Λίγο πριν την μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία στο κήπο του Μεγάρου μουσικής Αθηνών και την παρουσίαση του νέου του άλμπουμ με τίτλο “Κύκλοι” , συνομιλήσαμε με τον
Αλέξανδρο Δράκο  Κτιστάκη, ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες ντράμερ και εκφραστής της τζαζ σκηνής στην Ελλάδα,
Συνέντευξη : Θάνος Τεγόπουλος
Νομίζω πως διαβάζοντας κάποιος το βιογραφικό σου καταλαβαίνει αμέσως πως μιλάμε για
έναν άνθρωπο που η μουσική είναι όλη του η ζωή! Καλά τα λέω;

Κάθε μέρα που περνάει, όσες καλές στιγμές κι αν ζω, όσες κρίσεις κι αν βιώνω, στο τέλος της μέρας συνειδητοποιώ πόσο μεγαλύτερο ρόλο σήμερα συγκριτικά με εχθές, παίζει η μουσική στη ζωή μου.
 Πάμε να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ντράμερ, ενορχηστρωτής, συνθέτης,
δάσκαλος μουσικής, πέρα από τα όλα τα υπόλοιπα. Πως αυτοπροσδιορίζεται ο Αλέξανδρος;
Είμαι μουσικός, κοινωνός αυτού του Θείου συμπαντικού δώρου στην ανθρωπότητα. Τυχερός και ευγνώμων.
 Ποιος από αυτούς του ρόλους σε κάνει να νιώθεις πιο ελεύθερος και δημιουργικός;
Η σύνθεση σε συνδυασμό με την εκτέλεση πάνω στη σκηνή. Το να βρίσκομαι στη σκηνή και να μοιράζομαι με τους συναδέλφους μου τη μουσική που γράφω είναι ότι καλύτερο μπορεί να μου συμβεί.

 Κυκλοφόρησες πριν από λίγες μέρες ένα μεγάλο project με τίτλο «Κύκλοι» με ορχήστρα
δωματίου και Jazz quartet με τη συμμετοχή δύο Ελλήνων νέων τραγουδιστών (Δήμητρα
Σελεμίδου, Παναγιώτης Λάμπουρας). Μια συμπαγής δισκογραφική δουλειά αποτελούμενη
από έξι ορχηστρικά θέματα και έξι τραγούδια. Μίλησέ μας για αυτή τη νέα δουλειά.
Οι Κύκλοι είναι έξι τραγούδια και έξι ορχηστρικά. Ερμηνεύονται από μια ορχήστρα δωματίου κι ένα τζαζ κουαρτέτο. Τραγουδούν η Δήμτητρα Σελεμίδου , ο Παναγιώτης Λάμπουρας και η Μαρίνα Σάττι (στην έκδοση του cd αποκλειστικά). Η μουσική ηχογραφήθηκε ζωντανά στο στούντιο υπό την διεύθυνση του Στάθη Σούλη. Τα τραγούδια υπογράφουν στιχουργικά η Λήδα Ρουμάνη κι η Ελένη Φωτάκη. Οι μουσικοί που συμμετέχουν στους Κύκλους αποτελούν την αφρόκρεμα της κλασσικής, τζαζ και Ελληνικής μουσικής στη χώρα μας. Η ηχογράφηση έγινε από τον Νίκο Κόλλια στο στούντιο Antart.
 Δύο νέοι ερμηνευτές με εξαιρετικές φωνές. Ποια ήταν τα κριτήρια για την επιλογή αυτή;
 Πρόκειται για δύο εξαιρετικούς ερμηνευτές με ιδιαίτερες φωνές. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους έχουν σημαντικό μουσικό υπόβαθρο, χαρακτήρα στην ερμηνεία και πολιτισμό και παιδεία ως άνθρωποι, συστατικά που παίζουν καταλυτικό ρόλο σε μια συνεργασία.
 Τους στίχους στα έξι τραγούδια υπογράφουν οι  Λήδα Ρουμάνη και η Ελένη Φωτάκη. Έχετε
συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν ή είναι η πρώτη σας φορά;
Με την Λήδα έχουμε συνεργαστεί ξανά σε ένα τραγούδι που έγραψα για την Ελευθερία Αρβανιτάκη με τίτλο “Την ίδια στιγμή να ζούμε”. Με την Ελένη είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι και με τιμά η συνεργασία αυτή. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που μου εμπιστεύτηκαν η Ελένη και η Λήδα τους στίχους τους και τις ευχαριστώ. 
 Ο τίτλος «Κύκλοι» πως προέκυψε; Ακούγοντας τα κομμάτια νιώθεις πως όλα έχουν μία απόλυτη σχέση μεταξύ τους και είναι σαν μια «ιστορία» που συνεχίζεται και δένει αρμονικά!
Ισχύει;
Υπάρχει μια δραματουργία στους Κύκλους, όντως, που προκύπτει από την  ενορχήστρωση και τις συνθετικές επιλογές. Το πάντρεμα των διαφορετικών ειδών λειτουργεί επικουρικά στην σύνθεση μιας ιστορίας. Τα διαφορετικά είδη λειτουργούν σαν κύκλοι που τέμνονται και συνυπάρχουν και δίνουν τον τίτλο στον δίσκο.

