Συνέντευξη : Θάνος Τεγόπουλος

Τον Μάνο τον συνάντησα ένα βράδυ στο “Άλικο” (νυν Αστερίσκος) τυχαία. Είχαν ένα live τα πολυαγαπημένα μου μέλη των Χαίνηδων και ήμουν εκεί για να τους παρακολουθήσω. Η προτροπή κάποια στιγμή του Δημήτρη Ζαχαριουδάκη στον Μάνο Παπαδάκη που ήταν στο μέρος των θεατών να ανέβει να πει ένα τραγούδι, ήταν η αρχή της γνωριμίας μας. Ενθουσιάστηκα εξ΄αρχης απο την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του, αλλά και απο την προσεγμένη ερμηνεία του στο “Πως να σωπάσω”. Τις επόμενες μέρες μιλήσαμε μέσα απο τα social media και είδα έναν πολύ απλό άνθρωπο που σε κερδίζει αμέσως με τον ευγενικό του λόγο. Τον είδα σε δύο ακόμα live, προσπαθήσαμε αλλές δύο φορές να κάνουμε μια συνέντευξη, αλλά μάταια και να που ήρθε η ώρα να του πούμε.

Καλησπέρα Μάνο. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή την κουβέντα μας.

-Καλησπέρα Θανο πολύ χαίρομαι που ξανασμιγουμε! Τιμη μου!

Κοιτάζοντας κάνεις το βιογραφικό σου βλέπει τέσσερις δίσκους, συνεργασίες, συναυλίες και αρχαιολόγος. Πως τα σύνδεσαι αυτά τα δύο μαζί?

Δύσκολο το να συνδυάσεις μουσική, γύρα δλδ και επιστήμη! Δύσκολο το να τρέχεις τα πάντα μόνος σου, να αυτοδιοργανώνεσαι, όμως πλέον είναι το μόνο ίσως που μπορεί να κάνει ένας καλλιτέχνης αν θέλει να υπάρχει. Συνδυάζεται δύσκολα, όμως σου δίνει μια ελευθερία από την άλλη, να μπορείς να επιλέγεις το τι θα κάνεις και πώς θα το κάνεις.

Ζεις μόνιμα στην Κρήτη. Τι είναι αύτο που κερδίζεις απέναντι σε εμάς που ζούμε στις μεγάλες πόλεις? Είναι τα πράγματα όπως τα περιγράφεις (είναι όλα τόσα ωραία, τίποτα δεν σου λείπει, ένας μεγάλος ήλιος που γελά…) στο νέο σου τραγούδι “Αυτό είναι ζωή?

Το να ζει κανεις στην Κρήτη είναι ευλογία. Το ξέρουν όσοι έχουν ζήσει εκεί. Σίγουρα κερδίζεις ηρεμία, γαλήνη και όμορφες εικόνες. Την Αθήνα την αγαπώ πολύ, όχι όμως τόσο όσο την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Και ναι οι εικόνες του τραγουδιού είναι σίγουρα παρμένες από εκεί!

Νέα δισκογραφική δουλειά, τέταρτη προσωπική και εγένετο “Η Γύρα”. Πολύπλευρος δίσκος. Ρέγκε, μπαλάντες λαικά, έντεχνα, ροκ. Πως συνδέονται όλα αύτα μαζί?

Είναι ένας πολυσυλλεκτικός δίσκος όπως λες πολύ σωστά. Είναι όλα όσα έχω μέσα μου. Είναι ίσως η πιο προσεγμένη μουσική μου εργασία και η πιο ολοκληρωμένη παραγωγή μου. Εκατοντάδες ώρες στο στούντιο και μουσικοί τέτοιου βεληνεκούς που εκτόξευσαν τις μουσικές μου στον αέρα!

Βλέπω μέσα Γιοκαρίνη, Βάσω Αλαγιάννη, Γιώτης Κιουρτσόγλου. Είναι ένας δίσκος για όλα τα γούστα που λέμε?

Με τίμησαν τόσο ο Γιάννης Γιοκαρίνης, πραγματικός φίλος και άνθρωπος με Α κεφάλαιο, όσο και η αγαπημένη μου Βάσω Αλλαγιάννη , που την ξέρω…2.500 χιλιάδες χρόνια περίπου! Με τίμησαν με δυο τραγούδια πράγμα που με κάνει περήφανο και ευτυχή! Όσο για τον Γιωτη, τι να πω! Πάντα δίπλα μου σε ότι ονειρεύομαι! Τους αγαπώ και τους ευχαριστώ από καρδιας!

Πες μου λίγο για το “Θα θελα να μουν” (καινούργιο τραγούδι).

Το “θα θελα να μουν” είναι το τραγούδι που μου χάρισε η Βάσω! Πρόκειται για ένα τραγούδι που προοριζόταν για τον Νίκο Παπάζογλου με τον οποίο έχουν κάνει αυτά τα μουσικά…θαύματα! Είμαι πραγματικά πολύ περήφανος και τιμημένος που μου το χάρισε…

-Διέκρινα μέσα απο τα τραγούδια σου πολύ θετική αύρα, αισιοδοξία και χαρούμενες σκέψεις. Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να μας κάνει εντύπωση όλη αυτή η “χαρά”. Είσαι σε αυτή τη φάση της αισιοδοξίας ή είσαι απο τη φύση σου άνθρωπος που τα βλέπει όλα θετικά?

