση, κάτι διαφορετικό από όσα έχω δισκογραφήσει στις προηγούμενες δουλειές μου. Εν καιρώ θα υπάρξει καινούργιο άλμπουμ.

– Τρεις δισκογραφικές δουλειές ως τώρα . Είναι αυτό που ονειρευόσουν? Η πορεία σου σε κάνει ευτυχισμένη?

Δεν είχα προγραμματίσει τίποτα εξ αρχής. Όλα μέχρι τώρα έρχονται σταδιακά, μέσα από πολλή δουλειά και την ανάγκη μου για έκφραση.  Ο στόχος μου και τα όνειρά μου είναι να μπορώ να δημιουργώ και να εξελίσσομαι και αισθάνομαι ευτυχισμένη που μέχρι τώρα έχω καταφέρει να κάνω αυτό που αγαπώ με πίστη και χωρίς εκπτώσεις και που βρίσκω συνοδοιπόρους σ’ αυτήν την διαδρομή.

– Τι άλλο προσδοκάς και ποια τα σχέδια σου για το μέλλον?

Οι εποχές που ζούμε είναι αρκετά δύσκολες. Προσπαθώ να είμαι εστιασμένη στο «τώρα», να έχω τη διάθεση και τη δύναμη και να βρίσκω  την έμπνευση και το λόγο σε ότι κάνω. Θα ήθελα να έχω πάντα τη δυνατότητα να επικοινωνώ τη μουσική μου μέσα από τα live.

– Από την κοινωνιολογία και την ιατρική στο κόσμο της τέχνης και του τραγουδιού. Βέβαια εσύ κατάγεσαι από μουσική οικογένεια και η ερώτηση μου είναι η εξής. Υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσα στα πτυχία και στα ταξίδια με τις νότες ή είναι τόσο διαφορετικοί κόσμοι όσο φαίνονται?

Δεν νομίζω ότι υπάρχει απόλυτη σύγκλιση μεταξύ επιστήμης και τέχνης. Η πανεπιστημιακή γνώση περιλαμβάνει λογική και αντικειμενικότητα ενώ οι τέχνες συναίσθημα και ελευθερία έκφρασης. Παρόλα αυτά η μόρφωση σε καλλιεργεί και σε εξελίσσει σε όλους τους τομείς, άρα και στην τέχνη. Ίσως κάπου υπάρχει μια υπόγεια σύνδεση.

– Το τραγούδι “Σε ποιά θάλασσα αρμενίζεις” νομίζω πως είναι το τραγούδι που ξεχωρίζει και είναι ταυτισμένο με την Σαββέρια. Είναι το αγαπημένο σου ή ξεχωρίζεις κάποιο άλλο?

Η «Θάλασσα», όπως το αποκαλώ πια, αγαπήθηκε πάρα πολύ και αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω που του έχω κι εγώ αδυναμία. Παρ’ όλα αυτά όλα τα τραγούδια που έχω τραγουδήσει  μίλησαν στην ψυχή μου και  κάθε ένα το αισθάνομαι ξεχωριστό μέσα μου. Ένα ακόμα τραγούδι που έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου είναι «Τα πέλαγα» από τον πρώτο μου δίσκο, με τον κοινωνικό και επίκαιρο στίχο του Νίκου Σταθόπουλου και τη μουσική που μου χάρισε ο νονός μου, Σπύρος Ιωαννίδης, τον οποίο δεν έχω κοντά μου πια, και είναι για μένα σαν ευχή.

– Διάβασα σε μια συνέντευξή σου, να λες “Πάνω στη σκηνή μεταμορφώνομαι, ελευθερώνω το αγρίμι που έχω μέσα μου, γιατρεύομαι” Είναι το γιατρικό σου το live?

Το αισθάνομαι απόλυτα έτσι. Είναι η θεραπεία της ψυχής μου. Εκτονώνω το κάθε συναίσθημα χωρίς σκέψη και κράτημα.

– Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι καλλιτέχνες  κάνουν όλο και περισσότερες ζωντανές εμφανίσεις. Σίγουρα τα κύρια κέρδη τους είναι απο τα live τους, αλλά θεωρώ πως είναι αυτό που πρέπει να κάνουν. Να είναι σε επαφή με τον κόσμο. Ποιά η γνώμη σου.

Το θεωρώ το πιο σημαντικό κομμάτι για έναν καλλιτέχνη, ανεξάρτητα από το υλικό κέρδος. Η μουσική είναι συνεύρεση και μοίρασμα. Η επαφή με το κοινό είναι αναγκαία, σε ολοκληρώνει. Για μένα η επικοινωνία με τον κόσμο είναι αυτή  που με κάνει να θέλω να γίνω καλύτερη και να δημιουργώ.

– Τι μουσική ακούει η Σαββέρια?

Ακούω σχεδόν τα πάντα. Διαφορετικά ήδη μουσικής, Ελληνικής και ξένης ανάλογα με τη διάθεση, τη στιγμή ή την παρέα κάθε φορά. Έχω ιδιαίτερη αγάπη στην τζαζ, στην κλασική και στην ethnic μουσική και είναι αυτά που συνήθως παίζουν στο σπίτι και στο αυτοκίνητο.

– Την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη ετοίμαζεσαι για ακόμα ενα live στο Σταυρό Του Νότου. Τι Θα ακούσουμε? 

Φέτος το χειμώνα ξεκινήσαμε ανανεωμένοι τις παραστάσεις μας, παρουσιάζοντας ένα νέο πρόγραμμα  στο οποίο συνδυάζουμε έντεχνα, λαϊκά και παραδοσιακά μέσα από ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις και πιο ηλεκτρικό ήχο. Τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία και άλλα που αγαπάω πολύ, παρέα με  έξι εκπληκτικούς μουσικούς που «ζωγραφίζουν» επί σκηνής. Εξάρσεις, δυναμισμός και στιγμές εσωτερικότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των φετινού μας live.

Για διπλές προσκλήσεις για το live της Παρασκευής, πατήστε εδώ!

Ευχαριστώ πολύ.

Συνέντευξη : Θάνος Τεγόπουλος