Πόσο εύκολος ή δύσκολος είναι ο δρόμος της Jazz στην Ελλάδα; Υπάρχει κοινό που πραγματικά
 αγαπάει τη jazz μουσική στη χώρα μας;
Η τζαζ είναι ένα ξεχωριστό μουσικό είδος με τέτοιες γωνίες και ιδιαιτερότητες που κερδίζει φανατικούς υποστηρικτές αλλά και έντονους επικριτές. Είναι μια μουσική με τεράστιο βάθος, γεγονός που δεν είναι πάντα γοητευτικό για όλους και κυρίως τους ευκαιριακούς ακροατές της μουσικής.
Photo : Maria sarri | www.zvoura.gr

Έχεις συνεργαστεί με πολύ σπουδαία ονόματα της ελληνικής μουσικής και τα τελευταία 10
 χρόνια είσαι στενός συνεργάτης της σπουδαίας Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Τι εμπειρίες αποκτά ένας μουσικός πλάι σε μεγάλους ερμηνευτές και πόσο ικανές είναι αυτές για να ανοίξουν νέους ορίζοντες σε καλλιτεχνικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο;
Νομίζω ότι κάθε συνεργασία μεγάλη ή μικρή μπορεί να ανοίξει ορίζοντες σε έναν καλλιτέχνη. Αρκεί οι κεραίες να είναι ανοιχτές και να υπάρχει ενσυναίσθηση, καλή πρόθεση και υγιής συνεργασία. Πολύ περισσότερο δε όταν συνεργάζεται κάποιος με ανθρώπους που η πορεία τους μπορεί να μας διδάξει πολλά για τη μουσική και την ζωή.

Πάμε στην ενότητα «Lighthouse Sessions» που παρακολουθήσαμε από το ίδρυμα κέντρου

πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος το προηγούμενο διάστημα. Μία ενότητα με πέντε διαφορετικούς καλλιτέχνες ως προς την καλλιτεχνική τους φύση και είδαμε ένα «πάντρεμα» της ελληνικής
παράδοση και των ρεμπέτικων με την τζαζ και την κλασική μουσική. Δεδομένα πως η μουσική δεν έχει σύνορα και πατρίδες, είδαμε εξαιρετικούς αυτοσχεδιασμούς και ένα αποτέλεσμα αν μη τι άλλο ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ιδιαίτερο και δεν κρύβω πως ήταν και εντυπωσιακό. Πες μας για αυτό το project.

‘Ηταν μια ιδανική συγκυρία με στήριξη του ΚΠΙΣΝ, εκπληκτικούς καλεσμένους και μουσικούς και κυρίως καλλιτεχνική ελευθερία που θεωρώ ότι έπαιξε πρωτεύον ρόλο στο αποτέλεσμα. Παράλληλα σε όλους τους τομείς της παραγωγής και των συντελεστών υπήρξε εξαιρετική συνεργασία και επαγγελματισμός , γεγονός που θεωρώ ότι καταγράφηκε στο αποτέλεσμα.