Ζούμε σε με πολύ δύσκολη φάση της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Άθλιες οικονομικές συνθήκες και δυσκολίες παντού. Με ένα σύστημα εξαθλιωμένο και ένα κράτος παραλυμένο. Είναι χρέος μου να μεταδώσω ελπίδα, χαρά και αισιοδοξία γιατί αυτά μας χρειάζονται. Έτσι μόνο νιώθω πως μπορούμε να αλλάξουμε κάτι. Να «αναντρανισουμε» που λέμε στην Κρήτη. Να ξεσηκωθούμε κοιτώντας ψηλά. Με όρθιο το κεφάλι.

-Δέκα νέα τραγούδια σε μουσική και στίχους δικούς σου. Εκτός απο δύο (Τα ρολόγια όλου του κόσμου του Γιάννη Γιοκαρίνη & Αλάτι & Νερό της Γιούλικα Ψιμούλη)

Είναι νέα τραγούδια που τα λατρεύω και τα αγαπώ ιδιαίτερα, καθώς τα δημιουργήσαμε κυριολεκτικά στην γύρα! Γράφτηκαν κατά τη διάρκεια των παραστάσεων μας, σχεδόν μέσα στο… βανάκι μας. Τα ενορχήστρωσαμε παρέα με τους μουσικούς και ολοκληρώθηκε η εργασία μας στο στούντιο με ιδιαίτερη επιμέλεια! Χαίρομαι πολύ για αυτά!

Και U2 μέσα? “Μια στιγμή” το τραγούδι. Πες μου λίγο για αυτή την επιλογή. (εγώ το προτειμώ απο Johnny Cash)

Ο Cash είναι από τους αγαπημένους μου. Το συγκεκριμένο τραγούδι , όπως και το hurt είναι από αυτά που ζηλεύω…έτσι κάπως έγινε η σύνδεση.

Το πλέον εντυπωσιακό απο αυτη τη δουλειά, είναι η συσκευασία του δίσκου. Το περιτύλιγμα στο δώρο που λέμε. Ποιανού ιδέα ήταν?

Ήθελα κάτι να προτείνω. Σκεφτόμουν κάτι το διαφορετικό, κάτι που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον και από το «περιτύλιγμα». Η ιδέα ήταν δικη μου και μάλιστα το ζωγράφισα στο χέρι εκ ολοκλήρου! Είναι μια δουλειά, handcrafted που λέμε και στην Κρήτη! Άλλωστε δεν έκανα και τίποτα σπουδαίο, απλά χρησιμοποίησα στην συσκευασία, το αμάξι με το οποίο κάνουμε τη γύρα μας!

Πόσο όμορφες είναι αυτές οι γύρες, αυτές οι βόλτες με βαν?

Είναι όνειρο! Πραγματικά, έχουμε ζήσει απίστευτες στιγμές και χαρές μέσα στο βανάκι μας. Είναι ένα όνειρό μου, που πραγματοποιείται επιτέλους! Να μπορώ να ταξιδεύω, και να ταξιδεύουν και οι μουσικές μου παρέα μου…

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου ετοιμάζεσαι για την παρουσίαση της “Γύρας” στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη “Σφίγγα”.

-Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσουμε την παρουσίαση του δίσκου μας στην σφιγγα, ένα ζεστό χώρο στο κέντρο της Αθήνας! Ανυπομονώ!

Τι άλλο θα ακούσουμε εκτός απο τα τραγούδια του νέου δίσκου?

Θα ακούσετε ολόκληρο τον δίσκο καθώς και τραγούδια που αγαπώ, που μας συνοδεύουν στη «γύρα» μας. Τραγούδια ανθρώπων που συνεργατικά ως επι το πλείστον και που δεν «έχασα» τον μύθο τους, συνεργαζόμενος!

Αν και δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες και κατά πόσο μάλλον στη μουσική, αλλά προσπαθώ να βάλω τον Μάνο Παπαδάκη σε μια κατηγορία τραγουδιστών και δυσκολεύομαι. Κατέληξα πως τραγουδάς αυτά που σου αρέσουν όποιο ύφος κι αν έχουν. Ισχύει?

-Σωστά τα λες Θάνο!Όταν με ρωτούν τί μουσική «παίζω» (μου αρέσει που η μουσική συνοδεύεται με αυτό το ρήμα!!!, μας δηλώνει πως πρέπει να κρατάμε την παιδικότητά μας) τους απαντώ με μια λέξη : καλή! 

Ευχαριστώ πολύ Μάνο. Καλή επιτυχία σε ότι κι αν κάνεις!

Σε ευχαριστώ από καρδιάς και σας περιμένω στην Σφιγγά! Έχουμε θέσεις στο βανάκι μας πολλές! 

Στείλτεμας email στο mousikesebeeries@gmail.com και μπείτε στην κλήρωση για δύο (2) διπλές προσκλήσεις για την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, για τη μουσική σκηνή “Σφίγγα”. Οι νικητές θα ενημερωθούν με απαντητικό email το Σάββατο 23/2 στις 20:00