Οι “Ετερονημισυ” είναι μια παρεα. Μια παρέα φίλων που αγαπάν τη μουσική, μια παρέα καλλιτεχνών, μια μεγάλη παρέα με πολλούς φίλους. Μιλήσαμε μαζί τους λίγο πριν τη συναυλία τους, στο ανοιχτό θέατρο του άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι, την Παρασκευή 27 Ιουλίου.

– Οι ΕΤΕΡΟΝΗΜΙΣΥ είναι μια μεγάλη παρέα. Από πόσους καλλιτέχνες αποτελείται;
Είμαστε περίπου 20 άτομα με διαφορετικές ενασχολήσεις ο καθένας. Κάποιοι είναι μέλη της μπάντας μας, άλλοι καταπιάνονται με τη δημιουργία των τραγουδιών μας και άλλοι ασχολούνται με τη γραφιστική κάλυψη της ομάδας μας και την παραγωγή των βίντεο που φτιάχνουμε. Υπάρχουν βέβαια και άτομα, που συμμετέχουν σε παραπάνω από μία αρμοδιότητες!

– Γνωρίζουμε πως τέτοιες πολυάριθμες μπάντες- παρέες είναι σχετικά δύσκολο να συνυπάρξουν, σχετικά με απόψεις πάνω στη μουσική, με το να συνδέσουν όλα αυτά τα μουσικά όργανα, να μπορέσουν να βρεθούνε πάνω στη σκηνή, μέχρι και από τα πιο απλά πράγματα, να βρεθούν να κάνουν πρόβες. Έχετε αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα;

Για εμάς, η μουσική ενασχόληση είναι ανάγκη και μονόδρομος. Συνεπώς, ναι, αντιμετωπίζουμε θέματα με τον συντονισμό των μελών μας, αλλά με καλή θέληση και παραχωρήσεις, όλα γίνονται. Επίσης, υπάρχει, και αυτό το αναφέρω με θετικό πρόσημο, αρκετή τριβή ανάμεσά μας, ως φίλοι και παρέα, πολλές συζητήσεις, διαφωνίες, εντάσεις και ανταλλαγή απόψεων, με όλη αυτή την εξίσωση να οδηγεί σε ζύμωση και ομοιογένεια στην κατάληξή της.

Πριν λίγο καιρό μας παρουσιάσατε την τρίτη σας δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Ετερονήμισυ”. Ένας δίσκος πολυσυλλεκτικός, με επιρροές από τη μουσική μας παράδοση, ένα ταξίδι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και με σπουδαίους καλλιτέχνες να συμμετέχουν. Θα μας πείτε δύο λόγια για αυτή τη δουλειά;

Ο τρίτος δίσκος μας, το «Έτερονήμισυ» περιλαμβάνει 14 νέα τραγούδια και νομίζουμε πως μπλέκει σε διάφορα μονοπάτια: παραδοσιακά, έντεχνα, έθνικ. Βασική επιδίωξή μας ήταν να προσεγγίσουμε μουσικά τις εικόνες που είχαμε ως αφορμή κατά τη σύνθεση του κάθε κομματιού. Και επειδή κάποια τραγούδια γράφτηκαν στην Κρήτη, κάποια άλλα στην Ελαφόνησο, άλλα στις Σπέτσες, άλλα για την Ικαρία κ.α. μάλλον αυτή η ποικιλία τοπίων μας οδήγησε σε πληθώρα μουσικών επιρροών που πιθανότατα φαίνονται κατά την ακρόαση του συνόλου του δίσκου μας. Αν έπρεπε να χαρακτηρίσουμε με λέξεις τα ακούσματά του, θα χρησιμοποιούσαμε τον όρο έντεχνο-έθνικ. Μάλιστα, αυτή η δουλειά μας απέχει πολύ υφολογικά από τις δύο προηγούμενες, καθώς ο πρώτος μας δίσκος ήταν η «Στράτα που βαδίζω» και ήταν επηρεασμένη από την κουλτούρα και τη μουσική της Κρήτης, ενώ ο δεύτερος μας δίσκος ήταν το παιδικό μουσικό παραμύθι της Γωγώς Σούρλα «Όταν αρρώστησε ο Ήλιος».

– Απο αυτή τη δουλειά δεν μπορώ να κρύψω πως έχω ξεχωρίσει δύο τραγούδια που τα αγάπησα πολύ. Τον “Βράχο” με τη φωνή του Αργύρη Λούλατζη & το τραγούδι “Στα μικρά μας λάθη” με τη Σαββέρια Μαργιολά.

Χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό. Εμείς τα αγαπάμε όλα, και ο κάθε ένας από εμάς έχει σαφέστατα επιλέξει τα δικά του αγαπημένα. Γι’ αυτό και προσπαθούμε στις ζωντανές μας εμφανίσεις, να παίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα τραγούδια από τον δίσκο μας.

– Μανώλης Μητσιάς, Βασίλης Σκουλάς, Μυρτώ Καμβυσίδη, Σταύρος Σιόλας, Ματθίλδη Μαγγίρα, Λήδα Φόστερ, Σαββέρια Μαργιολά, Ανατολή Μαργιόλα, Μάγδα Βαρούχα, Χρήστος Νινιός, Αργύρης Λούλατζης, Λευτέρης Ελευθερίου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Νίκος Στρατάκης και Γιάννα Βασιλείου. Όλα αυτά τα ονόματα (σπουδαίοι αλλά και νεότεροι τραγουδιστές) συμμετέχουν στον δίσκο. Πόσο υπέροχο είναι να έχεις τέτοιες σπουδαίες συμμετοχές και πόσο “Βαραίνει” το όνομα “’Ετερονήμισυ”;

Σαφέστατα είναι υπέροχο να σε εμπιστεύεται κόσμος για τη δουλειά σου. Επίσης, προφανώς η εμπιστοσύνη συνεπάγεται κι ευθύνη όχι μόνο απέναντι στους ίδιους τους καλλιτέχνες αλλά και σ’αυτό που αντιπροσωπεύουν. Προφανώς, δεν καρπώνεται κανένα σχήμα το «βάρος» π.χ. του Βασ. Σκουλά ή του Μαν. Μητσιά, αντιθέτως οφείλει να ανταπεξέλθει στο «βάρος» της ευθύνης που φέρει η συμμετοχή αυτών.