Καταγωγή από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το Ηράκλειο. Έχεις ασχοληθεί ποτέ με την
 Κρητική μουσική; (αν όχι, είναι στα σχέδια σου; )
Δεν έχω ασχοληθεί και δεν είναι στα άμεσα σχέδια μου. Η μελέτη της παράδοσης κατά την άποψη μου απαιτεί αφοσίωση και εις βάθος έρευνα. 
 Σιγά σιγά δείχνουν τα πράγματα να επιστρέφουν σε μία κανονικότητα και πλέον επιστρέφουμε
στα live και στις συναυλίες. Στις 2 Ιούλιου θα γίνει η live παρουσίαση του δίσκου, στον Κήπο
του Μεγάρου Μουσικής, πες μας πρώτα για το τι θα παρακολουθήσουμε εκείνη τη βραδιά!
Στις 2 Ιουλίου θα έχει την ευκαιρία το κοινό να ακούσει ζωντανά τους Κύκλους σε πρώτη εκτέλεση από τους εκπληκτικούς συνεργάτες μου που ηχογράφησαν στον δίσκο. Παράλληλα θα παίξουμε για πρώτη φορά μια ορχηστρική σουίτα που έγραψα στην εποχή της καραντίνας με θέμα τον εγκλεισμό. Τέλος θα ολοκληρώσουμε τη συναυλία με πολύ γνωστά κομμάτια σε ιδιαίτερη διασκευή και ενορχήστρωση.
 Μιας και αναφερθήκαμε στις ζωντανές εμφανίσεις θα ήθελα να σε ρωτήσω, πώς ήταν για έναν καλλιτέχνη-μουσικό όλος αυτός ο καιρός της πανδημίας και των αλλεπάλληλων lockdown;
Ξέρουμε όλοι πως οι εσείς οι καλλιτέχνες  κυρίως,  ζείτε και οικονομικά αλλά και ψυχικά από τα live και από την επικοινωνία με τον κόσμο. Πόσο έχουν λείψει τα Live;
Ο Λόρκα έχει πει “Δε ζει μόνο με ψωμί ο άνθρωπος. Αν ήμουν πεινασμένος και αβοήθητος στο δρόμο, δε θα ζητούσα ένα ψωμί. Θα ζητούσα μισό ψωμί και ένα βιβλίο.”
Θεωρώ ότι δεν μπορεί να ζήσει άλλο ο άνθρωπος σε αυτή την ανέραστη, ανέμπνευστη και δυστοπική περίοδο χωρίς πολιτισμό. Ο πολιτισμός είναι αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια. 
 Μπορεί να συγκριθεί το live streaming με τη ζωντανή εμφάνιση; Και ρωτάω και από τις δύο πλευρές και από τη μεριά του καλλιτέχνη και από τη μεριά του κόσμου!
Φυσικά και όχι. Το streaming μπορεί να περιγραφεί με  την φράση “το μη χείρον βέλτιστον” και για τους καλλιτέχνες αλλά και το κοινό. Από εκεί και πέρα μπορεί να λειτουργεί επικουρικά σε όσους δεν έχουν δυνατότητα να πάνε σε ένα λάιβ. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με μια ζωντανή εμφάνιση.
 Πάμε λίγο πιο πίσω γιατί όπως είπαμε το βιογραφικό σου είναι αρκετά πλούσιο και μερικά πράγματα δεν μπορούμε να τα προσπεράσουμε. Χαζεύοντας στο Youtube έπεσε μπροστά μου ένα βίντεο με τίτλο Paint it black | Alex Drakos Trioκαι με εντυπωσίασε. Εσύ στα drums, Κωνσταντίνος Μάνος στο μπάσο και Γιάννης Παπαδόπουλος στο πιάνο! Με αυτό το σχήμα είχατε κυκλοφορήσει και μία δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Tora». Μίλησέ μας για εκείνη
την περίοδο και πόσο έχει αλλάξει ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης από τότε;
(εννοώ καλλιτεχνικά)
Ο Γιάννης κι ο Ντίνος συμμετέχουν στο νέο δίσκο αλλά και στα Lighthouse Sessions. Η δουλεία που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια συμπεριλαμβανομένου και του Alex Drakos Trio, ακούγεται στον τρόπο που συνδιαλεγόμαστε μουσικά ακόμα και τώρα. Δημιουργείται έτσι μια συνοχή σε ότι έχω κάνει από τότε εως τώρα. Παράλληλα θεωρώ οτι έχω μελετήσει πολύ περισσότερο μουσική από τότε και έχω αλλάξει πολύ ως μουσικός.

Υπάρχουν κάποια όνειρα που θέλεις να πραγματοποιήσεις μουσικά στο μέλλον και να
πειραματιστείς με κάτι καινούργιο;
Στο κομμάτι της μουσικής δημιουργίας δεν προγραμματίζω. Αφουγκράζομαι τη στιγμή και αφήνω στο αναπάντεχο χώρο σε ότι έχει να κάνει με δημιουργικές αποφάσεις. Και κυρίως ακολουθώ την εσωτερική μου ανάγκη που αντανακλάται μέσα από το συναίσθημα και την μουσική παρόρμηση. Το μόνο σίγουρο και σταθερό όνειρο είναι να συνεχίσω να δημιουργώ μουσική.
 Και αφού κυκλοφόρησε η νέα δουλειά και απ’ όσο φαντάζομαι δεν είσαι άνθρωπος που
εφησυχάζετε, τα επόμενα βήματα και σχέδια ποια είναι;
Συναυλίες πολλές , φεστιβάλ και σύνθεση μουσικής για θέατρο. Παράλληλα προετοιμασία για το επόμενό μου πρότζεκτ.
Μία ευχή για το τέλος!
Υγεία και δημιουργικότητα, τι πιο επίκαιρο και απλό.
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την κουβέντα και εύχομαι
Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.