– Πρόσφατα συνεργαστήκατε με τον Θοδωρή Κοτονιά στο τελευταίο single του Θοδωρή με τίτλο “Ο Θιος“ ; Εξαιρετικοί στίχοι, εξαιρετικοί μουσική και όμορφο βίντεο αντάξιο του τραγουδιού. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Ο Θοδωρής είναι μία πολλή ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου, ζεστός και δοτικός ως χαρακτήρας και αναμφισβήτητα μουσικά ευφυέστατος και παραγωγικότατος. Συγκλίνουμε δε στον τρόπο σκέψης και στις μουσικές προτιμήσεις. Ήταν σχεδόν καρμική αυτή η συνεργασία. Εμείς τον πήραμε τηλέφωνο για να συμμετάσχει σε ένα παίξιμό μας κι αυτός μας έψαχνε για να μας προτείνει να φτιάξουμε παρέα το συγκεκριμένο τραγούδι. Τελικά, η συνεργασία μας, εξελίχθηκε σε ειλικρινή φιλία.

– Η παραδοσιακή μουσική βρίσκεται σε μια πολύ καλή περίοδο πιστεύετε;

Οι περισσότεροι εξ ημών, μεγαλώσαμε στην επαρχία και δε θυμόμαστε την παραδοσιακή μουσική να περνάει κακές περιόδους. Αντ’ αυτού, είναι νωπές οι μνήμες από τα πανηγύρια που πηγαίναμε μικροί και που έως και σήμερα δεν έχουν χάσει τίποτα από την αυθεντικότητά τους.

– Υπάρχει στροφή στην παράδοση και στις ρίζες μας, είναι ο οδηγός μας;

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει στροφή στην παράδοση. Ο κόσμος ανέκαθεν αγαπάει την παράδοση, την έχει στο γενετικό του υλικό, έχει μεγαλώσει μέσα σε αυτή. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πάψει να υπάρχει η λαϊκή μουσική ή και όλα τα υπόλοιπα είδη. Όλα μπορούν να συνυπάρξουν και όλα έχουν το χώρο τους και τον χρόνο τους. Δεν είναι τυχαίο που η πρόσμιξη μουσικών ειδών όπως η ποπ και το παραδοσιακό ή το χιπ χοπ και η λαϊκή μουσική κ.α. αποτελούν συνηθισμένη πλέον συνταγή επιτυχίας νέων τραγουδιών.

– Στις 27 Ιουλίου συμμετέχετε στο Φεστιβάλ του Δήμου Γαλατσίου και θα σας απολαύσουμε στο ανοιχτό θεατράκι στο Άλσος Βείκου. Τι θα ακούσουμε όσοι βρεθούμε εκεί;

Θα ακούσετε σίγουρα τραγούδια από τον δίσκο που προαναφέραμε, όπως και ένα-δύο από τα επόμενα τραγούδια που έχουμε ετοιμάσει. Επίσης, θα ακούσετε και αρκετό υλικό διασκευασμένο με τον δικό μας τρόπο, καθώς λύρα, κανονάκι, γκάιντα, ακορντεόν και κλαρίνο μας δίνουν πολλές δυνατότητες για εναλλαγή ηχοχρωμάτων.

– Θα έχετε και εκλεκτούς καλεσμένους.

Ναι, μαζί μας θα είναι ο Χρήστος Νινιός, με τον οποίο συνεργαστήκαμε και στον δίσκο μας σε δύο τραγούδια: την «Καμάρα» και το «Ίσως», που είναι και το τελευταίο οπτικοποιημένο τραγούδι που κυκλοφορήσε από το άλμπουμ μας. Επίσης, θα έχουμε τη χαρά να συνεργαστούμε και με την Κέλλυ Βουδούρη, καλή φίλη κι εξαιρετική τραγουδίστρια, την οποία γνωρίσαμε στο πλευρό του Κώστα Μακεδόνα.

– Ετοιμάζετε νέα δισκογραφική δουλειά όπως μαθαίνουμε και αυτή τη φορά με κεντρική ερμηνεύτρια την Μυρτώ Καμβυσίδη. Τι θα περιμένουμε και πότε με το καλό;

Ακόμα δεν ξέρουμε ούτε κι εμείς τι να περιμένουμε… Το σίγουρο είναι ότι έχουμε αρκετό υλικό προς ηχογράφηση, αρκετά ανομοιογενές και αυτό μας κεντρίζει την περιέργεια να προσπαθήσουμε να το εντάξουμε σε ένα ενιαίο πλαίσιο. Άλλωστε, δε βιαζόμαστε και καθώς ετοιμάζουμε και κάποιες διασκευές για τον χειμώνα, η δισκογραφική μας έκδοση, σίγουρα θα καθυστερήσει αρκετά.

– Σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία για την συνέχεια σας.

Εμείς σας ευχαριστούμε ειλικρινά για το ενδιαφέρον και τις όμορφες ερωτήσεις σας!

Συνέντευξη : Θάνος Τεγόπουλος

Οι “Έτερονήμισυ” στο Άλσος Βεΐκου | Φεστιβάλ Γαλατσίου